Vyriausybė užsimojo sugrąžinti emigrantus: įvardijo priemones (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė užsimojo sugrąžinti emigrantus: įvardijo priemones (atnaujinta)

BNS 2018/11/28 08:54
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė turėjo trečiadienį svarstyti priemonių planą, kaip susigrąžinti į kitas šalis emigravusius gyventojus ir didinti gimstamumą. Tiesa, svarstymą nusprendė atidėti. 

Tarp svarbiausių nurodomų tikslų – jaunimo emigracijos mažinimas, ketinama skatinti darbdavius įdarbinti jaunus asmenis, nustatant laikinąsias mokesčių lengvatas.

Pavyzdžiui, veiklos plane numatyta 2020–2021 metais skirti 2 mln. 800 tūkst. eurų tam, kad pirmą kartą įdarbinti asmenys iki 29-erių metų valstybiniu socialiniu draudimu būtų draudžiami valstybės, o ne darbdavio lėšomis.

Dokumente numatyta ir daugiau priemonių – ne tik informacijos teikimas, bet ir bandymai prisivilioti emigrantus per įvairias užimtumo muges, mokėti pingus įmonėms, kai jose įsidarbina iš emigracijos grįžęs žmogus.

Viena iš priemonių – formuoti Lietuvos įvaizdį kaip geros vietos dirbti ir kurti verslą, orientuojantis ne tik į užsienyje gyvenančius lietuvius, tačiau ir užsieniečius. Numatyta stiprinti platformos „Work in Lithuania“ funkcionalumą.

Numatyta, kad šiai priemonei įgyvendinti 2020 metais prireiktų 713,6 tūkst. eurų, o 2021 metais – 754,8 tūkst. eurų papildomų lėšų.

Taip pat ketinama stiprinti migrantų informavimą, pertvarkant Migracijos informacijos centrą „Renkuosi Lietuvą“ į individualaus konsultavimo grįžimo į Lietuvą klausimais centrą, kuris veiktų vieno langelio principu.

Efektyvesnei informacijos sklaidai Vyriausybė veiklos plane numačiusi skirti 226 tūkst. eurų 2020 metais ir 328,1 tūkst. eurų 2021 metais.

Tame pačiame plane numatytos priemonės, kurios, kaip tikisi Vyriausybė, paskatins didesnį gimstatumą.

Svarstoma kiekvienam naujagimiui skirti po 100 eurų vertės kraitelį su būtiniausiomis prekėmis, skatinti šeimai draugiškas įmones, didinti vaiko priežiūros paslaugų kiekį, kurti vaikų priežiūros zonas valstybinėse institucijose, palikti galimybę dirbančiam tėvui gauti 50 proc. vaiko priežiūros išmokos dalį.

Vyriausybė taip pat žada apsvarstyti kurti gyventojų pajamų mokesčio grąžinimo mechanizmą arba įvesti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą būtiniausioms kūdikiams auginti skirtoms prekėms.

Dėl emigracijos ir visuomenės senėjimo Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo nuo 3,7 mln. 1990 metais iki maždaug 2,8 mln. šiuo metu.

Projektas atidėtas dėl gausių pastabų, daugiausiai susijusių su institucijoms priskiriamomis atsakomybės sritimis.

Dabar planas galės būti patvirtintas anksčiausiai kitą savaitę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA