Kauniečių šventės: ligoninės priimamajame žmonėms pritrūko kėdžių | Kas vyksta Kaune

Kauniečių šventės: ligoninės priimamajame žmonėms pritrūko kėdžių

delfi.lt 2018/12/28 15:44
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penkias laisvas dienas švenčių laikotarpiu ne visi lietuviai praleido jaukiai. Policijos pareigūnams, medikams ir vaiko teisių apsaugos specialistams darbo netrūko. Tiesa, pasak jų, itin rimtų incidentų išvengta, o įvykių gausa nebuvo didesnė nei įprastą savaitgalį.

Kaip DELFI informavo Lietuvos policijos atstovai, daugiausiai pranešimų šventiniu periodu sulaukta dėl konfliktų, smurto artimoje aplinkoje, KET nesilaikančių vairuotojų, triukšmo ir kitų viešosios tvarkos pažeidėjų.

Kauno klinikų priimamajame pritrūko kėdžių

Itin intensyvus šventinis periodas buvo medikams. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) liginonės Vaikų klinikos vadovas prof. Rimantas Kėvalas laidoje „DELFI diena“ teigė, kad į priimamąjį atvykusiems pacientams laukti gydytojo apžiūros šventiniu periodu teko gerokai ilgiau nei įprastomis dienomis.

„Jausmas dvejopas. Blogas jausmas dėl to, kad visiškai neveikia pirminė grandis, ką mes daug kartų kalbėjome ir mūsų ministerijai. Srautai per šias dienas padidėjo tris kartus. Reiškia, universiteto ligoninė visiškai paralyžiuota ir dirba padidintu ritmu. Antras jausmas yra malonus todėl, kad mes tai atlaikėme ir šiandieną galime pasidžiaugti, kad neįvyko kažkokių nenumatytų dalykų, tiesiog žmonėms mūsų teikiamos pagalbos reikėjo žymiai ilgiau laukti negu įprastai.

Vis dėlto tokiame mieste kaip Kaunas ar Vilnius per ilgas šventines dienas poliklinikose turėtų būti teikiamos pirminės sveikatos priežiūros paslaugos, kad tai nebūtų paliekama tik ligoninėms. Aš žinau, kad tą problemą turi tiek kolegos Santariškėse Vilniuje, tiek mes Kaune. Jeigu pas mus deklaruojama, kad šeimos medicina yra šeimos medicina, tai manyčiau, kad šeimos mediciną reikėtų teikti nenutrūkstamai. Laimei, neįvyko nelaimių ir mums nereikėjo teikti tikros skubios pagalbos. Mes iš esmės teikėme pirminės sveikatos priežiūros paslaugas“, – pasakojo R. Kėvalas.

R. Kėvalas / DELFI nuotr.

Jo teigimu, skubios pagalbos skyriai buvo taip perkrauti, kad pacientams laukiamajame net pritrūko kėdžių. „Tiek perkrauti, kad net sunešus visas atsargines kėdes jų pritrūko ir žmonės turėjo stovėti ir kantriai laukti. Kreipėsi dėl įvairiausių dalykų, tai yra dėl kvėpavimo takų, karščiavimo, pilvo skausmų. Kaip aš minėjau, rimtų nudegimų, traumų ar dar kažkokių kitokių nelaimių, ačiū Dievui, neįvyko. Tai yra tie dalykai, kurie pasitaiko kasdien“, – vardijo profesorius.

Eismo įvykiuose sužeisti 58 žmonės, yra žuvusių

Lietuvos policija apgailestauja, kad vairuotojams keliuose pritrūko sąmoningumo ir budrumo. Per penkias laisvas dienas buvo sužeista daugiau nei pusšimtis žmonių, registruoti šimtai avarijų.

„Gruodžio 22-26 dienomis policija užregistravo 357 eismo įvykius, 47 eismo įvykių metu buvo sužeisti 58 žmonės, 4 žmonės žuvo: 61 m. dviračio vairuotojas, 45 ir 44 m. pėsčiosios moterys ir 84 m. pėsčiasis vyras. Tarp sužeistųjų – 12 nepilnamečių, 2 iš jų – pėstieji“, – rašoma policijos atsakyme DELFI.

Iš visų avarijų 23 sukėlė nuo alkoholio apsvaigę vairuotojai. Septyniose tokiose avarijose buvo sužeistųjų. „Taip pat gruodžio 22-26 dienomis pareigūnai nustatė 194 neblaivius vairuotojus, 88 iš jų girtumas viršijo 1,5 prom.“, – komentavo policijos atstovai.

Smurtavo tūkstančiai lietuvių, buvo ir iš nesaugios aplinkos paimtų vaikų

Policijos duomenimis, per penkias laisvas dienas, nuo gruodžio 22 iki gruodžio 26 d., užregistruoti net 1112 smurto artimoje aplinkoje atvejai. Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovo Pauliaus Radvilavičiaus žiniomis, vien sostinėje šventiniu periodu gauti 329 pranešimai dėl smurto artimoje aplinkoje.

„Tai neatrodo labai išsiskiriantys skaičiai, nes laikotarpis ilgas, o pranešimų apie tokį smurtą gauname nuolat ir nemažai. Palyginimui, per prieš tai buvusį savaitgalį (gruodžio 8 ir 9 dienomis) buvo 74 pranešimai apie smurtą artimoje aplinkoje“, – sako P. Radvilavičius.

Išskirtinių pokyčių gruodžio 22–26 dienomis teigia nefiksavusi ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT). Tarnybos atstovų teigimu, kalėdiniu periodu daugiau pranešimų apie galimus vaiko teisių pažeidimus fiksuota Kaune. Kaip tvirtina Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus l.e.p. vedėja Andželika Vezbavičiūtė, šventiniu laikotarpiu sulaukta dešimt pranešimų dėl girtavimo ir smurto artimoje aplinkoje.

„Visi pranešimai buvo gauti iš policijos, kadangi įvykiai buvo užfiksuoti vėlyvuoju paros metu. Mūsų specialistams, įvertinus įvykių aplinkybes, iš nesaugios aplinkos teko paimti tris vaikus. Buvo pasirūpinta, jog visi vaikai galėtų laikinai apsigyventi asmenų, susijusių su šeima emociniais ryšiais, namuose“, – nurodė A. Vezbavičiūtė.

Vilniuje tuo pačiu laikotarpiu gautas vienas panašaus pobūdžio pranešimas – apie situaciją šeimoje vaiko teisių apsaugos specialistus informavo policijos pareigūnai. Anot VVTAĮT Vilniaus apskrities vaiko teisių apsaugos l.e.p. vedėjos Silvos Lukoševičienės, vaiko teisių apsaugos specialistai reagavo į iškvietimą, vertino pagalbos poreikį šeimai. Kaip teigia S. Lukoševičienė, nė vienas vaikas iš nesaugios aplinkos Vilniuje nebuvo paimtas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA