Prezidentinių reitingų trejete – kol kas neginčijamai aiškus lyderis | Kas vyksta Kaune

Prezidentinių reitingų trejete – kol kas neginčijamai aiškus lyderis

delfi.lt 2018/12/17 08:27
DELFI montažas nuotr.

Lapkričio mėnesio prezidentiniuose reitinguose toliau savo pozicijas tvirtina jų lyderis Gitanas Nausėda, jį vejasi, bet dar nepasiveja Ingrida Šimonytė, o trečioje vietoje nuo jų atitrūkęs yra Saulius Skvernelis.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ lapkričio 19 -30 dienomis, naujienų portalo DELFI užsakymu, atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, lapkritį už ekonomistą G. Nausėdą prezidento rinkimuose būtų balsavę 27,1 proc., parlamentarę I. Šimonytę – 19,4 proc., o S. Skvernelį – 10 proc. apklaustųjų. Spalį už G. Nausėdą būtų balsavę 24,4 proc., I. Šimonytę – 16,6 proc., S. Skvernelį – 9,5 proc. apklaustųjų.

Lapkričio mėnesio prezidentinių reitingų lentelėje toliau rikiavosi Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, kurį palaikė 5,6 proc., europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė – 3,6 proc., parlamentaras Naglis Puteikis – 2,7 proc., filosofas Arvydas Juozaitis – 2,6 proc., parlamentarė Aušra Maldeikienė ir eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis – po 2,4 proc., europarlamentaras Petras Auštrevičius – 1,1 proc., „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis – 0,7 proc., europarlamentaras Valentinas Mazuronis – 0,4 proc. respondentų.

1,2 proc. apklaustųjų balsuotų už kokį nors kitą kandidatą, 9,4 proc. nebalsuotų, o 11,4 proc. respondentų nežinojo, už ką balsuoti.

Laukia labai įdomūs rinkimai

Integruotos komunikacijos „vipcommunications“ valdybos pirmininkas Darius Gudelis yra įsitikinęs, kad kitąmet Lietuva neabejotinai turės labiausiai intriguojančius rinkimus nuo 2004 m. prezidento kampanijos, po R. Pakso apkaltos.

„Žmonės jau dabar tą intrigą jaučia. Žiniasklaida pirmoji gali patvirtinti, koks yra susidomėjimas politinėmis naujienomis, kiek peržiūrų surenka straipsniai, kaip yra išaugęs vakaro žinių televizijos reitingas. Žmonių įsitraukimas į politines temas – nebūdingai ankstyvas“, – sakė D. Gudelis.

Ryšių su visuomene specialistas paaiškino, kad domėjimasis, žmonių įsitraukimas veda nuomonės turėjimo link: „aš domiuosi, ir aš susiformuoju nuomonę“. Iš nuomonės gimsta pozicija už arba prieš: „aš esu už biudžetą arba prieš“, „aš esu už streikus arba prieš“, „aš esu už kovą dėl kainų“, „man patinka vieno ar kito politiko elgesys arba nepatinka“.

Pasak jo, dabar aiškiai rikiuojasi dvi priešiškos stovyklos.

„Pagal politinių partijų reitingus matome, kad dvi partijos arba atsistato savo reitingus, arba įgauna teigiamą pagreitį. Turime dvi stovyklas – viena stovykla yra konservatorių su elitiniais Vilniaus pulkais. Kita stovykla – „valstiečiai“ su rajonų gvardija ir Kauno „žaliukais“ rezerve“, – komentavo D. Gudelis.

Apibendrindamas foną, kuriame vyksta kampanija, ryšių su visuomene specialistas konstatavo, kad priešprieša stiprėja, o įsitraukimas didėja.

Keturi esminiai klausimai

Lygindamas kovo ir lapkričio mėnesių duomenis, ekspertas teigė, kad yra keturi klausimai, į kuriuos atsakius galima eiti lažintis dėl rinkimų rezultatų.

„Pirmas klausimas – kieno rinkėjai neateis? Dabar pagal apklausas rinkimuose planuoja dalyvauti 90 proc. rinkėjų. Taip tikrai nebus.

Antras klausimas – kurios stovyklos pusėje rinkimų kampanijoje atsistos G. Nausėda – konservatorių ar „valstiečių“. Dabar jis yra neabejotinas favoritas būti antrame ture.

Trečias klausimas – kaip I. Šimonytei pavyks atsiriboti nuo konservatorių stovyklos? Jeigu žiūrime į kovo mėnesio reitingus, ji paaugo nuo 6 proc. iki 19,4 proc. Jos dabartinis reitingas yra toks pats kaip Tėvynės sąjungos. Bet pergalei reikia 50 proc. balsų. Kadangi konservatorių, kaip ir „valstiečių“, stovykla yra labiausiai poliarizuojanti, nepakanka tik vienos partijos elektorato. Reikia atsiriboti nuo jo. Klausimas – kaip jai pavyks atsiriboti?

Ketvirtas klausimas – ką nuspręs S. Skvernelis? Ir, jeigu nuspręs, kad jis dalyvauja, ar jam pavyks dirbant Vyriausybėje mobilizuoti „valstiečių“ stovyklos balsus?“, – sakė D. Gudelis.

Intriguojantis antrasis turas

„vipcommunications“ vadovas pažymėjo, kad rinkėjams labai svarbu turėti pasirinkimą.

„Dabar mes renkame iš dviejų – iš I. Šimonytės ir G. Nausėdos, ir jeigu liks taip, kaip yra dabar, tai šie du kandidatai bus antrame ture, ir laimės G. Nausėda“, – sakė D. Gudelis.

Tačiau jeigu į rinkimus įsijungs S. Skvernelis, pasak viešųjų ryšių specialisto, žaidimas taps įdomesnis tuo atžvilgiu, kad visų stovyklų štabai pradės skaičiuoti, su kuo man palanku ir naudinga būti antrame ture.

„Lygiai taip pat kaip mes 2004 m. V. Adamkaus štabe skaičiavome ir siekėme turėti antrame ture Kazimierą Prunskienę. Pagal tyrimus mes 2004 m. matėme, kad Petras Auštrevičius yra pats grėsmingiausias varžovas V. Adamkui, tai – jaunas V. Adamkus. Mes visais būdais siekėme, kad į antrą turą patektų kartu su K. Prunskiene“, – prisiminė 2004 m. V. Adamkaus rinkimų štabui vadovavęs D. Gudelis.

Tuo, pasak jo, šie rinkimai ir bus labai intriguojantys ir įdomūs, nes bus skaičiuojama ne tik kaip patekti į antrą turą, bet ir su kuo patekti į antrą turą.

Gali antro turo ir neprireikti

Viešųjų ryšių bendrovės „Fabula Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus atkreipė dėmesį į dvi aplinkybes, kurios yra susijusios su šiais reitingais. Jie iš esmės neapėmė mokytojų streikų, nes „pagrindinis kipišas dėl mokytojų užvirė nuo gruodžio 1 dienos.

Ir šiuose reitinguose dar liko labai daug svarstomų galimų kandidatų.

„Po porą procentų turi ir A. Juozaitis, A. Maldeikienė, N. Puteikis, V. Matijošaitis ir P. Auštrevičius. Dar turime didelį skaičių žmonių, todėl negalima sakyti, kad žmonės turi labai aiškią nuomonę, už ką reikėtų balsuoti“, – sakė M. Katkus.

Tačiau, pasak jo, didėjantis G. Nausėdos atotrūkis nuo I. Šimonytės rodo, kad šie rinkimai turi labai aiškų favoritą.

„Likus penkiems mėnesiams iki rinkimų, prasidėjus oficialiai rinkimų kampanijai, negalima sakyti, kad tai yra tik potenciali žmonių nuomonė. Akivaizdu, kad daug žmonių linksta matyti prezidento poste poną Nausėdą. Jeigu reitingo dinamika toliau išliks tokia, o aš kol kas nematau, kodėl ji turėtų pasikeisti, tikėtina, kad pirmame ture galime turėti prezidentą, kuris savo reitingais beveik susilygina su D. Grybauskaite“, – sakė M. Katkus.

Viešųjų ryšių specialistas priminė, kad D. Grybauskaitė panašiai atrodė reitinguose prieš penkerius metus. Ji irgi turėjo apie 27 procentus.

„Aiškus favoritas tik ką tapo dar aiškesnis, o tiems kandidatams, kurie svajoja, kad paskutinę akimirką įšoks į dėmesio lauką, jiems laiko lieka vis mažiau“, – sakė M. Katkus.

Nausėda išnykęs iš akiračio

Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos prorektorė mokslui ir studijoms prof. Jūratė Novagrockienė bendrai I. Šimonytės iškilimą reitinguose siejo su konservatorių pirminiais rinkimais.

„Manau, kad tas prisidėjo jos populiarinimui. G. Nausėda, tikėtina, kad važinėja po mažesnius miestelius, kaimus, susitikinėja su žmonėmis, nes viešojoje erdvėje jo pasigendama, bet jo reitingas toliau inertiškai auga“, – sakė J. Novagrockienė.

S. Skvernelio reitingo nedidelis ūgtelėjimas, pasak politologės, gali būti susijęs su jo ryžtina pozicija.

„Bet kartais ji jau atrodo ne ryžtingai, o desperatiškai. Jis netikėtai atstatydino tris ministrus. Nemanau, kad tokiu būdu jis siekia prezidento posto, galbūt, labiau bando Vyriausybės reitingą pakelti“, – apie įvykius dar nepatekusius į lapkričio mėnesio apklausos laikotarpį kalbėjo J. Novagrockienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA