N. Venckienė nenori būti grąžinta: toliau įrodinėja Lietuvoje vykdžiusi sukilimą | Kas vyksta Kaune

N. Venckienė nenori būti grąžinta: toliau įrodinėja Lietuvoje vykdžiusi sukilimą

BNS 2018/11/28 09:23
Asociatyvi / DELFI montažas

Federalinis apeliacinis teismas Čikagoje antradienį išklausė žodinius argumentus buvusios teisėjos ir parlamentarės Neringos Venckienės ekstradicijos byloje.

N. Venckienė toliau siekia įrodyti, kad jos inicijuotas judėjimas prieš pedofilus Lietuvoje turėtų būti laikomas didelio masto sukilimu – tai būtų pagrindas neišsiųsti eksparlamentarės į Lietuvą.

Buvusi teisėja tvirtina, kad Lietuvoje jai grėstų būti nužudytai.

Ji taip pat sako, kad įsigijo priešų Vyriausybėje, kai įkūrė politinę partiją „Drąsos kelias“, 2012 metų Seimo rinkimuose iškovojusią septynis mandatus.

„Kaltinamoji vadovavo maištui prieš Lietuvos vyriausybę“, – 7-ojo JAV apeliacinio apygardos teismo trijų teisėjų kolegijai antradienį sakė N. Venckienės advokatas Barry Spevackas (Baris Spevakas).

Jis tvirtino, kad persekiodama N. Venckienę Lietuva norėjo „nukirsti sukilimo galvą“.

Argumentai dėl sukilimo organizavimo yra nedidelė galimybė įtikinti apeliacinį teismą, kad N. Venckienė atitinka įstatymuose griežtai apibrėžtus kriterijus, leisiančius sustabdyti jos ekstradiciją į Lietuvą.

JAV Teisingumo departamento atstovas Jonathanas Clow (Džonatanas Klou) antradienį teisėjams teigė, kad N. Venckienės šalininkų protestai Lietuvoje ir prielaidos, jog kai kurios šalyje įvykusios mįslingos žmogžudystės yra susijusios su sukilimu, yra pritemptos.

„Tuo metu Lietuvoje tiesiog nebuvo smurtinio politinio sukilimo“, – kalbėjo J. Clow.

Vienas teisėjų kolegijos narių Davidas Hamiltonas atrodė skeptiškas dėl gynybos argumentų, klausdamas, ar iš tikrųjų stabilią ir taikią šalį kaip Lietuva galėjo krėsti tokie politiniai neramumai.

Jis taip pat klausė, kodėl JAV teismas apskritai turėtų kištis į procesą, kai Valstybės departamentas jau anksčiau uždegė žalia šviesą N. Venckienės ekstradicijai, „ypač kai mes kalbame apie (NATO) sąjungininkę“ Lietuvą.

N. Venckienės advokatas tvirtino, kad eksparlamentarę saugo įstatymai, numatantys, jog ekstradicija neturi priklausyti nuo to, ar jos prašantis šalis „yra draugiška sąjungininkė, ar ne“.

Žemėsnės instiancijos teismas liepą atmetė N. Venckienės skundą dėl ekstradicijos.

Lietuvos prokurorai siekia N. Venckienės grąžinimo, kad jai galėtų būti pateikti kaltinimai dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo, tvirkinimo, neteisėto informacijos rinkimo, piktnaudžiavimo vaiko atstovo teisėmis ir kitų nusikaltimų.

N. Venckienė iš Lietuvos išvyko 2013 metais. Ji Čikagoje suimta šiemet vasarį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA