Papuolė į neįprastą situaciją: nemaniau, kad medicinoje panaudosiu kampinį šlifuoklį | Kas vyksta Kaune

Papuolė į neįprastą situaciją: nemaniau, kad medicinoje panaudosiu kampinį šlifuoklį

Kauno rajono GMPS „Facebook“ paskyros nuotr.

Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stotis (GMPS) savo „Facebook“ paskyroje ketvirtadienį pasidalijo nepaprastu nutikimu. Nuvykę į iškvietimą, nelaimėlės koją paramedikai rado pervertą vinies, tačiau gabenti į ligoninę moters negalėjo, mat vinis buvo įkalta į pagalį. Specialistai mikliai sumetė ir įgyvendino patį logiškiausią veiksmų planą.

Kaip socialinio tinklo žinutėje pasakojo Kauno rajono GMPS paramedikas Giedrius, rutina ir darbo specifika medikus kiek nujautrina nuo to, kaip kolegos puikiai suteikė pagalbą miokardo infarkto ištiktam pacientui ar eilinį kartą išsaugojo žmogui galimybę nesėdėti likusį gyvenimą neįgaliojo vežimėlyje, ar kažkam padėjo išvysti šį nenuspėjamą pasaulį.

„Visgi dalis kvietimų įstringa atmintyje kaip egzotiški. Žinoma, pacientui tai gali atrodyti visai kitaip. Nors ši mūsų pacientė buvo besišypsanti ir apgailestaujanti, kad trukdo GMP brigadą“, – traumą patyrusio žmogaus ramybe stebėjosi vyras.

Giedrius darbavosi vienoje brigadoje su kolege, skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialiste Jūrate, kai apie antrą valandą nakties jie buvo iškviesti teikti pagalbą pacientei, kuri, kaip pranešta, 4 milimetrų storio vinimi persidūrė pėdą.

Nuvykus į vietą, patyrusi Giedriaus kolegė į kambarį įėjo pirmoji ir, pasakoja paramedikas, buvo nusiteikusi gana šmaikščiai: „Na, ką manai?“ Pauzė. O manyti tai nėra labai ką. Akis grąžinu į akiduobes ir judinam smegenis. Iliuminatoriuje kaip ir „lygus“, „gražus“ algoritmas, kurio pavadinimas – „Svetimkūnis galūnėje“. Tai vinis, kiaurai pervėrusi pacientės nykštį, tik bėda ta, kad vinis ir su metro ilgio pagaliu iš apačios. O pacientė šypsosi ir apgailestauja, kad taip nutiko ir tenka trukdyti medikus.“

Pacientę vežti į ligoninę buvo galima tik atskyrus vinį nuo medinio pagalio / Kauno rajono GMPS „Facebook“ paskyros nuotr.

Vaizdo, anot Kauno rajono GMPS specialisto, būta keisto, bet geriau nei panika – kadangi pacientė emociškai jautėsi gerai, protinga išnaudoti šį greitai užsiverti galintį laiko langą. Pagal algoritmą, viskas turi likti vietoje ir sutvirtinus svetimkūnį keliaujama į skubios pagalbos skyrių. Tačiau medikams iš karto buvo aišku, kad su tokio dydžio pagaliu keliauti neįmanoma, nes moteris būtų dar labiau žalojama – reikėjo nukirpti ar nupjauti vinį padarant kuo mažiau žalos ir skausmo pacientei.

„Kadangi mano senelis buvo stalius, o tėtis vis dar mechanikas, kitokio pasiūlymo nesutvėriau: jei namie yra kampinis šlifuoklis – galiu pjaut, nes kitu atveju kviečiam gelbėtojus, kad kirptų. Tačiau teks laukti ir bandyti išlaikyti galimai trapią pacientės gerą nuotaiką.
Su kolege nusprendžiame, kad geriau darom čia ir dabar, – prisimena Giedrius.

– Pacientės tėtis neša kampinį šlifuoklį su diskeliu metalui pjauti, pasibandome jo veikimą į kitą rastą vinį ir jei niekas nepakeitė nuomonės pjausim vinį. Pacientė stebėtinai rami ir visai pageidautų užbaigti antrąjį šios istorijos etapą namuose. Jos tėčio būseną sunku nusakyti, nes sukąsti dantys net braška, o kolegė fiksuoja balkį ir pacientės koją su žinia: „išlikim nuoseklūs ir ramūs.“

Nufotografavę žaizdą traumatologams, paramedikai uždengė pacientės koją ir kūną, kad kibirkštys ar nuolaužos jos nepažeistų ir… ėmė pjauti. „Viens, du ir vinis nupjauta. Tik, kas tą daręs buityje, žino, kad pjaunant metalas kaista ir kai jis pro tavo koją pralindęs, jausmas gali būti nemalonus. Išmokta pamoka – aušinam įkaitusią vinį vandenilio peroksidu ir plauname nešvarumus“, – dėstė Giedrius Kauno rajono GMPS „Facebook“ paskyroje.

Besidžiaugdami gera pacientės nuotaika, specialistai įtvėrė vinuką, tvarstė koją ir išlėkė į Skubios pagalbos skyrių Kauno klinikose, kur pacientė kartu su greitosios medikų atlikta fotodokumentacija saugiai perduota tolesniam gydymui.

„Niekada nemaniau, kad medicinoje gali tekti panaudoti kampinį šlifuoklį“, – neįtikėtiną istoriją užbaigė Giedrius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA