Per R. Morkevičiaus mirties metines – žinios dėl nužudymo bylos | Kas vyksta Kaune

Per R. Morkevičiaus mirties metines – žinios dėl nužudymo bylos

TV3.LT 2018/12/21 20:32
R. Tenio nuotr.

Lygiai prieš dvejus metus, 2016-ųjų gruodžio 21-sios vakarą, prie savo namų iš pasalų buvo sušaudytas kovotojas Remigijus Morkevičius. Šis rezonansinis nusikaltimas sulaukė milžiniško atgarsio visuomenėje. Tačiau byla kol kas neišaiškinta ir yra stabdoma.

Nusikaltimas įvykdytas itin ciniškai. Žudikas savo aukos tykojo pasislėpęs, o šūvius į kovotoją paleido iš nugaros. R. Morkevičius net neturėjo galimybės pasipriešinti ir pabandyti išsigelbėti.

Šiam nužudymui atskleisti buvo mestos gausios pareigūnų pajėgos. Bet prabėgus dviem metams ikiteisminis tyrimas atsidūrė visiškoje aklavietėje. Per šį laikotarpį pareigūnams nepavyko nustatyti nei žmogžudystės užsakovų, nei vykdytojų.

Tyrimas  sustabdytas

Kaip aiškėja šiandien, atliekant ikiteisminį tyrimą buvo išnaudotos visos įmanomos priemonės šiam nusikaltimui atskleisti, todėl prokuratūra priėmė sprendimą jį sustabdyti.

Tą naujienų portalui tv3.lt patvirtino ikiteisminį tyrimą kontroliavęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdzislavas Tuliševskis.

„Jūsų minimas ikiteisminis tyrimas, vadovaujantis Baudžiamojo kodekso 3 str. 1 d. yra sustabdytas. Tyrimas buvo sustabdytas, nes išnaudojus visas įmanomas priemones nepavyko nenustatyti nusikalstamą veiką padariusių asmenų“, – trumpą komentarą pateikė Z. Tuliševskis.

Žinoma, sustabdytas tyrimas dar nereiškia, kad jis yra apskritai nutrauktas. Bet prie šio rezonansinio nusikaltimo tyrimo gali būti sugrįžta tik gavus naujos informacijos, paaiškėjus dar nežinomoms aplinkybėms.

Tyrimo sustabdymas nėra kažkuo išskirtinė praktika. Lietuvoje tai toli gražu ne pirmoji tokia „tamsi byla“. Tiesa, praktika rodo, kad tokie tyrimai kartais būna atnaujinami. Pavyzdžiui, kai tiriant kitus nusikaltimus surandama sąsajų su jau „nurašytais“ nusikaltimais.

Ar taip nutiks R. Morkevičiaus nužudymo atveju, parodys laikas. Bet šiuo metu galima konstatuoti, kad šiame tyrime jokie veiksmai nėra atliekami.

Daugiau pavyzdžių

Kaip tv3.lt pasakojo buvęs kriminalinės policijos veteranas Algirdas Matonis, vienu iš išskirtiniausių bylų pavyzdžių galėtų būti įvardytas Remigijaus Daškevičiaus nužudymo tyrimas (2001-siais Vilniaus senamiestyje nužudytas vieninteliu snaiperio šūviu).

„Pagal visa tai, kas buvo rasta įvykio vietoje, pagal DNR pėdsakus, ten buvo nustatytas ir asmuo, kuris laikė ginklą, kuris naudojosi rankšluosčiais. Tačiau užsitęsus tyrimui tų asmenų jau nebebuvo gyvųjų tarpe.

Jei byloje, visose grandyse, daug mirusiųjų, tai labai sunku įrodyti priežastinius ryšius. Dėl R. Daškevičiaus nužudymo buvo labai daug padaryta ir taškai atitinkamai sudėlioti.

Tik ten yra savitos aplinkybės, kai neįmanoma padaryti kažkokių sąsajų, nes tos grandys yra nutrūkusios. Įtariami asmenys – arba mirę, arba nužudyti“, – teigė A. Matonis.

Netrūksta ir kitų pavyzdžių. Kalbant apie nusikalstamas grupuotes, žvilgsnis iškart krypsta į Mongolo Ganusausko nužudymą. Jis buvo nužudytas 1993 metais, o į tą klausimą pradėta atsakinėti tik apie 2005-2006 metus. Teismo verdiktas „daktarų“ grupuotei buvo priimtas tik 2010-siais. Tad teisingumas triumfavo tik daugiau kaip po dešimtmečio.

„Lygiai tas pats – verslininko Sigito Čiapo ir jo vairuotojo Vinco Varno nužudymas. Nusikaltimas įvykdytas 1996 m. balandį. O į tuos klausimus pradėta atsakinėti kažkur tik 2005-2006-siais.

Teismo verdiktas paskelbtas tik 2010-2011 metais. Nors laiko prasme atrodo tyrimas yra labai ilgas, bet jokiu būdu negalima sakyti, kad pareigūnai numeta tokias bylas į stalčius“, – papildė A. Matonis.

Nužudymo aplinkybės

R. Morkevičius buvo nužudytas prie savo namų Baltų prospekte laiptinės. Kovotojas namo grįžo po treniruotės ir kieme pastatė savo automobilį.

Vėliau išsiaiškinta, kad žudikas, greičiausia, nusikaltimui panaudojo „Kalašnikov“ automatą. Tiesa, dėl keistų kulkų trajektorijų R. Morkevičiaus kūne, tikėtina, kad automatas buvo perdirbtas.

Pagal visą veikimo modelį iš pradžių užsiminta, kad nusikaltimą, greičiausia, įvykdė profesionalas. Bet prabėgus vos kelioms savaitėms pareigūnai atsitvėrė visiška tylos siena. Tas nepasikeitė iki pat šios dienos, kai paaiškėjo, kad ikiteisminis tyrimas yra sustabdytas.

Išskirtinė asmenybė

„Esu sąžiningas gatvės vaikas. Augau be tėvo, be mamos. Gyvenau visada taip, kaip mokėjau, – yra pasakojęs sportininkas. – Būdamas trylikos metų jau visiškai save išlaikydavau ir padėdavau savo močiutei“.

Tokį, iki skausmo atvirą, kovotoją Remigijų Morkevičių prisimins visa Lietuva. Jis niekada nebijojo pripažinti klydęs, prašė jam atleisti ir visada judėjo link tokio gyvenimo, kurio neturėjo.

Tad jo meile širdies draugei ir vaikams niekas neabejojo. „Remigijus buvo puikus tėvas“, – sakė artimi draugai. Ir jis nesulaukė dar vieno džiugaus įvykio savo gyvenime. Po sušaudymo praėjus kelioms savaitėms gimė jo vaikas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA