Jaunuoliai pažėrė idėjų, kaip prisidėti prie ekologinės aplinkos gerinimo | Kas vyksta Kaune

Jaunuoliai pažėrė idėjų, kaip prisidėti prie ekologinės aplinkos gerinimo

Organizatorių nuotr.

Šį savaitgalį „Erudito licėjuje“ vyko pirmasis „ChangeMakers‘ON Juniors“ hakatonas 2018, kurio metu varžėsi kelios dešimtys 3-9 klasių pokyčių kūrėjų. Renginio metu skaitmeninės kartos atstovai ekspertų komisijai pristatė originalias idėjas (nuo nuomojamų daiktų iki benamių gyvūnų programėlių), kurios prisidėtų prie globalių problemų mažinimo.

[galerija kiek=”16″]

„Norint gyventi geresniame ir švaresniame pasaulyje, reikia galvoti kaip spręsti tokias problemas kaip oro tarša, maisto ir vandens trūkumas daugelyje pasaulio šalių. Mūsų protai turi veikti ne tik taip, kad mėgintume sukurti vis geresnius prietaisus, užtikrinančius geresnę gyvenimo kokybę, bet ir taip, kad sugalvotume idėjas, galinčias spręsti globalias problemas. Todėl šiandien ir rytoj jūs būsite tie, kurie kursite idėjas, keičiančias pasaulį. Nes pasaulį keičia žmonės ir tai pradėt daryti galima jau nuo mažų dienų“, – į dalyvius kreipėsi Erudito licėjaus vadovas Nerijus Pačėsa.

„ChangeMakers‘ON“ programos iniciatorė Simona Šimulytė su susirinkusiais pasidalino savo šviežiausiais įspūdžiais iš didžiausio startuolių renginio, vykusio Silicio slėnyje. „Neseniai grįžau iš Silicio slėnio, kur renkasi patys didžiausi startuoliai bei investuotojai. Nustebino tai, kad visos viešnagės metu ten nemačiau nei vieno vaiko. Tačiau, pradėjus bendrauti su investuotojais, jie pabrėžė, kad jiems nesvarbu nei iš kur tu, nei kiek tau metų. Jei idėja skatina teigiamą poveikį ir prisideda prie geresnio pasaulio kūrimo, jie linkę investuoti, nesvarbu ar idėjos autoriui 7 ar 77 metai. Jie ieško užsispyrusių žmonių, kurie trokšta pokyčių. Manau, jog tai ir yra svarbiausia“, – įspūdžiais dalijosi ekspertė S. Šimulytė.

Intensyvų dviejų dienų darbą nuolatos lydėjo šypsenos ir gera nuotaika, o vertingi profesionalių ekspertų patarimai suteikė jauniesiems dalyviams motyvacijos ir neįkainojamos patirties einant tolimesniu verslumo bei inovacijų keliu, rašoma pranešime spaudai.

Brigita Sabaliauskaitė, žurnalistė ir vyriausioji „Kas vyksta Kaune“ redaktorė, kalbėdama apie renginį, pasidžiaugė tarp susirinkusiųjų vaikų matanti gausybę mergaičių, kurios taip pat domisi naujosiomis technologijomis ir inovacijomis. „Merginos gali ir privalo įsitraukti į išmanųjį pasaulį“, – į diskusijos dalyvius kreipėsi B. Sabaliauskaitė.

Negana to, portalo redaktorė pritarė, jog vaikai lygiai taip pat kaip ir suaugę gali kurti geresnį pasaulį. Nuo mažens svarbu ugdyti pasitikėjimą, drąsą klysti, nes net ir padaryta klaida gali būti puiki pamoka ateičiai. Būtent tokie renginiai kaip „ChangeMakers‘ON Juniors hakatonas“ moko bandyti ir daryti, nepaisant, ar kūrimo procese padarysite klaidų, ar ne.“ – pabrėžė žurnalistė.

Nuo išmaniosios šiukšliadėžės iki pagalbos benamiams gyvūnams

Tarptautinio hakatono metu su ekspertų pagalba vystyti verslo modeliai nustebino savo įvairove ir itin globaliu požiūriu į mus supančias problemas. Net 47 vaikai, suburtose komandose, plėtojo idėjas iki tvaraus verslo modelio. Visos pristatytos, pokyčius kuriančios inovacijos buvo unikalios ir iš tiesų intriguojančios.

Pirmosios komandos idėjos „Nuomok neteršdamas“ tikslas – mažinti oro užterštumą. Komandos siūlomas sprendimas – internetinė svetainė, kurioje žmonės galės išsinuomoti arba nusipirkti įvairius daiktus tam, kad nereikėtų įsigyti naujų. „Dėl didelio vartotojiškumo, gamyklos nuolat gamina vis naujus daiktus, o tuo pat metu teršia aplinką kenksmingomis medžiagomis. Tai turi neigiamos įtakos ir visai ekosistemai“, – savo idėjos atsiradimą komentavo komandos nariai.

Kita komanda pasiūlė išmaniąją programėlę – „Choice“, kurios tikslas mažinti oro taršą, skatinant keliavimą troleibusais. „Pasirinkę kelionę troleibusu ne tik mažinsite aplinkos taršą, bet taip pat žaisite žaidimą, kurio metu, skanuojant QR kodus, esančius troleibusuose, galėsite laimėti nemokamą kelionę“, – teigė komandos narės Rasa ir Gabija.

Dėmesio renginio metu susilaukė ir verslo idėja „PetFace“, kuria siekiama mažinti benamių gyvūnų skaičių prieglaudose. Komandos siūlomas sprendimas – išmanusis antkaklis ir programėlė, leidžianti ne tik išsirinkti naują augintinį iš gyvūnų prieglaudos, bet jam pabėgus, padės augintinį surasti, kad ir kur jis bebūtų.

Dar viena idėja, pavadinimu „Šiukšlių civilizacija“, sieks surinkti šiukšles, rūšiuoti jas ir priduoti į antrinių žaliavų punktus. „Iš perdirbtų šiukšlių bus gaminami meno kūriniai, kurie vėliau parduodami įvairiuose aukcionuose“, – verslo idėjos naudą aiškino komandos nariai Domas, du Kristupai, Kostas ir Simonas.

Dar vienas modelis, skirtas mažinti aplinkos taršą – išmanioji programėlė „Rink ir Rūšiuok“. Ši programėlė padės surasti artimiausią išmaniąją šiukšliadėžę, kuri pasvers jūsų šiukšles ir pasvertus kilogramus konvertuos į taškus. Vėliau, šie taškai virs realiais pinigais.

Galiausiai, paskutinė idėja „Handy Toy“, kurios tikslas – sumažinti vartojimą. Komandos narių manymu, pagrindinė problema yra nenaudojamų rūbų išmetimas arba jų kaupimas. Dėl šios priežasties jie rinks nenaudojamus rūbus ir perdirbs į naujus žaislus vaikams.

Šiuos sprendimus moksleiviai sugeneravo vos per dvi savaitgalio dienas. Visi buvo apdovanoti tarptautiniais sertifikatais bei rėmėjų prizais.

Organizatoriai ir partneriai

Už šias galimybes, vertingą pagalbą ir konsultacijas renginio organizatoriai Erudito Licėjus bei „ChangeMakers‘ON“ socialinių inovacijų ir verslo vystymo programa, taria didžiulį ačiū ekspertams, programos palaikytojams ir partneriams „Barclays“ kompanijai, Kauno technologijos universitetui, VšĮ „Versli Lietuva“, informaciniam partneriui „Kas Vyksta Kaune“, UAB „Soterus“, UAB „Dagmita“, UAB „Domus Lumina“, UAB „Eurobiuras“, UAB „Sprendimų kalvė“, UAB „Naujasis Nėvėžis“, UAB „Ekofrisa“, UAB „Hostinger“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA