„Kauno startuolių 2018“ rezultatai: pritrauktos investicijos ir į rinką žengiantys naujokai | Kas vyksta Kaune

„Kauno startuolių 2018“ rezultatai: pritrauktos investicijos ir į rinką žengiantys naujokai

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Inovatyvumo ir verslumo skatinimo programa „Kauno startuoliai“ eina į pabaigą: su ovacijomis užbaigta programos akceleravimo dalis, kurioje apdovanoti geriausieji startuoliai iš vienuolikos  komandų. Tinklinimo programa, du mėnesius  Kauno inovatoriams dovanojusi nemokamas paskaitas, dirbtuves bei mokymus, gruodžio 14 d. pakvies į paskutinį renginį, kuriame programos dalyviai pristatys savo idėjas ekspertų komisijos vertinimui.

Pusė šimto paraiškų ir vienuolika atrinktų dalyvių komandų – taip prasidėjo aštuonias savaites trukęs intensyvus ir dinamiškas „Kauno startuolių 2018“ akceleratorius, kurio dalyviai turėjo progą ne tik skirtingais pjūviais analizuoti ir stiprinti kuriamus produktus, bet ir pasisemti neįkainojamų žinių iš įspūdingą tarptautinę patirtį turinčių ekspertų bei mentorių.
Verslo akceleratorius – tai intensyvi programa, skirta sukurtam produktui auginti, plėsti jo rinkai bei pritraukti investicijų.

Būtent į šiuos tikslus ir koncentravosi akceleruojamos komandos, kurioms buvo teikiamos asmeninės konsultacijos ir organizuojami greitieji susitikimai su daugiau nei 40 savo srityje lyderiaujančių vietos ir tarptautinių mentorių bei ekspertų. Prie akceleratoriaus startuolių ugdymo prisidėjo per 30 verslo bei viešojo sektoriaus įstaigų atstovų: „Civitta“, „Craft Bearings“, „Cocos.lt“, „Mio Robots“, „Sales Up“, „Be&Do“, ISM Vadybos ir ekonomikos universitetas, „Socialus marketingas“, „Startup Wise Guys“, „SEB“, „JurisConsultus“, „Paskolų klubas“, „Katalista Ventures“, „Švaros broliai“, „Startup Division“, „BitDegree“, „Triniti“ ir kt. Komandas išsigryninti savo unikalią idėją, ją tinkamai pozicionuoti ir parduoti, prisistatyti investuotojams bei įtikinti juos dirbti kartu, mokė tarptautiniai ekspertai M. Wallace Green, Mario Krivopakic, Cristobal Alonso.

Programai pasibaigus, apžvelgdami gautą naudą dalyviai ypač vertino pagalbą identifikuojant pirminį paslaugos vartotoją, įžvalgas, kaip pozicionuoti savo verslo idėją, pakeistą verslo rizikos suvokimą. Mentorių padedamos komandos keitė kuriamo produkto funkcionalumą, pergalvojo produkto pavadinimą, koregavo išėjimo į rinką strategijas, mezgė kontaktus su potencialiais partneriais pirmiesiems pardavimams. Net kelios akceleratoriaus komandos pritraukė naujų, tarptautinę patirtį turinčių komandos narių, iš viso gauti 4 preliminarūs investavimo pasiūlymai.

Komisija rinko nugalėtojus

Akceleravimo programos finaliniu akordu tapo gruodžio 6-tąją vykęs baigiamasis renginys „Demo Day“: jo metu komandos pristatė savo projektus, kuriuos vertino investuotojai, o vertingais prizais apdovanojo rėmėjai.

Komisijos vertinimu, pirmoji vieta skirta kauniečiams, medicinos technologijų startuoliui „BrachyDOSE“: jie laimėjo 1 000 Eur vertės „Civitta“ konsultacinių paslaugų čekį ir „Startup Division“ įsteigtą prizą – užsienio startuolių ekosistemos pažinimo misiją į pasirinktą šalį, į kurias organizuojama misija.Kaip akceleratoriaus programos metu sakė patys komandos nugalėtojos nariai Neringa Šeperienė ir Rolandas Žakelis, į akceleratorių juos atvedė noras reprezentatyviai ir įtaigiai pristatyti savo produktą – vėžio gydymo kokybės užtikrinimo sistemą.

„Visų komandų pristatymai buvo tokie stiprus, kad išties nesitikėjome laimėti. Pirmoji komisijos skirta vieta mums reiškia galimybę užmegzti ryšius ir greičiau atvesti produktą į rinką,“ – po apdovanojimų sakė Neringa iš „BrachyDOSE“.

Antroji vieta atiteko „Dear Deer Eyewear“ – taip pat kauniečiams, išskirtinių, 3D spausdinimo technologija gaminamų akinių startuoliui: jiems įteiktas 500 Eur vertės „Civitta“ konsultacinių paslaugų čekis ir 3 mėn. narystė „Talent Garden Kaunas“ bendradarbystės erdvėje.

Trečiosios vietos laimėtojai – komanda iš Vilniaus „Flow Recuperator“, inovatyvių vėdinimo sistemų kūrėjai, gavo 500 Eur vertės bendrovės „Civitta“ konsultacinių paslaugų čekį.

Net trys startuoliai buvo pakviesti dalyvauti 2019 m. pavasarį vyksiančioje „Startup Wise Guys“ akceleratoriaus programoje.

Grožio paslaugų rinkos startuolis „Colourist Guide“ pelnė specialųjį „KTU Startup Space“ prizą – galimybę visus metus dirbti „KTU Startup Space“ bei gauti visas reikalingas konsultacijas tolimesniam produkto vystymui. Kaip sakė šio startuolio komandos narys Ainius Obolevičius, į akceleratorių jie atėjo tikėdamiesi įgauti daugiau žinių, kaip toliau vystyti jau turimą produktą: „Bet patys nustebome, kaip mentoriai mūsų idėją apvertė aukštyn kojomis ir parodė įžvalgas, kurių anksčiau neįvertinome ir kurios iš tiesų turi didesnį potencialą. Per šias savaites suformavome kitą viziją ir dabar esame dvigubai labiau motyvuoti toliau dirbti prie savo idėjos ir ją vystyti“.

Dar vieną specialų prizą įsteigė teisinių paslaugų įmonė „JurisConsultus“, kurie taip pat prisidėjo mentoriaudami ir konsultuodami komandas – 1 000 eurų vertės čekis teisinėms paslaugoms atiteko nekilnojamojo turto srityje inovacijas kuriančio startuolio „Superhost“ komandai.

Atsakymai į startuoliams aktualius klausimus – tinklinimo renginių sprinte

Beveik tris mėnesius trukusios „Kauno startuolių 2018“ tinklinimo programos metu buvo suorganizuota daugiau kaip 20 nemokamų renginių, kuriuos apsilankė per 1 000 dalyvių.

Kaip komunikuoti esamiems ir potencialiems darbuotojams? Kaip susikurti įmonės tinklalapį? Kokios investicijos reikalingos startuojantiems? Kokios ES paramos verslui galiu tikėtis po 2020-tųjų? Ką turėčiau žinoti pradėdamas verslą apie Lietuvos mokestinę bazę? Daugybė tokių ir panašių klausimų buvo išsamiai analizuoti ir aptarti tinklinimo programos nemokamose paskaitose, seminaruose, dirbtuvėse bei mokymuose. Prie tinklinimo veiklų prisijungė daugiau kaip 15 verslo bei viešojo sektoriaus partnerių – savo sričių profesionalų: „Kayak“, „Global Bridges“, „Data Dog“, „UAB „Marketologai“, „JurisConsultus“, UAB „Millo Appliances”, UAB „Helis LT“, Alchemetrics, „ADEO WEB“, UAB „FIMA“, ŽaismoDNR.lt, „Rubee“, „Kaunas Coding School“, Lietuvos inovacijų centras (LIC), Technologijų ir inovacijų paramos verslui agentūra (TIPVA), Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA), Šiaulių bankas, Kauno technologijos universitetas, BÜRO.
Vienu įspūdingiausių renginių tinklinimo metu tapo „Open Data Kaunas“ hakatonas, kurio metu 48 valandas daugiau kaip 130 žmonių kūrė ir įgyvendino originalias idėjas miestui, remdamiesi pirmą kartą atveriamais įvairių Kauno miesto įstaigų duomenimis. Kaip parodė hakatono sėkmė, Kaunas alkanas tokių renginių, todėl, organizatoriai neabejoja, jų bus ir ateityje.

Tinklinimo veiklas organizavusi jungtinė Kauno technologijos universiteto ir UAB „BÜRO“ komanda džiaugiasi, kad renginių sprinte aktyviai dalyvavo Kauno miesto gyventojai ir svečiai. „Tikimės, kad sujudinome miestą ir kitais metais sulauksime „derliaus“: naujų verslų, inovatyvių ir drąsių idėjų, virsiančių realiais verslais,“ – sakė „KTU Startup Space“ atstovas Tomas Proscevičius.

Finalinis tinklinimo renginys – gruodžio 14 d. nuo 17:00 val., viešbutyje „Park Inn by Radisson Kaunas“, K. Donelaičio g. 27.

Šiemetinė „Kauno startuolių“ programa suvienijo savo srities ekspertus ir įmones, kurios dalijosi patirtimi tiek su potencialiais verslininkais, tiek su pradedančių verslų bendruomenėmis. Mezgėsi partnerystės tarp žengiančiųjų į startuolių ekosistemą ir jos senbuvių – kurie dosniai dalijosi savo patirtimi ir atradimais.

Net 20 tinklinimo veiklų dalyvių pristatys savo idėjas viešai, gruodžio 14 dieną, finaliniame „Kauno startuoliai 2018“ tinklinimo programos renginyje.

Renginio metu ne tik vertinimo komisijai bus pristatytos pradedančiųjų verslininkų verslo idėjos – pitch’ai – bet ir vyks pokalbiai su mokymų lektoriais, kurie dalinsis savo įžvalgomis: su kokiomis problemomis dažniausiai susiduria Kauno startuolių ekosistemos naujokai, kurių sričių patirties, patarimų ir pagalbos jiems labiausiai reikia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA