Didesnių atlyginimų sulauks ne visi mokytojai: algos didės tik kai kuriems (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Didesnių atlyginimų sulauks ne visi mokytojai: algos didės tik kai kuriems (papildyta)

BNS 2018/12/10 11:53
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybė pirmadienį dar kartą apsvarstė kitų metų biudžeto projektą ir nusprendė mokytojų, dirbančių pagal ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, atlyginimų didinimui papildomai skirti dar 6,66 mln. eurų.

„Yra priimtas sprendimas, vadovaujantis kolektyvine sutartimi su švietimo srityje veikiančiomis profesinėmis sąjungomis, spartinti metais laiko anksčiau ikimokyklinio ir priešmokyklinio pedagogų darbo užmokesčio didėjimą. Per praeitą posėdį žengėme pirmą žingsnį, šiandien antrą žingsnį, ir, vadovaujantis minėtu susitarimu su švietimo profesinėmis sąjungomis, nuo sausio 1 dienos priešmokykliniam ugdymui pedagogams atlyginimai didės 10 proc.“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė premjeras Saulius Skvernelis.

Pasak finansų ministro Viliaus Šapokos, iš viso atlyginimų didinimui ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogams skirta daugiau kaip 13 mln. eurų. Anot jo, įsipareigojimų vykdymas šiai grupei pedagogų ankstinamas ir vyks ne nuo kitų metų rugsėjo, o nuo sausio 1 dienos.

„Papildoma suma siekia 6,6 mln. eurų, ankstesniame projekte taip pat buvo numatoma papildomų lėšų šiam tikslui. Ir iš viso atlyginimų didinimui ikimokykliniam ir priešmokykliniam ugdymui yra skirta per 13 mln. eurų. Lėšų šaltinis yra užšaldoma dalis Klimato kaitos programos lėšų ir galimybė tas lėšas naudoti Klimato kaitos programai bus tik tokiu atveju, jeigu bus renkamas biudžetas ir tam, kad galima būtų panaudoti, reikės Finansų ministerijos leidimo“, – žurnalistams sakė V. Šapoka.

Pirmadienį pritarusi minėtam ir kitiems dalies Seimo narių siūlymams, Vyriausybė biudžeto išlaidas padidino 10,458 mln. eurų. Kaip minėta, šiems pakeitimams įgyvendinti lėšas siūloma skirti iš Klimato kaitos specialiosios programos pajamų.

„Apie 10 mln. eurų yra išlaidų didėjimas ir atliepta į įvairių Seimo narių racionaliai pagrįstus siūlymus“, – žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Jis patikino, kad ilgainiui bus konkretizuotas tvarus viešojo sektoriaus finansavimo planas ir mokytojai „neliks nuskriausti“.

„Tas papildomas finansavimas (pedagogams – BNS), kuris yra numatytas, jis ir skirtas yra ir tai yra riba. Kalbant apie artimiausią pokytį, tai rinksis taip vadinama darbo grupė dėl viešojo sektoriaus ir tame formate bus sudėliotas tvarus viešojo sektoriaus pertvarkos (planas – BNS) pirmiausia, tai efektyvumo ir finansavimo didinimas. Taip kad mokytojai tame tarpe tikrai neliks išimtimi ar nuskriausti ir mes galėsime pasakyti, kokiomis proporcijomis, kalbant apie visą viešąjį sektorių, didės atlyginimai ir finansavimas“, – aiškino premjeras.

Jis pridūrė, kad jeigu būtų atsisakyta etatinio apmokėjimo modelio ir grįžta prie senos mokytojų darbo apmokėjimo tvarkos, būtų grįžta ir prie „seno finansavimo – tai būtu didžiulis finansinis minusas mokytojams“.

Finansų ministras, paklaustas dėl dalies mokytojų reikalavimų atrasti biudžete papildomus kelis šimtus milijonų eurų jų algoms didinti, teigė, kad reikia aiškiai atskirti biudžeto priėmimą ir etatinio apmokėjimo tobulinimo projektą.

„Dėl biudžeto bus balsuojama jau rytoj (antradienį – BNS) Seime, manau, kad šiuos dalykus yra tikrai racionalu atskirti ir susitarti dėl tvaraus viešojo sektoriaus modelio, bet biudžetą, kad galėtume Lietuvoje gyventi ir išvengti chaoso, būtina priimti“, – argumentavo V. Šapoka.

Vyriausybė pirmadienį pranešime nurodė, kad posėdyje iš dalies pritarta Seimo narės Aušros Papirtienės siūlymui skirti papildomas lėšas ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams. Kartu su anksčiau skirtomis valstybės biudžeto lėšoms bei vidiniais Švietimo ir mokslo ministerijos resursais, iš viso šių mokytojų koeficientų didinimui 2019 metais numatyti 13,4 mln. eurų.

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio pedagogų atlyginimų kėlimo programa numatyta Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties nuostatose, siekiant šių mokytojų atlyginimus iki 2020 metų sulyginti su bendrojo ugdymo mokytojų atlyginimu.

Švietimo ir mokslo ministerija skaičiuoja, kad dėl papildomų finansų vidutiniškai vienam mokytojui atlyginimas kils daugiau nei 50 eurų bruto (neatskaičius mokesčių), o kartu su mokesčių reforma – beveik 80 eurų „į rankas“. Konkretaus asmens atlyginimas kils priklausomai nuo jo gaunamų pajamų ir pasirinkimų, susijusių su mokesčių reforma.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA