Seimas nustatė naują PVM tarifą malkoms | Kas vyksta Kaune

Seimas nustatė naują PVM tarifą malkoms

BNS 2018/12/11 15:18
Stopkadras nuotr.

Kurui naudojamoms malkoms ir medienos atliekoms nuo sausio bus taikomas 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas. Finansų ministerijos skaičiavimais, dėl to kitąmet biudžetas neteks apie 7 mln. eurų pajamų.

Už lengvatą malkoms numatančią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą balsavo 99 Seimo nariai, prieš – 5, aštuoni parlamentarai susilaikė.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis prognozavo, kad pataisos rezultatai bus matomi jau kitais metais.

„Pirmi rezultatai bus vasarį–kovą, kada bus matyti, kiek sąskaitų faktūrų yra išrašoma ir kiek yra apmokama, kokios yra apimtys, ir dydis“, – aiškino R. Žemaitaitis.

Parlamentinio Biudžeto ir finansų komiteto narys konservatorius Mykolas Majauskas tvirtino, kad PVM lengvatos šešėlinėje rinkoje neveikia, tuo metu socialdemokratas Juozas Olekas tikino, kad PVM tarifo malkos sumažinimas yra teisingas žingsnis, nes po urėdijų reformos šis kuras pabrango.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Gintarė Skaistė prognozavo, kad dėl sumažinto tarifo didžioji lengvatos nauda atiteks ne vartotojams, o malkų tiekėjams ir pardavėjams.

„Tikimybė, kad galutinė vertė nusės vartotojo kišenėje, yra labai maža“, – teigė G. Skaistė.

Parlamentarė taip pat sakė, kad šios lengvatos administravimas gali per brangiai kainuoti, be to, ja skatinama vieną iš taršiausių šildymosi formų.

Ekonomikos komiteto narys Jurgis Razma įspėjo, kad po tokių pataisų priėmimo priekaištaus gyventojai, kurie šildosi dujomis, elektra ir kitais būdais, bet negauna PVM lengvatos.

J. Razma taip pat piktinosi, kad įstatyme nenumatyta mechanizmas, kaip lengvata bus pritaikoma ir kas užkirsti keliai ja pasinaudoti kurą įsigyjant ne būsto šildymui, o komercinei veiklai.

„Įsivaizduokite: ateinate pirkti malkų. Ar ant jūsų kaktos užrašyta, kad jūs buitinis vartotojas, ar perkate šašlykams kepti, ar kokiai nors savo dirbtuvėlei, technologiniams procesams“,– tvirtino J. Razma.

Naujasis tarifas bus taikomas ne tik malkoms, bet ir skiedroms, traiškytai medienai, žievei, pjuvenoms, drožlėms, iš medienos biomasės pagamintiems briketams bei granulėms, kai šias prekes gyventojai įsigyja poreikiams, nesusijusiems su komercine ar profesine veikla.

Dabar 9 proc. PVM yra taikomas centriniam šildymui, malkų bei kitoms kuro rūšims galioja standartinis 21 proc. PVM tarifas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA