Prasideda rinkimų į Europos Parlamentą politinė kampanija: numatoma nemažai naujovių | Kas vyksta Kaune

Prasideda rinkimų į Europos Parlamentą politinė kampanija: numatoma nemažai naujovių

BNS 2018/11/26 09:36
D. Biržiečio nuotr.

Pirmadienį prasideda rinkimų į Europos Parlamentą (EP) politinė kampanija.

Šie rinkimai vyks kitų metų gegužės 26 dieną. Lietuvoje bus renkama 11 EP narių.

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkės Laura Matjošaitytės, šiuose rinkimuose numatoma nemažai naujovių.

Nebelieka VRK deklaruojamų ir rinkėjams dalijamų mažareikšmių daiktų, taip pat numatyta, kad rinkimų komitetas negali pasirinkti pavadinimo, kuris yra tapatus jau įregistruoto prekės ženklo pavadinimui.

Be to, kandidatai teikia ne laisvos, o VRK patvirtintos formos biografiją, taip pat numatyta, kad partija, rinkimų komitetas ar rinkimų koalicija dokumentus gali atšaukti ne vėliau kaip 35 dienos iki rinkimų dienos (anksčiau buvo 28).

Taip pat draudžiama naudotis tarnybine padėtimi ne tik valstybės, savivaldybių pareigūnams, bet ir Europos Sąjungos pareigūnams.

Numatyta, jog tuo atveju, jeigu kandidatui dėl einamų pareigų reikia pranešti svarbių žinių visuomenės informavimo priemonėms, tai jis gali padaryti laikydamasis draudimo agituoti ir t. t.

Rinkimų į EP įstatymas numato, kad Lietuvoje Europos Parlamento nariu gali būti renkamas Lietuvos pilietis ar kitas nuolat Lietuvoje gyvenantis Europos Sąjungos valstybės narės pilietis, kuris rinkimų dieną yra ne jaunesnis kaip 21 metų ir kuris nėra kandidatas į Europos Parlamentą kitoje ES valstybėje.

Europos Parlamento nariai renkami penkerių metų kadencijai.

Šiuo metu Lietuvai Europos Parlamente atstovauja Laima Andrikienė, Petras Auštrevičius, Zigmantas Balčytis, Vilija Blinkevičiūtė, Antanas Guoga, Valentinas Mazuronis, Rolandas Paksas, Bronis Ropė, Algirdas Saudargas, Valdemaras Tomaševskis ir Viktoras Uspaskichas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA