Visuomenė išrinko, kuri – Vilniaus ar Kauno – eglutė šiais metais gražesnė | Kas vyksta Kaune

Visuomenė išrinko, kuri – Vilniaus ar Kauno – eglutė šiais metais gražesnė

delfi.lt 2018/12/31 19:08
„Kas vyksta Kaune“montažas

Tik įžiebus Vilniaus ir Kauno eglutės, DELFI kvietė skaitytojus balsuoti, kuri gi yra gražiausia. Po mėnesio paaiškėjo dar vieno balsavimo rezultatai – nemaža persvara šiais metais Vilnius lenkia kepurę Kaunui: žmonėms labiau prie širdies Kauno eglutės jaukumas. Tačiau Vilnius nenusiminęs: eglutė užsitarnavusi vardą tarptautinėje erdvėje.

Nugalėjo tradicija

Už Vilniaus eglutę šiais metais balsą atidavė 38 proc. skaitytojų, o už Kauno – 62 proc. Kaip pastebi dizainerė bei floristė Asta Šlekienė, skaitytojai pasirinko jaukumą.

„Eglutės yra labai skirtingos. Kai jos tokios skirtingos – skirtingos ir nuomonės“, – sako dizainerė. Anot jos, Vilniaus eglutė šiais metais yra moderni, o Kaunas laikosi labiau tradicinio įvaizdžio.

„Eglutės autorė sakė, kad ją įkvėpė apsnigtų eglučių vaizdas. Tiesiog 10 balų. Viskas atkartota: forma, sniego pusnys. Eglutė tradicinė, bet kartu ir labai jauki, primenanti žiemą. Kai sniego dabar mažėja, tai pusnys lyg prisiminimas: o buvo taip“, – teigia A. Šlekienė. Dizainerė neslepia, kad ir jai arčiau širdies Kauno eglutė.

Vilniaus eglutę dizainerė apibūdina kaip mechanišką. Tačiau ji giria eglutės autorius, kurie drįsta imtis pokyčių, nebijo eksperimentuoti. „Žmogui reikia eksperimentuoti. Eksperimentai sukelia labai daug diskusijų, ypač tarp tradicijas mėgstančių žmonių. Jei jiems kažkas nauja, tai pirmiausia pasišiaušia: oj, čia ne taip. Nors Vilniaus eglutė mechaniška ir šalta, ji parodo kaitą. Šaunuoliai, kad išdrįso kažką pakeisti“, – teigia A. Šlekienė.

Jos nuomone, su tokiu sprendimu Vilnius neprašovė. „Daug kas ieško naujų sprendimų. Kalbant apie kalėdinį dekorą, yra didelė dalis žmonių, kurie nori tradiciškai pasipuošti: šakos, vainikai, raudona ir balta spalvos. Bet yra, pavyzdžiui, grožio salonai, kurie surizikuoja ir naudoja, tarkim, juodos spalvos ar aukso derinukų, kuriais nesipuoštum namuose, bet kažkokioje modernioje aplinkoje viskas gerai. Pabandei. Pasidarei reziumė, ar patiko. Išeini iš kasdienio mąstymo“, – sako A. Šlekienė.

Paprastas, tradicinis dekoras, teigia dizainerė, visada buvo ir bus. „Kauno eglutė yra tradicinė, bet ne kasdienė. Ji tradicinė, bet išspręsta netradicinėmis medžiagomis, ji atneša jaukumą“, – tikina A. Šlekienė.

Turi pastebėjimų Vilniui

Kauno miesto mero pavaduotojas Simonas Kairys teigia, kad jau pamatęs Kauno eglutės įrengimo darbų pradžią, žinojo, kad ji bus išrinkta gražiausia. „Eglutė, Rotušės aikštė tikrai dvelkia estetika, jaukumu, o ir sniegas per šias šventes džiugino. Verslininkai taip pat žymiai aktyviau prisidėjo prie šventinės atmosferos Kaune kūrimo. Dar pridėkime Kalėdų radijo atsiradimo iniciatyvą Rotušės aikštėje“, – džiaugiasi jis.

Tačiau, teigia S. Kairys, visai nereikia varžytuvių tarp Vilniaus ir Kauno, kieno eglutė gražesnė. „Atvirkščiai, manau, būtų įdomus eksperimentas, kad tarkime vieniems metams Kauno ir Vilniaus eglučių kūrėjai apsikeistų vietomis. Gal tai padėtų atsisakyti tų varžytuvių“, – siūlo mero pavaduotojas.

S. Kairys turi ir kelis pastebėjimus. „Vilniaus eglutė labai fotogeniška. Bet iš Katedros aikštės lankytojo perspektyvos, įspūdis nėra toks ypatingas, kaip viskas atrodo nuotraukoje. Vilniaus eglutės kūrėjai stengiasi panašų stilių išlaikyti kiekvienais metais, o Kauno eglutės kūrėja labiau eksperimentuoja ar net rizikuoja eglutės gamybai reikalingomis medžiagomis, kitomis idėjomis“, – mano S. Kairys.

Vilniaus eglutė turi tarptautinį vardą

Kaip teigia „Go Vilnius“ viešųjų ryšių projektų vadovė Gintarė Kavaliūnaitė, Vilniaus Kalėdų eglė ir visa šventinė programa yra ne tik šventinės atmosferos kūrimo šaltinis miestiečiams ir svečiams, bet ir svarbi miesto vizitinė kortelė, padedanti kurti miesto įvaizdį, sudominti užsienio turistus aplankyti Vilnių per Kalėdas.

„Nėra tikslo konkuruoti su kitais Lietuvos miestais. Informaciją užsienio auditorijai apie sostinės Kalėdas pradedame rengti dar vasarą, apie šventinę programą ir eglutę tikslingai ir nuosekliai komunikuojame įvairiose platformose, pradedant turizmo parodomis, turų operatoriais, kelionių užsakymo platformomis, baigiant užsienio žiniasklaida.

Manome, kad nuoseklus darbas ir jau egzistuojanti gera reputacija (Vilniaus eglė jau atpažįstama pasaulyje kaip ypatingo dizaino kūrinys) padeda sulaukti dėmesio ir pripažinimo iš didžiųjų užsienio žiniasklaidos kanalų“, – įsitikinusi G. Kavaliūnaitė.

Dagiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA