Planas savaitgaliui – kelionė į švenčiančią Rygą | Kas vyksta Kaune

Planas savaitgaliui – kelionė į švenčiančią Rygą

Lapkričio 18 dieną Latvija minėjo savo nepriklausomybės atkūrimo 100-metį. Šiuo svarbiu minėjimu prasideda iki Naujųjų metų truksiantis šventinių renginių maratonas, kurio pradžią tradiciškai pažymėta Šviesų festivaliu. Besilankantys Rygoje pamatys ne tik gausybę renginių, bet ir tautiniais kostiumais apsirengusių žmonių.

100-mečio proga tautinį kostiumą latviai užsimojo padalyti visiems. „Tautinis kostiumas tinka tiek jaunam, tiek senam, tiek plonam, tiek apkūniam. Puikiai tinka IT specialistui, operatoriui ar piemeniui. Latvijos kaime, Rygos gatvėse ar lėktuve į Londoną“, – taip tautinį kostiumą pristato broliai latviai, minėdami savo jubiliejinius nepriklausomybės metus.

Apie kalėdinio periodo renginius Rygoje, kuriais kaimynai džiugina ne tik savo šalies gyventojus, bet ir pritraukia minias turistų, pasakoja patyręs keliautojas ir tarptautinių kelionių autobusu organizatoriaus „Eurolines“ vadovas Edmundas Pavlovas.

Kalėdų turgeliai

Bene ryškiausias ateinančių Kalėdų ženklas Latvijoje – Kalėdų mugė, vyksianti Rygos senamiestyje. Prieskoniais kvepiantis vynas, skrudinti migdolai, blizgančios glazūros meduoliai ir vietiniai rankdarbiai. Visa tai ir dar daugiau galima išvysti didžiausioje Kalėdų mugėje. Lankytojai kiekvieną dieną čia gali patirti mažą Kalėdų stebuklą. Programoje gausu koncertų, rankdarbių užsiėmimų. Mažuosius čia kiekvieną dieną pasitinka Kalėdų senelis.
Mugėje galima pamaloninti ne tik savo skrandį, bet ir šio to išmokti, stebint amatininkystę bei kulinariją pagal senąsias tradicijas.

„Viena iš netikėčiausių latvių etnologinių Kalėdų tradicijų – rąstų vilkimo varžytuvės. Jas bus galima išvysti lankant Rygą kalėdiniu periodu. Norintieji galės pasimokyti tradicinių patiekalų gamybos, išgirsti liaudiškų latvių bei populiarių kitų šalių melodijų, atliekamų kapelų ar popmuzikos grupių“, – pasakojo „Eurolines“ vadovas.
Penktadieniais bei sekmadieniais turgelis veikia net iki 22 val.

Kalėdinių eglučių kelias

Latviai teigia, jog daugiau nei prieš 500 metų Rygoje buvo papuošta pirmoji pasaulyje eglutė. Minint šį įvykį, kiekvienais metais Ryga pasipuošia gausybe stilizuotų eglių. Kiekvienais metais šis festivalis būna skirtingas. Stebina ne tik eglučių formos, bet ir medžiagiškumo įvairovė. Nuo apšvietimo instaliacijų iki medienos, stiklo, plytų. Daugelis eglučių stūkso senamiestyje, todėl puikiai dera su Kalėdų turgelio šurmuliu.

„Visa latvių Kalėdų šalį galima pamatyti patogiai sėdint pažintiniame ture, aplankyti su gidu arba savarankiškai“, – pataria patyręs keliautojas E. Pavlovas.

Daugybė koncertų

Kalėdos – atgaivos metas ir muzikos mylėtojams. Gruodžio pabaigoje Latvijos nacionalinis operos ir baleto teatras pamalonins žiūrovus penkiais įstabiais koncertais, o Didžiojoje gildijos salėje Latvijos nacionalinis simfoninis orkestras surengs eilę koncertų, kuriuose bus galima išgirsti muzikinius kūrinius iš Ravelio Bolero ir Berliozo Le carnaval romain, taip pat širdingas Neapolitan dainas bei skambias Kamilio Sen Sanso Introduction ir Rondo Capriccioso melodijas. Kalėdiniu laikotarpiu taip pat vyks daug džiazo koncertų.

Pasak E. Pavlovo, kelionė iki Rygos neprailgsta. „Iš Kauno į Rygą vykdomi du reisai, anksti ryte bei po pietų. Atgal į Kauną yra patogus vakarinis reisas, taigi net ir planuojantiems Rygą aplankyti trumpam, vienai dienai, pavyks pasigrožėti šiuo, pasaulio Kalėdų žemėlapyje pažymėtu miestu“, – pasakojo patyręs keliautojas ir tarptautinių kelionių autobusu organizatoriaus „Eurolines“ vadovas E. Pavlovas, kiekvienam linkėdamas įspūdžių kupinų kelionių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA