Atšaukiami vaistai nuo aukšto spaudimo: rasta vėžį sukeliančių medžiagų | Kas vyksta Kaune

Atšaukiami vaistai nuo aukšto spaudimo: rasta vėžį sukeliančių medžiagų

BNS 2018/11/22 18:57
Asociatyvi / LR Sveikatos apsaugos ministerijos nuotr.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) ketvirtadienį pranešė, kad iš rinkos atšaukia visas vaistinių preparatų, kurių veiklioji medžiaga valsartanas pagaminta „Mylan Laboratories Limited“ Indijoje, serijas.

VVKT teigimu, Lietuva vadovaujasi Europos Sąjungoje (ES) pradėtomis procedūromis, kad ši kraujospūdžiui mažinti skirta veiklioji medžiaga nebegali būti naudojama ES.

Tarnyba pasidalino Europos vaistų agentūros informacija, jog kai kuriose vaistų su valsartanu serijose rastas per didelis kiekis N-nitrozodietilamino (NDEA) priemaišos – kancerogeno, galinčio sukelti vėžį.

Visas vaistų serijas su minėto gamintojo valsartanu jau atšaukė Šveicarija, Kroatija, Italija ir Ispanija. Kitos šalys, savo rinkose turinčios vaistinių preparatų su šia veikliąja medžiaga, atšaukimus planuoja artimiausiu metu. Čekijos, Islandijos, Švedijos, Kipro ir Suomijos rinkose vaistų su minėto gamintojo veikliąja medžiaga nėra.

Liepą Europos vaistų agentūra jau pranešė atšaukianti minėtos medžiagos turinčius vaistus, kuriuos gamino Kinijos kompanija „Zhejiang Huahai Pharmaceuticals“. Jos pagamintos veikliosios medžiagos valsartano taip pat rasta NDMA priemaišų.

VVKT pažymi, kad tiesioginio pavojaus pacientų sveikatai nėra ir didesnė rizika pacientams būtų staiga nutraukti vaistų dėl aukšto kraujo spaudimo vartojimą. Europos vaistų agentūra šiuo metu atlieka papildomus tyrimus dėl priemaišų vaistuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA