Kaunietis pasipiktino ligoninės darbu: numirėliui juk nėra kur skubėti | Kas vyksta Kaune

Kaunietis pasipiktino ligoninės darbu: numirėliui juk nėra kur skubėti

DELFI nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė Kauno klinikinės ligoninės administracijos darbu nusivylusio kauniečio laiškas. Gruodžio išvakarėse mirusios savo artimosios vyro šeima negalėjo pasiimti iš gydymo įstaigos, nes esą atsisakyta ranka išrašyti mirties liudijimą.

Kaip pasakojo Arūnas, jo uošvienė Kauno klinikinėje ligoninėje mirė lapkričio 30 d., 22 val. Apie tai šeimai maždaug 23 val. pranešta iš intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriaus bei nurodyta kitą dieną, 9 val., atvykti pasiimti mirties liudijimo. Visgi šeštadienį ligoninėje pralaukus porą valandų žmonėms paaiškinta, kad užstrigo kompiuterinė sistema, o ranka išrašyti mirties liudijimo ligoninės personalas negali – pasiūlyta atvykti vėliau.

„Atvažiavus po pietų paaiškėjo,kad sistema neveikia, ranka išrašyti dokumento gydytojas negali, o su juo buvęs, kiek supratau, IT specialistas, jausdamasis labai svarbiu asmeniu, pakeltu tonu paprašė daugiau netrukdyti, esą pirmadienį jis skambins į Vilnių ir galbūt pirmadienį pasiseks gauti dokumentą bei pagaliau pašarvoti mirusiąją…“ – velionės atsiėmimo vargus prisiminė kaunietis, pridūręs, kad jau buvo užsakyta šarvojimo salė, kunigas, gėlės, informuoti giminės, o apie žmonos savijautą jau nėra ko kalbėt.

Arūnas tvirtino tiksliai žinąs, kad sekmadienį Kauno miesto poliklinika išdavinėjo ranka rašytus mirties liudijimus – vyras tikino pats tokį matęs. „Kodėl klinikinė ligoninė tokių neišduoda? Ogi todėl, kad, kaip mums paaiškino, pradėjus veikti sistemai reikės viską įvesti rankutėmis – o tai papildomas darbas. Taigi nieko – numirėliui nėra kur skubėti, palauks dar kelias dienas… Pasityčiojimas“, – žodžių nerinko suirzęs skaitytojas.

Sarkastiškai atkreipęs kauniečių dėmesį į tai, kad verčiau nemirti, nes palaidoti nebus galima, vyras pažymėjo dėkojantis ligoninės reanimacijos skyriaus darbuotojams ir budinčiams gydytojui už žmonišką ir nuoširdų požiūrį į pacientus ir šeimos narius: „Juk jie nekalti dėl IT specialistų darbo broko bei pokalbyje dalyvavusio žmogaus neetiško ir iššaukiančio elgesio.“

Sudėtingą palaikų atsiėmimo istoriją nupasakojęs Arūnas retoriškai klausė, kas prisiims atsakomybę už tokius „fokusus“ ir kodėl sutrikus sveikatos apsaugos elektroninei sistemai, kuri esą vos veikia, mirties liudijimo negalima išrašyti ranka, nors poliklinikoje tai problemų nesudaro.

„Kas vyksta Kaune“ paprašius pakomentuoti šią situaciją, Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialistas Saulius Tvirbutas kiek atvėsino savaitgalį, kaip galima spręsti iš pasakojimo, kauniečius apnikusias praradimo skausmu atmieštas aistras.

„Užjaučiame artimuosius dėl netekties ir apgailestaujame dėl patirtų nepatogumų. Jie susidarė dėl objektyvių priežasčių. Elektroninė sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema buvo sutrikusi nuo gruodžio 1 d. ryto iki 14 val. Už šios sistemos veikimą Kauno klinikinė ligoninė nėra atsakinga, nes yra tik jos dalyvė, kaip ir kitos gydymo įstaigos“, – aiškino S. Tvirbutas.

Jo teigimu, Kauno klinikinės ligoninės informacinės sistemos tą dieną veikė. Jas nuolat prižiūri informacinių sistemų specialistai, apie sutrikimus gydytojai visada turi galimybę specialistus informuoti. Tačiau šiuo atveju, nurodė gydymo įstaigos atstovas, gedimo pašalinimas nebuvo ligoninės personalo kompetencijoje.

„Pacientams mirties liudijimą išrašyti galime ranka, jei sutrinka elektroninė sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema, tačiau šį kartą ji rodė pranešimą, kad gedimas yra ne ilgalaikis, o šeštadienį ir sekmadienį Kauno miesto Civilinės metrikacijos skyrius vis tiek nedirba ir mirties atvejo nebūtų įmanoma užregistruoti, – sakė S. Tvirbutas.

– Taip pat šeštadieniais 12 val. darbą baigia budintys ligoninės morgo darbuotojai. Apie tai mirusios artimiesiems išaiškino ir atvykęs ligoninės Suaugusiųjų intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriaus vedėjas.“

Dėl šių aplinkybių, Kauno klinikinės ligoninės komunikacijos specialisto tvirtinimu, medikai vadovavosi Sveikatos apsaugos ministerijos nurodyta tvarka – mirties liudijimas pateiktas elektroniniu būdu, o Civilinės metrikacijos skyrius pirmadienio rytą pagal sistemoje esančius duomenis įregistravo pacientės mirties atvejį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA