Pristatyta Lietuvos sporto universiteto rektorė: pareigas užėmė be konkurencijos | Kas vyksta Kaune

Pristatyta Lietuvos sporto universiteto rektorė: pareigas užėmė be konkurencijos

BNS 2018/12/17 12:40
R. Tenio nuotr.

Pirmadienio rytą pristatyta naujai išrinkta Lietuvos sporto universiteto (LSU) rektorė Diana Rėklaitienė. Sprendimą leisti eiti šias pareigas LSU taryba priėmė praėjusį penktadienį.

[galerija kiek=”4″]

„Su Švietimo ir mokslo ministerija ir dabar jau atstatydinta ministre iš tiesų dialogo nebuvo tokio, koks turėtų būti. Vyko pirma procesas, paskui kalbėjimas, tai aš labai tikiuosi, kad pasikeitus situacijai dialogas atsiras ir bus įsiklausymas“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė išrinkta universiteto rektorė Diana Rėklaitienė.

Universiteto tarybos pirmininkas Arūnas Kučikas pabrėžė, kad universiteto vadovybė toliau sieks išlaikyti šią aukštąją mokyklą nepriklausomą ir nepritaria planuojamam prijungimui prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto.

„Geriausiai pasitarnauti universitetas gali Lietuvos visuomenei sutelkęs mokslo ir studijų potencialą, susijusį su sportu ir sveikatinimo sritimi, išlaikant vienovę, neskaidant. (…) Lūkestis yra ir toliau dirbti toje kryptyje“, – sakė jis.

D. Rėklaitienės teigimu, LSU norėtų ieškoti kitų bendradarbiavimo galimybių tiek su kitais Lietuvos, tiek su užsienio universitetais, su sporto ir sveikatinimo sektoriais. „Suprantu, kad įsivaizdavimas, jog sujungus iš karto efektyvumas pagerės arba kokybė automatiškai pagerės, – taip nėra. Bendravimą matome susijungimo sektorinių universitetų, kūrimą tinklų, ir tai nėra toks fizinis susijungimas: tai yra tinklo, bendradarbiavimo, bendrų programų kūrimas“, – kalbėjo D. Rėklaitienė.

Pasak jos, vykdomi reorganizavimo procesai kaip tik apsunkino bendradarbiavimą tarp Lietuvos aukštųjų mokyklų, nes tarp jų atsirado įtampa. „Bet koks mūsų bendradarbiavimas su kitu universitetu iš karto suponuoja tai, kad mes turėtume su juo susijungti“, – kalbėjo išrinktoji LSU rektorė.

LSU taryba D. Rėklaitienę į šias pareigas išrinko penktadienį. Ji buvo vienintelė kandidatė. Universiteto duomenimis, D. Rėklaitienė yra pirmoji universiteto rektore Lietuvoje išrinkta moteris – iki šiol maždaug metus ji laikinai ėjo rektorės pareigas.

Rektoriaus LSU neturėjo nuo 2017 metų gruodžio, kai po tarybos pareikšto nepasitikėjimo atsistatydino Aivaras Ratkevičius. Seimas buvo pritaręs LSU prijungimui prie Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU). LSU taryba ir senatas reorganizacijai nepritaria.

Konstitucinis Teismas šių metų liepą paskelbė, kad Konstitucijos neatitinka Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos, pagal kurias sprendimą dėl valstybinio universiteto reorganizavimo Seimas priima universiteto tarybos teikimu, nes taryba pagal Konstituciją neturi tokios iniciatyvos teisės.

Teismas taip pat pažymėjo, kad Seimo nutarimas dėl LSU prijungimo prie LSMU priimtas neįvertinus pačios aukštosios mokyklos nuomonės, taip pažeidžiant universiteto autonomiją. Todėl turi būti priimtas naujas sprendimas dėl šių aukštųjų mokyklų sujungimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA