Pensijų fonduose darbas verda pilnu tempu: žmonių apsisprendimai skiriasi | Kas vyksta Kaune

Pensijų fonduose darbas verda pilnu tempu: žmonių apsisprendimai skiriasi

delfi.lt 2018/12/27 10:01
Asociatyvi / Archyvo nuotr.

Pensijų fondų valdytojams prasideda tikras darbymetis. Nuo naujų metų įsigaliojant pensijų sistemos reformai, gyventojai galės rinktis, ar grįžti į „Sodrą“ su savo sukauptomis lėšomis, ar toliau dalyvauti kaupime. Ne visi laukia reformos įsigaliojimo. Kai kurie gyventojai jau dabar pradeda kreiptis dėl galimybės nutraukti kaupimą, kiti – nelaukdami automatinio įtraukimo jau renkasi pensijų fondus.

Dalis jau priima prašymus dėl pasitraukimo iš II pakopos

Įsigaliojus pensijų reformai gyventojai šiuo metu kaupiantys II pensijų pakopoje galės rinktis, ar kaupti toliau, ar sustabdyti kaupimą. Pasirinkus pastarąjį variantą, asmenys galės palikti lėšas fonde iki senatvės pensijos arba visą sukauptą sumą pervesti „Sodrai“ ir taip padidinti savo „Sodros“ senatvės pensiją.

„Sodros“ atstovas spaudai Saulius Jarmalis DELFI teigia, kad kai kurie gyventojai dėl sutarties nutraukimo kreipiasi į „Sodros“ skyrius, tačiau kreiptis iš tiesų reikėtų į savo fondo valdytoją.

Kai kurie pensijų fondų valdytojai jau priima prašymus nutraukti kaupimą. Štai SEB nurodo, kad šiuo metu nutraukti kaupimą II pakopoje ir grįžti į „Sodrą“ pasirinko vos 2 proc. iš visų pateikusiųjų prašymus. Didžioji dalis renkasi toliau tęsti kaupimą pagal naująjį 3+1,5 modelį.

Prašymus priima ir pensijų fondų valdytojas „Aviva Lietuva“. Prašymai yra priimami, tačiau dar neperduodami „Sodrai“.

„Sodra“ juos priims tik nuo 2019 m. sausio 1 d. Asmenų, norinčių nutraukti kaupimą, skaičius yra labai nežymus, ženkliai daugiau klientų kreipiasi, norėdami pradėti kaupti maksimaliai, nelaukdami 2019 m. sausio 1 d.“, – informuoja „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

„INVL Asset Management“ verslo plėtros vadovas Andrej Cyba teigia, kad prašymus susijusius su pensijų reformos atveriamomis galimybės priima nuo gruodžio 10 dienos. Kol kas didžioji dalis kreipiasi dėl maksimalaus kaupimo, tačiau yra norinčiųjų ir stabdyti kaupimą.

„Klientai gali pateikti prašymus ne tik dėl kaupimo pensijų fonduose stabdymo ar grįžimo į „Sodrą“, bet ir dėl kaupimo tarifo didinimo iš minimalaus į maksimalų. Beje, prašymų didinti kaupimo tarifą iš minimalaus į maksimalų turime daugiausiai – beveik 69 proc., norinčių grįžti į „Sodrą“ – beveik 4 proc. ir norinčių stabdyti kaupimą paliekant sukauptas lėšas pensijų fonde – beveik 28 proc. visų pateiktų prašymų“, – sako A. Cyba.

Nuo sausio 1 dienos prašymus nutraukti kaupimą ir grįžti į „Sodrą“ priims „Swedbank“ ir „Luminor“.
Visi prašymai „Sodrai“ galės būti perduoti 2019 m. sausio 2 dieną. Pensijų fondų valdytojai informuoja, jog prašymas nutraukti kaupimą bus patvirtinamas per 3 darbo dienas. Įmokos į pensijų fondą sustabdomos tą mėnesį, kurį kreipiamasi.

„Jei įmokos bus stabdomos sausio mėnesį, už sausį jos jau nebus nuskaitomos ir pervedamos, tačiau už gruodį įmoka dar ateis į pensijų fondą vasario pirmoje pusėje“, – teigia „Swedbank“ investicijų valdymas“ direktorius Tadas Gudaitis.

„Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė prideda, kad skatintų gerai apsvarstyti sprendimą sustabdyti arba nutraukti kaupimą, mat liekant kaupti II pakopos pensijų fonduose bus galima pasirūpinti didesnėmis pajamomis senatvėje, nuo 2019 m. kaupiantiems nebemažėja „Sodros“ pensijos dalis, pensijų fonduose kaupiamos lėšos yra paveldimos, o nauji gyvenimo ciklų pensijų fondai skirti tam, kad lėšos būtų investuojamos pelningiausiai, atsižvelgiant į dalyvio amžių.

Nelaukia automatinio įtraukimo – kreipiasi dėl papildomo kaupimo

Įsigaliojus pensijų reformai, gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvauja, yra jaunesni nei 40 metų ir turi darbą arba vykdo savarankišką veiklą, bus įtraukti į II pakopos pensijų kaupimo sistemą. Į kaupimą taip pat bus įtraukiami ir tie gyventojai, kurie dalyvavimą sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus. Nauji dalyviai bus atsitiktine tvarka padalinti per 5 pensijų fondų valdymo. Tie, kurie bus nuo sausio automatiškai įtraukti į kaupimą, atsisakyti galės ir per „Sodros“ sistemą.

Visi pensijų fondų valdytojų atstovai DELFI tvirtina pastebėję, kad dar prieš įsigaliojant reformai, auga II pensijų pakopos dalyvių skaičius. SEB teigia fiksavę kiekvieną mėnesį didėjusį žmonių aktyvumą, „Aviva Lietuva“ – gruodžio mėnesį sudarė dvigubai daugiau pensijų kaupimo sutarčių nei kitais šių metų mėnesiais.

„Pastaruoju metu išaugo ne tik konsultacijų dėl pensijų kaupimo galimybių poreikis, bet ir sudaromų naujų antros pakopos sutarčių skaičius. Pastebime, kad klientai yra linkę sprendimą priimti patys, nelaukdami įtraukimo sausio mėnesį. Taip pat itin suaktyvėjo domėjimasis pensijų kaupimo galimybėmis, be to, konsultacijų metu paaiškėja, kad dalis žmonių turi klaidingą informaciją, kuri lemia ir jų tolimesnius planus. Dėl to labai rekomenduojame prieš priimant bet kokį sprendimą dėl tolimesnio pensijų kaupimo pasitarti ir su pensijų kaupimo bendrove. Taip pat dalis klientų, siekdami ilgalaikių tikslų, sudaro ne tik antros, bet ir trečios pakopos sutartis“, – antrino ir komentavo „INVL Asset Management“ verslo plėtros vadovas Andrej Cyba.

Tie, kurie bus automatiškai įtraukti į II pensijų pakopą ir norės joje likti, turės nuspręsti, ar jiems tinka atsitiktine tvarka priskirtas fondas. Iki birželio 30 d. klientas gali kreiptis į pasirinktą pensijų kaupimo bendrovę, sudaryti pensijų kaupimo sutartį ir pradėti kaupti. Jeigu gyventojas nesikreips, tada jis liks jam priskirtame pensijų fonde.

Kai kuriems fondą pavyks pakeisti internetu, kitiems gali tekti ir atvykti į padalinį.

„Swedbank“ investicijų valdymas“ direktorius Tadas Gudaitis nurodo, kad bus priimami prašymai tiek klientų aptarnavimo padaliniuose, tiek „Swedbank“ interneto banke. „Aviva Lietuva“ taip pat priims prašymus tiek padaliniuose, tiek internetu. „INVL Asset Management“ nuo sausio mėnesio planuoja suteikti galimybę sudaryti naują antros pakopos sutartį ne tik mūsų klientų konsultavimo centruose, bet ir internetu, savitarnos portale.

„Kitų metų sausį–vasarį planuojame suteikti ir galimybę internetu pateikti kitus prašymus, pavyzdžiui, pasirinkti maksimalų kaupimą vietoj minimalaus“, – prideda A. Cyba.

„Luminor investicijų valdymas“ vadovas Šarūnas Ruzgys nurodo, kad nauji pensijų kaupimo dalyviai, kurie yra „Luminor“ banko klientai ir naudojasi elektronine bankininkyste, turės galimybę pakeisti fondą internetu. Kitų bankų klientai turės atvykti į „Luminor“ skyrių, jei norės pasirašyti sutartį.

SEB atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė–Daskevičienė taip pat nurodo, kad norėdami pakeisti jiems priskirtą fondą ir kaupti SEB valdomame pensijų fonde, SEB klientai galės tai padaryti atvykę į banko skyrių arba prisijungę prie internetinės bankininkystės. „Asmenys, kurie nėra SEB banko klientai, turėtų atvykti į SEB banko skyrių“, – prideda ji.

„Sodros“ virtualus patarėjas padės išsiaiškinti ką reikės daryti ir ką pasirinkti (DĖMESIO: ant kai kurių mobiliųjų įrenginių gali neveikti):

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA