Nuosprendis stereotipams – „Continental“ siekia padidinti moterų inžinerijoje skaičių (foto) | Kas vyksta Kaune

Nuosprendis stereotipams – „Continental“ siekia padidinti moterų inžinerijoje skaičių (foto)

R. Tenio nuotr.

Nors XXI amžius jau įsibėgėja, visuomenėje vis dar gajūs stereotipai, skirtingų lyčių atstovus atbaidantys nuo vienos ar kitos studijų srities – esą egzistuoja moteriškos ir vyriškos specialybės. Technologijų įmonė „Continental“ gruodžio 6 d. renginyje „Women in Engeneering“ skatino tokias nuostatas pamiršti ir ragina merginas nepabijoti stereotipiškai vaikinams skirtų specialybių.

Kauno technologijos universiteto (KTU) elektronikos rūmuose savo sėkmės istorija dalijosi Anna Buchecker – „Continental“ „Industry 4.0“ projekto vadovė, įmonėje sėkmingai dirbanti jau penkerius metus.

Specialistę grūdinti pradėjo studijos – industrinės inžinerijos studijų kryptį pasirinkusi A. Buchecker buvo vienintelė mergina kurse. Dažnai ją palydėdavo ir replikos iš dėstytojų, kad jai čia ne vieta. Kai po studijų įsidarbino „Continental“, dalykinių susitikimų metu daugelis pagalvodavo, kad dirba su žmogiškaisiais ištekliais, tad skepticizmas moterį lydėjo ilgai, tačiau tai merginos nepalaužė – ji nusprendė įrodyti, kad jos vieta yra inžinerijoje.

„Women in Engeneering“ renginio akimirkos/ R. Tenio nuotr.

„Kasdien turėjau įrodinėti, kad esu tokia pat gabi kaip ir vyrai inžinieriai – nemeluosiu, tai vargino. Ilgainiui kolegos suprato, kad moteriškas požiūris yra reikalingas ir dabar įmonėje visi žino, kas esu ir ką galiu – įrodinėti nebereikia“, – savo patirtimi su KTU studentais dalijosi A. Bucheker, kuri per penkerius metus sėkmingai įsitvirtino kompanijoje.

Sėkmingai į įmonės gyvenimą įsiliejo ir „Continental Automotive Lithuania“ finansų vadybininkė Mirabela Persideanu – 2011 metais įmonėje atlikusi praktiką, mergina gavo pasiūlymą įsidarbinti ir nuo tos dienos mergina sėkmingai kopia karjeros laiptais. „Nuo pat pirmos dienos jaučiausi čia sava. „Continental“ ne tik gerbia moteris, bet ir sudaro visas galimybes darbuotojams augti ir tobulėti, tai tikrai džiugina“, – pažymi pašnekovė.

„Continental Automotive Lithuania“ atstovai tiki, kad tokios istorijos padrąsins moksleives rinktis inžinerinių studijų kryptis.

Kviečia pamiršti stereotipus

Kompanijos iniciatyvos „Women in Engineering“ (liet. „Moterys inžinerijoje“) tikslas – trinti ilgus metus vyravusią takoskyrą tarp vyriškų ir moteriškų specialybių. Pabrėžiama, jog ne lytis lemia sėkmingą profesinį augimą, o individualios kiekvieno asmens pastangos, žingeidumas, motyvacija, komunikaciniai gebėjimai, orientacija į rezultatus ir kitos asmens savybės.
„Tiek vyrai, tiek moterys gali tapti puikiais inžinerijos specialistais, nepaisant jų lyties ir vyraujančių skirtumų,“ – akcentuoja įmonės atstovai.

„Continental Automotive Lithuania“ generalinis direktorius Shayan Ali pastebi, jog tokios iniciatyvos yra svarbios ne tik jų įmonei, tačiau ir visuomenei. „Kai atvykau į šią šalį ir pradėjau su vietiniais diskutuoti moterų inžinerijoje poreikį, daugelis mano pasisakymus priėmė skeptiškai ir tai liūdina. „Women in Engineering“ yra mūsų bandymas šviesti visuomenę – technologijos neturi jokių apribojimų. Ir su šia mintimi vaikai turėtų augti nuo mažų dienų, tokias idėjas turėtų diegti tėvai, apie tai reikėtų kalbėti mokyklose. Tik taip mes galėsime užauginti drąsius ir talentingus specialistus ir įkvėpti merginas rinktis karjeros kelią technologijų srityse“, – kalbėjo S. Ali.

Rekomenduoja studijuoti Lietuvoje

Tarptautinės kompanijos vis dažniau pasirenka savo verslus plėstis Lietuvoje – šalis dėl patogios geografinės padėties, modernios infrastruktūros ir paruošiamų aukštos kvalifikacijos specialistų yra patraukti lokacija įmonių augimui. Ir taip, perskaitėte teisingai – specialistai, kuriuos paruošia Lietuvoje esančios aukštojo mokslo įstaigos, yra neatsiejamas verslo sektoriaus investicijų faktorius. Tai – svarbi priežastis, dėl kurios praėjusiais metais Lietuvoje savo gamyklą atidaryti nusprendė ir technologijų kompanija „Continental“.
„Jeigu šiandien būčiau abiturientas, rinkčiausi elektronikos inžinerijos, robotikos, automatikos studijas“, – prisipažįsta S. Ali.

Tam, kad įvaldytų įvardintas sritis, jaunimui tikrai nėra reikalo keliauti studijuoti į užsienį – platų technologinių specialybių spektrą gali pasiūlyti ir Lietuvoje veikiantys technologinių specialybių atstovus ruošiantys universitetai. Įmonės atstovai pastebi, jog dažnai patys būsimi studentai nuvertina vietinių universitetų potencialą, nors statistika rodo, jog šalies universitetai savo studijų kokybe ir turima infrastruktūra nenusileidžia Vakarų universitetams, o daugumoje sričių – juos lenkia.

Specialistų reikia jau dabar

„Continental“ apie plėtrą Lietuvoje paskelbė 2017 metų spalį. Tai didelė pergalė Lietuvos rinkai, mat skelbiama, jog iki 2023-ųjų bendrovė į naują elektronikos komponentų gamybos padalinį incestuos 95 mln. eurų. Tai yra didžiausia plyno lauko investicija Lietuvoje pastaraisiais metais.

Nors įmonės padalinio statybos Kauno Laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ) pradėtos tik šių metų vasarą, įmonė jau aktyviai dairosi potencialių darbuotojų. Šiuo metu Lietuvoje jau subūrusi 48 žmonių komandą, įmonė vien per kitus metus planuoja ją išplėsti iki 300. „Continental Automotive Lithuania“ atstovai pažymi, jog įmonei plečiantis ir įsitvirtinant Lietuvos rinkoje, dirbančiųjų įmonėje skaičius pasieks ir 1000, tad tikrai nemažas kiekis specialistų, besidominčių pramonės milžinės veikla turės galimybę prisijungti. „Dabar komandoje turime nemažai moterų, tačiau liūdina faktas, kad vis dar neįdarbiname moters inžinierės. Tai privalu pakeisti“, – tvirtina S. Ali.

Planuojama, jog gamyklai Kaune reikės robotikos, automatikos, elektronikos inžinierių, technikų, gamybos vadovų, gamybos, procesų, bandymų inžinierių, išmaniųjų technologijų, logistikos specialistų ir daugelio kitų technologinio išsilavinimo sričių atstovų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA