Kauno paveldosaugininkai nerimauja: planuojama statyti namus ant kapinyno | Kas vyksta Kaune

Kauno paveldosaugininkai nerimauja: planuojama statyti namus ant kapinyno

BNS 2018/11/16 08:49
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno paveldosaugosaugos specialistai nerimauja dėl grąžinamų žemės sklypų ir planuojamų statybų teritorijoje šalia Kulautuvos, kurioje yra istoriškai vertingas XII-XIV amžių kapinynas.

Dienraštis „Kauno diena“ rašo, kad Virbaliūnų kaime esančiame kapinyne, kuris užima daugiau nei 7,5 ha teritoriją, jau stovi šeši gyvenamieji namai.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyr. valstybinė inspektorė Asta Naureckaitė tvirtino, kad 2002-aisiais išduoti statybos leidimai buvo sustabdyti įsikišus KPD, tačiau tvirtina, kad kapavietes supa jau suformuoti žemės sklypai ir kalbama apie ketinimus išduoti naujus statybos leidimus.

Teigiama, jog šiame kapinyne žmonės laidoti su labai turtingomis įkapėmis, papuošalais, čia archeologai randa vertingų radinių: žirgų žąslų, balnakilpių, kitų raitelio įrangos detalių, medinių bei odos dirbinių, įvairių įrankių.

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nurodo, kad teritorijoje yra atkurtos nuosavybes teises į 46 žemės sklypus, tačiau patikino, kad tarnybos žiniomis, šiuo metu statybos leidimai nėra išduodami. NŽT neatmeta galimybės, kad KPD galėtų perimti teritoriją visuomenės poreikiams, tuomet savininkams būtų mokamos kompensacijos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA