Kaunietis piktinasi: po miesto vadovų bunkerį landžioja, kas panorėję | Kas vyksta Kaune

Kaunietis piktinasi: po miesto vadovų bunkerį landžioja, kas panorėję

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį pasklidus žinioms apie išdarkytą „Skalbėjos“ skulptūrą, į „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi skaitytojas, teigiantis, kad ši informacija nenustebino, vandalų veiksmai buvo tendencingi – kas vakarą „Juzės“ pastato rūsyje matosi žibintuvėlių šviesos, mat įsigudrinę paaugliai plėšikauja – iš bunkerio išsineša sovietinį palikimą. 

Sovietinė slėptuvė, įkurta Savanorių pr. 225, po buvusiais buities namais „Juzė“ išgyvena ne lengvus laikus. Ilgai stovėjusi okupacinės valdžios palikta vienatvėje su užsilikusia rusų įranga, ji vis sulaukia svečių, tiesa, ne itin geranoriškai nusiteikusių.

„Bunkerį baigia išvogti vietiniai vaikai. Prieš kelias dienas stebėjom, kaip nepilnamečiai su kuprinėmis būriais  traukia į tą pastatą ir vagia viską iš eilės“, – situaciją apibūdino kaunietis.

Jis nupasakojo matytą vaizdą detaliau. Pasak vyro, jaunimas lipa per tvorą, net neatkreipdamas dėmesio, ar kažkas juos stebi. O į pastatą patenką per galinę jo pusę. Patekti keblumų tarsi irgi nėra, kaunietis rašo, kad bunkeris neužrakintas.

Skaitytojas teigia, kad pareigūnai taip pat buvo iškviesti, tiesa, šioje situacijoje jie nepadėjo. „Lapkričio 16 d. 19 val. buvo ir policija atvažiavusi, bet ji nepagavo nei vieno iš vaikų (– „Kas vyksta Kaune“), o jų net 10 buvo. Šiandien jau galvos nebėra, kas toliau?“, – apmąstymais dalinasi Tomas.

Skaičiuoja didžiulius nuostolius

Atrodo, kaunietis neblogai pažįsta bunkerį. Jis jau apžiūrėjo ir įvertino nuostolius.

Kaip jau minėta anksčiau, remiantis Tomo žiniomis, bunkeris yra neužrakintas, todėl nenuostabu, kad išvogė visus dozometrus. O jų buvo apie 200 vienetų, vieneto kaina juodojoje rinkoje, kaip teigia skaitytojas, yra apie 50 eur. Jis neslepia, kad su draugais laukia, kol internete pasirodys šios karo įrangos skelbimai, tikisi, bent taip surasti nusikaltėlius.

„Laiko klausimas, kada pavogs visus radijo taškus, dyzelinį kurą, dujokaukes, monitorius ir panašius dalykus“, – svarsto skaitytojas.

Savivaldybė atskleidė kitas situacijos spalvas

„Prie šios buvusios vadavietės tikrai nėra budima, bet ji yra pakankamai nuo sovietinių laikų apsaugota: specialiai užsukamomis dvigubomis metalinėmis durimis, grotomis ir spynomis. Jau kuris laikas, ne tik dabar, bet ir prieš metus buvo bandymų įsilaužti į bunkerį: pirmiausia nupjaunamos spynos, išplatinamos grotos ir bandoma atidaryta duris“, – saugumo lygį apibūdino Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas Gediminas Jankus.

Užklaustas apie tai, kad vaikai vagia dozometrus, savivaldybės atstovas neįsivaizdavo, kaip į šią slėptuvę gali užklysti nepilnamečiai, nes durų atidarymui prireikia kelių stiprių vyrų, o tokios technikos, kuri buvo minėta anksčiau, ten jau seniai nėra.

„Jokių dozometrų, jokios technikos, termometrų, dujokaukių tikrai nėra, jau seniai viskas išgabenta, išdalinta, nurašyta, neįsivaizduoju, iš kur jie gali nešioti tuos dozometrus“, – nuostabos neslėpė G. Jankus.

Įsilaužimai tapo tendencija

Specialistas pasakoja, kad daug kartų buvo bandyta įsilaužti į bunkerį, vien šiais metais užfiksuoti jau trys įvykiai, o paskutinįjį, maždaug prieš 10 d., vandalams pavyko įsibrauti į slėptuvės vidų. Jie į vidų papuolė per duris: kas trukdė, nupjauta, o didžiulės durys atidarytos.

Miesto civilinės saugos skyriaus atstovai tąkart požeminius kambarius atrado nuniokotus. „Pačioj vadavietėj buvo didžiulė netvarka, visas suversta. Akivaizdu, kad buvo ieškota kokių nors brangesnių metalų ar specialių laidų“, – mintimis dalinasi skyriaus vedėjas.

„Šitos vadavietės savivaldybė atsisako ir ji jau dabar yra perduodama Valstybės turto fondui. Tai ir yra Valstybės turtas, bet senais laikais buvo perduota savivaldybės poreikiams. Bet mums tų poreikių nėra. Savivaldybė nuostolių neturi, tiesiog pats nesmagus faktas, kad taip sugebama įsiveržti į tai, kas atrodo, sandariai saugojama“, – teigia G. Jankus.

Specialistas sutinka, kad skulptūros išniekinimas yra didelis signalas, bet neneigia, kad prie to jau buvo eita, nes tie, kurie nori pralobti iš svetimo turto jau buvo „įsisukę“ šiose apleistose patalpose.

Vyras teigia, jog po to, kai pastebima įsilaužimo požymių ar kaip nors kitaip apie jį gaunama informacija, situacija pranešama policijai ir pastato savininkams.

Kauno savivaldybės atstovas neslepia, kad patys savininkai šio pastato nėra linkę prižiūrėti. Jo teigimu, prieš kelis mėnesius specialistai informavo savininkus, kad į pastatą yra įsilaužta: išdaužyti pirmo aukšto langai, kuriami laužai, matomai, benamiai buvo susiradę sau vietą nakvynei.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA