Vandentiekio tinklų plovimo darbų rezultatas – vandens drumstumas beveik išnyko | Kas vyksta Kaune

Vandentiekio tinklų plovimo darbų rezultatas – vandens drumstumas beveik išnyko

R. Tenio nuotr.

Kaune pradėjus milžiniškos apimties magistralinių vandentiekio linijų rekonstrukciją, vamzdynuose sukilusių nuosėdų kiekis sparčiai mažėja. Kaip nurodoma bendrovės „Kauno vandenys“ pranešime, specialistai įsitikinę, jog norimą rezultatą davė intensyvūs tinklų plovimo darbai – vandens drumstumas linijose beveik išnyko.

„Sprendžiant vandens drumstumo klausimą ir dieną, ir naktį dirbo kelios avarinės tarnybos brigados. Šiuo metu kai kuriuose mikrorajonuose, gavus gyventojų pranešimus, plaunami namų vandentiekio įvadai“ , – teigia „Kauno vandenų“ technikos direktorius Dainius Gudavičius.

Pasak laboratorijos specialistų, atliekant tinklų perjungimą vandenyje sukilo natūralūs mikroelementai – geležis ir manganas, kurie per ilgą laiką nusėda tinkluose. Toks vanduo mikrobiologiškai yra švarus. Jame nėra nei nitratų, nei nitritų ar kitų toksinių medžiagų, abu šie metalai nėra toksiški. Nuo vandens su padidintu mangano kiekiu susidaro juodos drumzlės, nuo geležies – rudi apnašai. Nors toks vanduo laikomas mikrobiologiškai švariu, tačiau pastebėjus didesnį kiekį drumzlių jo naudoti maisto gaminimui nerekomenduojama.

Apie vykdomus darbus gyventojai kasdien yra informuojami Kauno savivaldybės ir bendrovės „Kauno vandenys“ interneto svetainėse bei socialiniame tinkle „Facebook“. Jau nuo šių metų pavasario, teigiama pranešime, apie planuojamą didelės apimties vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukciją informacija talpinta spaudoje, o šiuo metu apie vykdomus darbus bei esamą situaciją informuojamos ir seniūnijos.

Pradėjus didelės apimties magistralinių vandentiekio linijų rekonstrukciją ir atlikus tinklų perjungimą pasikeitė vandens tekėjimo kryptys, todėl neišvengiamai vamzdynuose sukilo susidariusios nuosėdos. Kitokio būdo pakeisti senus vamzdynus naujais nėra.

„Gyventojai, turintys pretenzijų dėl paslaugos kokybės, gali kreiptis į bendrovę, prašymai bus išnagrinėti ir pateikti atsakymai“, – tvirtino D. Gudavičius.

Sulaukus Europos Sąjungos finansavimo, per metus numatyta rekonstruoti didžiąją dalį vandentiekio ir nuotekų tinklų. Pakeitus prieš penkis dešimtmečius dar sovietmečiu klotas vandentiekio ir nuotekų linijas, ateityje pavyks išvengti nenumatytų avarijų.

Per artimiausius metus bus rekonstruoti tinklai Palemone, Petrašiūnuose, Aleksote, Žaliakalnyje, Vilijampolėje, Panemunėje ir Šančiuose. 2017–2019 m. projektams įgyvendinti bus išleista per 20 mln. eurų. Pasak bendrovės „Kauno vandenys“ technikos direktoriaus, geriamojo vandens bei nuotekų tinklų rekonstrukcijos ir plėtros projektuose numatyta plėsti 18,27 km vandentiekio ir 34,79 km nuotekų tinklų, o rekonstrukcijos sulauks 17,61 km vandentiekio ir beveik 9 km nuotekų tinklų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA