Dujų ir elektros įvedimo procedūra taps paprastesne – nebereikės specialios pažymos | Kas vyksta Kaune

Dujų ir elektros įvedimo procedūra taps paprastesne – nebereikės specialios pažymos

Asociatyvi / Archyvo nuotr.

ESO klientai norintys įsivesti elektrą ar dujas iki 2018 m. gruodžio 31 d. turėdavo kreiptis į Valstybinę energetikos inspekciją (VEI), pildyti prašymą, sumokėti įmoką ir per 7 d. būdavo išduotas reikiamas VEI dokumentas, kad ESO galėtų prijungti naują klientą prie elektros ar dujų tinklo, rašoma pranešime spaudai.

LR Seimui 2018 m. birželio 30 d. priėmus Energetikos, Elektros energetikos ir Gamtinių dujų įstatymų pakeitimus, o Energetikos ministerijai atitinkamus poįstatyminius teisės aktus, 2019 m. sausio 1 d. įsigaliojo pokyčiai, kurie, esamiems ir būsimiems elektros energijos ir dujų klientams, procesus daro patogesnius.

„Paprastinamos procedūros, kurios leidžia sutrumpinti prisijungimo prie skirstomųjų dujų ar elektros tinklų trukmę. Procesas tapo efektyvesnis. Klientams nebereikia laukti tam tikrų procedūrų baigties“,- sako ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris.

Nuo 2019 m. sausio 1 d. naikinama kliento pareiga ESO pateikti VEI pažymą įsivedant elektros energiją ar dujas, ar didinant elektros energijos galią. Naikinant šias procedūras, atsakomybė dėl vidaus tinklo (nuo sklypo ribos iki įvado į būstą) įrengimo kokybės teks kliento pasirinktam rangovui.

Rangovas įpareigojamas, atlikęs darbus, pasirašyti rangovo aktą, kuriuo patvirtins ir prisiims atsakomybę dėl įrengto vidaus tinklo kokybės. Rangovo ir kliento pasirašytas aktas, vieno langelio principu, bus perduodamas ESO, dokumentą patalpinant eso.lt svetainėje.

Pokyčiai taikomi nuo 2019 m. sausio 1 d. naujai sudarytoms klientų sutartims, kuriose bus prašoma įvesti gamtines dujas, elektros energiją ar didinti elektros energijos galią.

Preliminariu ESO vertinimu, klientams procesas atpigs apie 30 eurų, taip pat viliamasi, kad keletu dienų mažės ir pati proceso trukmė. Per metus šią naudą pajus apie 40 tūkst. buitinių ir verslo klientų.

Per pastaruosius kelerius metus ESO inicijavo ne vieną pokytį, kuris leido atsisakyti dalies procedūrų ar reikalavimų klientams ir tokiu būdu prisidėjo prie bendrų valstybės siekių – mažinti biurokratinę naštą ir gerinti įvairių veiklų sąlygas verslui bei gyventojams.

Vienas rodiklių, parodančių šalies pokytį konkurencinėje aplinkoje – „Doing business“ indeksas. Vertinant Lietuvos pažangą, VEI pažymų atsisakymas, viliamasi, turėtų kilstelėti šalies reitingą kitame indekso vertinime. Lietuva, per kelerius pastaruosius metus, pagal „getting electricity“ indeksą, pakilo iš 55 į 26 vietą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA