Streikuojantys mokytojai į užrakintą ministeriją veržėsi pro langus | Kas vyksta Kaune

Streikuojantys mokytojai į užrakintą ministeriją veržėsi pro langus

BNS 2018/11/30 18:35
DELFI.LT nuotr.

Kelios dešimtys streikuojančių mokytojų penktadienio vakarą toliau nesitraukė iš Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) patalpų, tuo metu pastatas buvo užrakintas. Iš streiko prie Seimo grįžtantys kiti mokytojai į pastatą pro užrakintas duris patekti negalėjo, todėl dalis jų į ŠMM pateko pro pravertą langą.

Penktadienio vakarą prie ŠMM pastato susirinko keli šimtai žmonių, daugiausia pedagogai, atėję iš penktadienio mitingo prie Seimo. Susirinkusieji dainuoja dainas, gieda himną.

Prie ministerijos buvo atvykusi policija. Pareigūnai buvo įleisti į pastatą, apsižvalgę, jie netrukus išvyko.

„Pareigūnai pakalbėjo su apsauga, pastaroji mokytojams pretenzijų neturi, nes jie viešosios tvarkos nepažeidinėja. Policija stebės situaciją lauke, situacija kontroliuojama“, – penktadienio vakarą BNS sakė Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Į ŠMM pro pastato langą įlipo ir streikuojančių mokytojų lyderis Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas.

„Na, taip yra turbūt ir Šventam Rašte parašyta, jeigu neatidaro durų, reikia lipt per langą“, – sakė A. Navickas ir pripažino, jog keistai jaučiasi įlipęs pro langą.

Jis stebėjosi, kodėl ministrė negalėtų toliau pratęsti derybų penktadienį.

„Keista, ministrė sakė, kad nori derėtis, bet iš derybų, kaip suprantu, ji pabėgo. Jeigu vakar iki pusės pirmos derėjomės, tai kodėl negalim šiandien?” – žurnalistams sakė A. Navickas.

Ir profsąjungos lyderis, ir jį remiantys mokytojai sako nepasitikintys ministre J. Petrauskiene.

„Matom, kad ši ministrė tik jėga, nesikalbėjimu ir brutaliu tokiu reformų brukimu, tai yra jos darbo stilius”, – kalbėjo A. Navickas.

Jam antrino ir ŠMM patalpose likusi Zarasų Ąžuolo gimnazijos biologijos mokytoja Eglė Naprienė.

„Ministrė neturi mūsų pasitikėjimo nei pagarbos – nei kaip moteris, nei kaip žmogus. Todėl kad ji kalba vieną išmoktą tekstą. Atvažiavusi į Zarasus, į Vilnių, Kaišiadoris, tai yra vienas tekstas. Ir kai keturis kartus klausi klausimo (…) ir kai kalba žmonių auditorijoje tą patį tekstą, tai suabejoji žmogaus dvasinėmis ir psichinėmis žmogaus galimybėmis“, – kalbėjo mokytoja.

Šiuo metu, anot BNS korespondento, pastate yra apie 30 mokytojų. Ministerijos sargas teigia gavęs nurodymą išleisti iš pastato norinčiuosius išeiti, tačiau į jį nieko neįleisti.

„Mes tebesame čia ir liksime. (…) Švietimo ministerija – mūsų bažnyčia. Iš čia gi viskas, tai mes jaučiamės šitos sistemos dalis ir visai teisėtai šituose namuose jaučiamės. Mes suprantame, kad atrodo tikriausiai keistai, bet neturime kitų galimybių, nematome, ką dar galėtume, kaip dar kreiptis“, – BNS penktadienį sakė E. Naprienė.

Paklausta, ar mokytojai bus penktadienį išprašyti iš ministerijos, ministrė Jurgita Petrauskienė portalui lrytas.lt tikino, kad „tai būtų geriausias sprendimas patiems mokytojams”. Tuo pačiu ji aiškino, kad tai nėra jos sprendimas ir mokytojai nėra varomi.

Atsakydama į ministrės Jurgitos Petrauskienės kritiką dėl nekonstruktyvaus protesto būdo, mokytoja iš Zarasų teigė, kad kitos priemonės jau buvo išnaudotos.

„Jei tu nuo piliečių rašai raštą, rengi su piliečiais mitingą, jei vaikai ateina palaikyti, jei tėvai sako, kad palaiko, jeigu stovi 120 mokyklų ir visa tai neduoda nieko. Tai ką tada?“ – kalbėjo E. Naprienė.

Ji teigė, jog streikuojantys mokytojai žada likti ministerijos pastate visą savaitgalį ir dar ilgiau – kol pavyks susitarti.

„Nes mes norime sulaukti mums asmeniškai kiekvienam, ir valstybei, ir mūsų vaikams labai svarbaus sprendimo. Mes tris savaites streikuojame, vaikai nesimoko, tai labai slegia, labai sunku“, – kalbėjo pedagogė.

Pasak jos, apsaugos darbuotojai pavakare bandė išprašyti pastate buvusias 12 mokytojų, tačiau galiausiai joms leista likti pastate.

Anot E. Naprienės, ministerijos darbuotojai išnešė minkštuosius baldus, ant kurių prieš tai kelias naktis turėjo galimybę miegoti mokytojai.

„Sofkučių nebeturime, kėdžių iš po užpakalio neištraukė, sakė, kad į tualetą galėsime nueiti pirmame aukšte ir lyg judam po koridorių. (…) Sako, ateina pastiprinimas. Mes tikimės, kad yra XIX amžius, demokratiška teisinė valstybė, tai nebijome“, – BNS pasakojo mokytoja E. Naprienė.

Tęsiantis pedagogų streikams dėl etatinio mokytojų apmokėjimo ir didesnių algų, penktadienio pavakare keli šimtai mokytojų, juos palaikančių moksleivių ir kitų žmonių mitingavo prie Seimo.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį kviečiasi visas švietimo profsąjungas aptarti jų reikalavimų.

Vyriausybė taip pat inicijavo parlamentinių partijų susitarimą dėl švietimo sistemos gerinimo.

Jos duomenimis, visiems A. Navicko profsąjungos reikalavimams įgyvendinti reikėtų beveik 300 mln. eurų, o vien mokytojų atlyginimų koeficientų didinimas kainuotų maždaug 130 mln. eurų.

Pasak ministro pirmininko, naujas partijų susitarimas apimtų 2020–2025 metus, tačiau A. Navicko profsąjunga papildomo finansavimo mokytojų algoms ir kitiems dalykams tikisi jau kitąmet.

Dalies mokytojų streikai tęsiasi jau trečią savaitę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA