Išaiškėjo dar vienas kandidatas į prezidentus (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Išaiškėjo dar vienas kandidatas į prezidentus (papildyta)

BNS 2018/11/24 13:52
Vytenis Povilas Andriukaitis / DELFI nuotr.

Šeštadienį Opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) nusprendė, kas juos atstovaus prezidento rinkimuose. Konferencijoje Vilniuje buvo patvirtina eurokomisaro Vytenio Povilo Andriukaičio kandidatūrą.

Apie 40 partijos skyrių kandidatu į prezidentus pasiūlė kelti V. P. Andriukaitį. Keli skyriai iškėlė Seimo narės Rasos Budbergytės ir europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės kandidatūras.

Mediko išsilavinimą turintis 67 metų V. P. Andriukaitis šiuo metu Europos Sąjungos komisaras, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. Jis partijos renginyje nedalyvavo.

„Visi žinome, apie ką yra Vytenis – apie socialdemokratiją, apie vertybes. Visa tai jis savo darbais ir gyvenimu yra įrodęs. Tik turime nedidelę problemą – paskolinome Vytenį Europai ir dabar teks jį atgauti“, – kalbėjo partijos pirmininkas Gintautas Paluckas.

V. P. Andriukaitis buvo užsiregistravęs kandidatu dviejuose rinkimuose į prezidentus – 1997 ir 2002 metais. Jis ne vieną kadenciją ėjo Seimo nario pareigas.

1990–1992 metais – Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo deputatas, Aukščiausiojoje Taryboje – Atkuriamajame Seime dirbo Sveikatos apsaugos ir socialinių reikalų komisijoje, buvo Kovo 11-osios dokumentų, Konstitucijos ir kitų teisės aktų rengimo darbo grupių nariu.

Už savo veiklą yra apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu ir kitais apdovanojimais. 2005 metais jam suteiktas Lietuvos Respublikos nusipelniusio sveikatos apsaugos darbuotojo vardas.

Socialdemokratų konferencijoje kartu buvo tvirtinamas skyrių reitinguotas kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašas. Sąrašo lyderiai – Vilija Blinkevičiūtė, Rasa Budbergytė, Juozas Olekas.

Sąrašo lyderė V. Blinkevičiūtė surinko per 3 tūkst. pirmumo balsų, skelbia partija.

Ketvirtoje vietoje – LSDP frakcijos Seime seniūnas Julius Sabatauskas, penktoje – Lietuvos moterų socialdemokračių moterų sąjungos pirmininkė Orinta Leiputė.

Konferencija į EP kandidatų sąrašą nusprendė įtraukti LSDP patariamosios garbės tarybos pirmininką, diplomatą, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarą Vytautą Plečkaitį.

Šiuo metu socialdemokratams EP atstovauja V. Blinkevičiūtė ir Zigmas Balčytis.

Rinkimai į EP vyks kitų metų gegužės 26 dieną.

Socialdemokratai taip pat priėmė dokumentą, tapsiantį pagrindu rinkimų programoms – socialdemokratinę viziją Lietuvai iki 2024 metų, pranešė partija. Anot pranešimo, tai bus strateginis LSDP dokumentas, kuriame pristatomas naujas socialinis-ekonominis modelis Lietuvai.

Dokumente teigiama, kad tikrieji šalies pažangos rodikliai yra gyventojų išsilavinimas, sveikata ir visuomenės pasitikėjimas vieni kitais, o ekonomikos pamatas – išsilavinę, kūrybingi ir ateitimi pasitikintys žmonės.

„Nesvarbu, pozicijoje ar opozicijoje šias pusantros parlamentinės kadencijos praleisime, socialdemokratai sieks tų tikslų bei pokyčių, kurie yra išdėstyti vizijoje“, – cituojamas LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

Opozicinė Socialdemokratų partija turi per 17 tūkst. narių. Jos gretos šiek tiek sumažėjo, kai pasipriešinę sprendimui palikti valdančiąją koaliciją atskilo dalis Seimo senbuvių ir šiemet įkūrė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA