Vaikams priteisto išlaikymo dydis gali būti sumažintas | Kas vyksta Kaune

Vaikams priteisto išlaikymo dydis gali būti sumažintas

Advokatė Raimonda Lazauskienė 2018/11/19 12:58
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Prieš kelerius metus išsiskyriau su sutuoktine. Vaikai liko gyventi su ja, tad iš manęs buvo priteistas vaikų išlaikymas. Neseniai netekau darbo, dėl ko negaunu jokių pajamų. Ar yra įmanoma susimažinti vaikams priteisto išlaikymo dydį?

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Advokatė Raimonda Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Per tam tikrą laikotarpį tėvų galimybės teikti išlaikymą ir (ar) vaikų poreikiai gali pakisti, dėl ko įstatyme yra nustatyta galimybė pakeisti (padidinti arba sumažinti) teismo sprendimu priteisto išlaikymo dydį (formą). Pagrindas išlaikymo dydžiui pakeisti yra iš esmės pasikeitusi šalių turtinė padėtis, taip pat pasikeitę vaiko (vaikų) poreikiai.

Teismas, spręsdamas, ar yra pagrindas priteistam išlaikymo dydžiui pakeisti, turi nustatyti ir įvertinti dvejopo pobūdžio aplinkybes: pirma, aplinkybes, susijusias su tėvų turtinės padėties esminiu pasikeitimu (pvz., vienas iš tėvų, teikęs vaikui išlaikymą, iš dalies ar visiškai prarado darbingumą ir dėl to gerokai sumažėjo jo nuolatinės pajamos arba, priešingai, pakeitė darbą ir gauna gerokai didesnes pajamas; pablogėjus sveikatos būklei, jei toks pablogėjimas yra nuolatinio pobūdžio, padidėjo išlaidos sveikatos priežiūrai; gavo palikimą arba laimėjo didelę pinigų sumą loterijoje; atsirado kitų pagal įstatymą išlaikytinų asmenų, kt.), ir, antra, aplinkybes, susijusias su vaiko poreikių pasikeitimu – padidėjimu (pvz., dėl vaiko ligos atsirado papildomų sveikatos priežiūros išlaidų, didesnių išlaidų reikia vaiko mokymui, gebėjimų ugdymui, pomėgiams, kt.) ar sumažėjimu (vaikas nebelanko papildomo ugdymo užsiėmimų, pasveiko po ligos, kurios gydymui reikėjo specialių išlaidų, kt.)

Teismas negali priteisti vaiko išlaikymui daugiau, nei leidžia objektyvi jo tėvų turtinė padėtis, kuri nustatoma atsižvelgiant į faktinių aplinkybių visumą. Tačiau minėtina ir tai, kad tėvų pareiga teikti vaikui išlaikymą yra imperatyvi ir jos nevykdymas negali būti pateisinamas minimaliomis pajamomis, dėl ko teismai taip pat vertina, kokių priemonių tėvas ėmėsi, kad gautų pajamas, atitinkančias savo amžių bei profesines galimybes.

Sąžiningo ir rūpestingo asmens, kuris turi pareigą išlaikyti savo nepilnamečius vaikus, elgesio standartai reikalauja imtis visų jam prieinamų priemonių, kad gautų pajamas, pakankamas vaikams išlaikyti. Jei yra pagrįstų abejonių dėl tikrosios tėvų turtinės padėties, jų gaunamų pajamų ir pan., teismas ją turi vertinti vaiko interesų naudai, t. y. laikyti, kad padėtis leidžia priteisti vaiko poreikius atitinkantį išlaikymo dydį.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo atvykite į advokatų kontorą „ADVOCATERA“ Kaune, prieš tai suderinus atvykimo laiką telefonu 8 671 29151.

Daugiau naudingos informacijos galima rasti ir advokatų kontoros „ADVOCATERA“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA