Perpildė kantrybės taurę: kviečia „pasigrožėti“ studentų sukurtu šiukšlynu | Kas vyksta Kaune

Perpildė kantrybės taurę: kviečia „pasigrožėti“ studentų sukurtu šiukšlynu

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasklido žinia apie gyventojų kančias dėl aplinką nuolat teršiančių studentų. Šalia bendrabučio, stūksančio Jonavos gatvėje, kurio du iš penkių aukštų priklauso besimokantiems Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centre, kauniečiai fiksuoja krūvas šiukšlių.

[galerija kiek=”8″]

Ne kartą, sako gyventojai, išsekus kantrybei, apie situaciją buvo pranešta jau minėtos profesinės mokyklos atstovams, tačiau rezultatai – trumpalaikiai. Jei kuri nors dalis išmėtytų atliekų surenkama, tai kitos krūvos taip ir lieka tūnoti kaip relikvija, nors ir nepageidaujama, tačiau nepajudinama.

„Nuo mažens gyvenu name, kuris yra paskirstytas gyventojams ir profesinės mokyklos studentams – 2 iš 5 aukštų priklauso studentams. Seniau kieme žaisdavome ir buvome patenkinti viskuo. Tačiau per pastaruosius metus kiemas pavirto studentų niokojimo zona. Buriuojasi jie kone kiekviename kampe, garsiai šūkauja, rėkauja ir, negana to, daro tokį šiukšlyną, kad net neįsivaizduoju, kaip dabar kieme žaistų vaikai. Aplink besikeikiančios merginos, kurios nuorūkomis šiukšlina sau po kojomis, o vietoj smėlio dėžių puikuojasi nuorūkų ir cigarečių pakuočių kalnai“, – socialiniame tinkle rašo kaunietė Laura.

Situacija, dėsto ji, yra labai nemaloni – studentai čia jaučiasi kaip šeimininkai, nors iš tikrųjų yra tik laikini svečiai. „Čia jie nepabūgsta pasiginčyti su gyventojais ir įrodinėti, kad yra teisūs. Kelis kartus siuntėme bendrabučio valdytojai šiukšlių nuotraukas, nors ji pati stato savo automobilį kieme ir tikrai praeina pro dalį „šiukšlynėlio“. Po įspėjimų studentai sutvarko atliekas, tačiau praėjus savaitei, vaizdas vėl toks pats“, – mintimis dalijasi kaunietė.

Prie namo laiptinės durų, sako ji, stūkso du ženklai, įspėjantys, jog rūkyti šioje vietoje draudžiama, bet net statybininkai, šiuo metu atliekantys remontus studentų kambariuose, mėto nuorūkas, taip tarsi prisidėdami prie studentiškų „šedevrų“.

„Susidaro toks įspūdis, kad mokykla į tai žiūri aplaidžiai ir nepaiso paprastų tvarkos taisyklių. Yra daug dalykų, apie kuriuos galėčiau kalbėti ir kalbėti, tačiau mano žinutės tikslas yra sugėdinti tuos, kurie taip elgiasi ir tuos, kurie turėtų būti atsakingi už tai. Noriu, kad visas šitas „šiukšlynas“ išeitų už bendrabučio ribų ir, kad tai pasiektų studentus, jų tėvus, draugus, mokyklos atstovus ir visus kitus, kuriems yra svarbu aplinka, kurioje gyvename“, – apmaudo neslepia Laura.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su kauniete, socialiniame tinkle pasidalijusia mintimis apie studentų keliamą netvarką bendrabučio aplinkoje, Jonavos gatvėje. Pasak jos, atliekų smarkiai pagausėjo dar pernai, būtent nuo tada gyventojai ėmėsi priemonių – rašė skundus Karaliaus Mindaugo profesinio rengimo centro atstovams.

„Iš pradžių kreipėmės į bendrabučio valdytoją Dalią Petrauskienę, o kovo mėnesį siuntėme laišką ir mokymo įstaigos direktorei Norai Pileičikienei. Ji atsakydama į užklausą teigė, jog buvo surengtas susirinkimas, kurio metu studentai įspėti dėl netinkamo elgesio – šiukšlinimo. Taip, tąkart aplinka buvo sutvarkyta. Tačiau rugsėjį problema atsinaujino – prie šiukšlinimo prisidėjo dar ir garsus muzikos klausymas kieme. Dėl šios priežasties, teko du vakarus iš eilės kviesti pareigūnus“, – pasakoja pašnekovė.

Prie namo laiptinės – nuorūkos, tušti cigarečių pakeliai, o kitoje vietoje, kur esą pats didžiausias „sąvartynas“ galima rasti visko. Tokiais vaizdais gyventojai turi „gėrėtis“ kasdien. Sniego paklotas šiek tiek paslepia netvarką, tačiau jam nutirpus, likimo valiai paliktos „grožybės“ atsiveria vėl.

„Yra dvi šiukšliadėžės, bet jos perpildytos. Niekas neištuština, o toliau, nepaisant nieko, krauna atliekas ant viršaus. Mes, gyventojai, užklijavome netgi lipduką su Čeku Norisu, kuriame parašyta: „Būk toks kaip Čekas – nešiukšlink“. Tačiau pastarąjį studentai greitai nuplėšė ir tęsė „žygdarbius“ toliau. Kartą pamačiusi, kai mergina prie namo laiptinės numetė nuorūką, paklausiau, kas visa tai surinks. Ji atsakė, jog susitvarkys, susišluos. Studentai save tikriausiai motyvuoja tuo, jog, jei patys susitvarkys, vadinasi, gali šiukšlinti. Dabar visi jie išvažiavo, o mes, gyventojai, turime kęsti šį sąvartyną“, – apmaudo neslepia Laura.

Su mergina kalėjomės šeštadienio vakarą, o sekmadienį, po vidurdienio redakciją pasiekė vaizdo įrašas, kuriame užfiksuoti susižavėjimo nekeliantys vaizdai su šiukšlių gausa. Tačiau, kaunietė sakė, jog vakar galimai bendrabučio budėtoja sušlavė nuorūkas ir prie laiptinės pastatė kibirą. Tad nuorūkų esą liko netoks didelis kiekis kaip anksčiau, bet liko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA