Penkias dienas pervesti pinigus bus sudėtinga arba neįmanoma | Kas vyksta Kaune

Penkias dienas pervesti pinigus bus sudėtinga arba neįmanoma

delfi.lt 2018/12/21 12:45
Archyvas / R. Tenio nuotr.

Šventiniu laikotarpiu suintensyvėja atsiskaitymai kortelėmis bei piniginiai pervedimai, tačiau reikėtų nepamiršti, kad savaitgaliais ir švenčių metu tarpbankiniai mokėjimai yra neįskaitomi. Šiemet be tarpbankinių mokėjimų reikės apsieiti penkias dienas. Tiesa, tokie metai gali būti paskutiniai, kadangi bankai sparčiai diegia momentinių mokėjimų galimybę.

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) specialistai, pastebėję išaugusį atsiskaitymų kortelėmis bei pinigų pervedimų skaičių, kviečia klientus neatidėlioti reguliariųjų mokėjimų paskutiniajai metų dienai

„Pastebime, kad metų pabaigoje eilėje rikiuojasi ne tik einamieji reguliarieji mokėjimai, pavyzdžiui, už komunalines paslaugas, bet ir pavedimai į pensijų ar gyvybės draudimo fondus“, – tendencijas apibendrina LBA prezidentas Mantas Zalatorius.

Tiek įmonės, tiek gyventojai skatinami neatidėlioti pavedimų ir juos atlikti dar šią savaitę. Mat reikia nepamiršti, kad piniginiai pervedimai tarp skirtingų bankų vyksta tik darbo dienomis. Tad šiemet prie savaitgalio pridėjus šventines dienas išeina taip, kad pervedimai nuo gruodžio 22 iki 26 dienos nevyks. Jie bus įskaičiuoti gruodžio 27 dieną.

Šią problemą sprendžia momentiniai mokėjimai, kuriuos kai kurie bankai Lietuvoje jau bando, tačiau dar ne pilnu pajėgumu.

Išsiųsti pinigus pavyks „Swedbank“ programėlės naudotojams

Momentiniai mokėjimai įskaitomi akimirksniu tiek darbo dienomis, tiek savaitgaliais, tiek švenčių dienomis. „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius komentuoja, kad šiuo metu momentinius mokėjimus į kitus bankus gali atlikti privatiems klientams skirtos bandomosios išmaniosios programėlės „Swedbank 2019“ naudotojai.

„Šiuo metu tokie momentiniai įskaitymai galimi į SEB ir „Paysera“ sąskaitas. Vėliau šis funkcionalumas atsiras ir „Swedbank“ interneto banke“, – informuoja S. Abraškevičius.
Jis prideda, kad šiuo metu apie 85 proc. „Swedbank“ privačių klientų mokėjimų yra atliekami banko viduje.

„Šie mokėjimai taip pat yra momentiniai, nes vykdomi „Swedbank“ viduje. Atlikus tokį mokėjimą interneto banke ar išmaniojoje programėlėje, lėšos įskaitomos nedelsiant“, – prideda jis.

SEB klientai – neišsiųs, bet gali gauti

Nors pirmieji momentinius mokėjimus Lietuvoje pristatė SEB bankas, kol kas klientai gali tik gauti juos, bet ne patys inicijuoti. Banko atstovė teigia, kad ši galimybė bus pristatyta netrukus, tačiau konkrečiau įvardyti, ar tai įvyks iki šių metų galo, negalėjo.

„SEB banko klientai nuo rugsėjo jau gali naudotis momentinių mokėjimų eurais, pervedamų iš kitų Europos Sąjungos ar Europos ekonominės erdvės šalių bankų, įskaitymo paslauga. Momentinius mokėjimus SEB banko klientai gali gauti, jei momentinių mokėjimų paslaugą teikia ir siuntėjo bankas. Galimybę klientams patiems inicijuoti momentinius mokėjimus į kitų bankų sąskaitas pasiūlysime netrukus, kai tik bus baigtas testavimo etapas. Iki tol klientų atliekami lėšų pervedimai eurais bus vykdomi kaip įprasti SEPA mokėjimai. Šie mokėjimai minėtomis dienomis (gruodžio 22–26 d., sausio 1 d.) Europoje nebus vykdomi“, – DELFI komentavo SEB banko atstovė žiniasklaidai Ieva Dauguvietytė–Daskevičienė.

„Luminor“ klientams naujienos kitais metais

Banko „Luminor“ Komunikacijos vadovė Giedrė Bielskytė DELFI komentavo, kad šių metų švenčių metu mokėjimai „Luminor“ banke bus vykdomi įprastai, tik darbo dienomis. Tai yra, tarpbankiniai pavedimai bus galimi gruodžio 27–28 dienomis bei gruodžio 31 dieną.

„Kitais metais planuojame prisijungti prie momentinių mokėjimų sistemos, tuomet mokėjimai turėtų būti vykdomi ir šventinėmis dienomis“, – prideda ji.

Paskutinės tokios Kalėdos – kitais metais prie momentinių prisijungs visi

Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius pastebi, kad šios Kalėdos tokios yra paskutinės, kadangi bankai yra įsipareigoję prisijungti prie momentinių mokėjimų erdvės.

„Pagal šalies bankų memorandumą, pasirašytą su Lietuvos banku, momentiniai mokėjimai tarp šalies bankų bus įdiegti vėliausiai 2019 metų lapkritį. Jie bus įskaitomi akimirksniu tiek įprastomis, tiek švenčių dienomis. Momentinių mokėjimų paslauga bankų viduje jau yra teikiama – pervedus pinigų į to paties banko kliento sąskaitą, jie užskaitomi per keletą sekundžių.

Taigi šiemet tiems Lietuvoje veikiančių kredito įstaigų klientams, kuriems per artėjančias žiemos šventės prireiks pervesti pinigų į kitame šalies banke esančią sąskaitą, paskutinįkart teks lukterėti, kol tokie mokėjimai bus įskaityti“, – DELFI komentavo M. Zalatorius.

Tiesa, jis pridėjo, kad šią žiemą galios aprašytos išimtys: momentiniai mokėjimai veikia tarp „Swedbank“ ir SEB banko sąskaitų, tai yra SEB banko klientai gali naudotis momentinių mokėjimų įskaitymo paslauga, o momentinius mokėjimus į kitus bankus gali atlikti „Swedbank“ klientai, kurie naudojasi bandomąja išmaniąja programėle.

„Abu bankai plečia šių paslaugų funkcionalumą, kad mokėjimus būtų galima atlikti tiek interneto banke, tiek išmaniosiose programėlėse, juos ir inicijuoti, ir priimti“, – prideda jis.

M. Zalatorius primena, kad atsiskaityti mokėjimo kortelėmis prekybos vietose bus galima kaip įprasta, gyventojai taip pat galės išsigryninti pinigus bankomatuose, naudotis internetine bankininkyste ir išmaniosiomis kredito įstaigų programėlėmis, atsiskaityti elektroninėse parduotuvėse.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA