Kas gresia, nepaklusus policijos pareigūno reikalavimui sustoti | Kas vyksta Kaune

Kas gresia, nepaklusus policijos pareigūno reikalavimui sustoti

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Norėjau pasiteirauti, kokia bauda gresia už tai, kad policijos pareigūnams stabdant nesustojai?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Advokatė Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Administracinę atsakomybę už nepaklusimą uniformuoto policijos pareigūno reikalavimui sustabdyti transporto priemonę numato Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso (toliau – ANK) 426 straipsnis.

Pagal nustatytą teisinį reguliavimą administracinė atsakomybė už nepaklusimą uniformuoto policijos pareigūno reikalavimui sustabdyti transporto priemonę kyla tuomet, kai tas reikalavimas: 1) yra teisėtas, 2) aiškiai išreikštas, 3) atitinka ANK 426 straipsnio 6 dalyje nustatytą tvarką, kuri numato, jog uniformuoto policijos pareigūno reikalavimas sustabdyti transporto priemonę išreiškiamas duodant signalą lazdele arba mojant skrituliu su raudonu atšvaitu skersai judėjimo krypties arba per garsiakalbį liepiant sustoti, uniformuoto policijos pareigūno reikalavimas sustabdyti transporto priemonę taip pat gali būti išreiškiamas įjungus specialiomis spalvomis nudažyto ir policijos ženklu pažymėto automobilio švieslentę su užrašu „STOP POLICIJA“ arba „STOP“.

Tamsiuoju paros metu policijos pareigūnas, stabdydamas transporto priemonę, turi vilkėti uniformą su šviesą atspindinčiais elementais (vilkėti specialiąsias liemenes, mūvėti rankogalius ar turėti kitų šviesą atspindinčių elementų); patrulis turi būti sudarytas ne mažiau kaip iš dviejų policijos pareigūnų, turinčių specialiomis spalvomis nudažytą ir policijos ženklu pažymėtą motorinę transporto priemonę, ir stabdyti transporto priemonę šviečiančia reguliuotojo lazdele arba šviesą atspindinčiu skrituliu, įjungęs patrulinės motorinės transporto priemonės mėlynos ir (arba) raudonos spalvos švyturėlius.

Taigi, policijos pareigūno reikalavimas sustabdyti transporto priemonę turi būti aiškus ir suprantamas, taip pat turi atitikti aukščiau įvardintus įstatymo numatytus transporto priemonės stabdymo būdus. Policijos pareigūnams tinkamai išreiškus reikalavimą sustabdyti transporto priemonę, tačiau vairuotojui nesustojus, vairuotojui gresia bauda nuo aštuonių šimtų penkiasdešimt iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo vieno tūkstančio vieno šimto penkiasdešimt iki vieno tūkstančio keturių šimtų penkiasdešimt eurų.

Taip pat už šį administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo trejų iki penkerių metų. Be to, gali būti skiriamas transporto priemonės konfiskavimas.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA