Streiko banga atsirito ir į Kauno rajoną: prieš sistemą sukilo dvi po vienu stogu esančios mokyklos | Kas vyksta Kaune

Streiko banga atsirito ir į Kauno rajoną: prieš sistemą sukilo dvi po vienu stogu esančios mokyklos

BERTA BANYTĖ 2018/12/03 11:09
R. Tenio nuotr.

Pirmadienio rytą Garliavos Jonučių gimnazijoje ir progimnazijoje neramios nuotaikos. Kauno rajone įsikūrusių mokymo įstaigų pedagogai paskelbė streiką. Imtis pastarųjų veiksmų paskatino nepalanki švietimo reforma, todėl, kaip sako mokytojai, pasiryžta kovoti už galimybę oriai gyventi.

[galerija kiek=”12″]

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai kalbėjosi su Garliavos Jonučių gimnazijos pradinių klasių mokytoja Lina Palianskiene. Pasak moters, mokinių tėvai buvo informuoti, jog pirmadienį daugybė mokytojų (apie 80 proc.) streikuoja, todėl pamokos nevyks. Tačiau tie moksleiviai, kurie atėjo į mokyklą (maždaug 7 proc.)  yra priimti ir deramai užimti, teigė ji.

Paklausta apie tai, kokiu tikslu Garliavos Jonučių gimnazijos mokytojai ryžosi streikuoti, L. Polianskienė neslėpė: „Pagrindinis šiandieninio streiko tikslas – mokytojų orumas. Norime iškovoti teisę į orų gyvenimą, tai yra, kad pedagogas galėtų nusipirkti knygą, nueiti į teatrą ar per atostogas išvykti pailėti. Iki šiol mokytojai to negalėjo sau leisti“, – atviravo Garliavos Jonučių gimnazijos atstovė.

Pasak jos, Garliavos Jonučių gimnazijoje, kur po vienu stogu įsikūrusios dvi mokymo įstaigos, – gimnazija ir progimnazija, įvestas etatinis apmokėjimas. Tai reiškia, jog pedagogai turėtų dirbti 7 val. ir 12 min., tačiau darbas esą iš tiesų pasibaigia temstant.

„Visos valandos, kurias iš tikrųjų skiriame darbui, nėra pilnai apmokamos. Pasiruošti pamokai skiriamos vos 8 minutės, tačiau turėdami net ir labai aukštas išsilavinimo kategorijas, nesugebame to padaryti per tokį trumpą laiką. O pamokų metu norime mokiniams perduoti kokybiškas žinias. Į mokyklą tėvai vaikus veda noriai, pavyzdžiui, pradinukų skaičius čia siekia virš 600. Kadangi šiandien mokinių atėjo labai mažai, jaučiame mūsų benduomenės narių palaikymą dėl streiko. Streikuoja ir gimnazijos, ir progimnazijos mokytojai“, – teigė L. Palianskienė.

Moteris pastebi, kad iki tol, kol finansai nebuvo suskirstyti į „kišenes“, situacija nekėlė itin didelio diskomforto. O dabar esą dirbama nežinia už kokį atlygį.

„Etatinis apmokėjimas išryškino spragas, kuriose mes, mokytojai, aukodami savo laiką prasmengame – nelieka laiko nei šeimai, nei savaitgaliams. Šiek tiek jau esame pasistūmėję į priekį – pradėta kalbėti apie tai, kad, tarkime, pradinių klasių mokytojams privaloma suteikti etatą, nes jie turi privalomąją auklėjamąją klasę, daugybę mokomųjų dalykų ir kitų užsiėmimų. Tolimesnis mūsų siekis yra kelti pareiginės algos koeficientą“, – kalbėjo pašnekovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA