Sukurta nauja svetainė, leisianti sužinoti, ką jūsų labui nuveikė Europa | Kas vyksta Kaune

Sukurta nauja svetainė, leisianti sužinoti, ką jūsų labui nuveikė Europa

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Europos Sąjungos (ES) sprendimai daro įtaką visiems europiečiams, tačiau ne visada ji yra matoma ir suvokiama. Nauja interneto svetainė, kurią šią savaitę pristatė Europos Parlamento (EP) pirmininkas Antonio Tajani, pateiks aiškius atsakymus apie ES politiką kiekvienam.

Naujausiais Eurobarometro duomenimis, 68 proc. europiečių pripažįsta ES naudą jų valstybei. Lietuvoje taip manančių yra net 88 proc. Tačiau iki šiol nebuvo pastebimų bandymų įvardinti konkrečią ES narystės naudą skirtingose Bendrijos valstybėse. Tikimasi, kad iki EP rinkimų likus šiek tiek daugiau nei pusmečiui, ši svetainė padės lengviau suprasti, kaip ES iš tiesų keičia europiečių gyvenimą.

Europos Parlamento Tyrimų tarnybos sukurtoje interaktyvioje, visomis oficialiomis ES kalbomis prieinamoje svetainėje „Ką mano labui daro Europa“ pateikiama šimtai trumpų, įsimintinų pavyzdžių apie teigiamus pokyčius, kuriuos nulėmė narystė ES. Joje kiekvienas gali nesudėtingai surasti informacijos apie savo regioną, profesiją ar net laisvalaikio pomėgį.

Pristatydamas svetainę Strasbūre vykusioje EP sesijoje, Parlamento pirmininkas A. Tajani pažymėjo: „Europiečiai dažnai klausia, ką ES nuveikė. Šis naujas EP puslapis pateikia aiškius atsakymus be žargono. Tai bus naudingas įrankis siekiant priartinti Europą prie piliečių“.

Apie 1800 nedidelės apimties įrašų lengva skaityti, dalintis, taip pat paversti interneto puslapiais ar PDF laikmenomis. Jie yra suskirstyti į dvi pagrindines kategorijas. Pirmoji – „Mano regione“ – leidžia lankytojams pasirinkti savo gyvenamą ar darbo vietą. Kaip ES veikla atsispindi mūsų miestuose, miesteliuose ir regionuose? Ši puslapio dalis apima daugiau nei 1400 bendruomenių kiekviename ES kampelyje.

Antrojoje puslapio kategorijoje „Mano gyvenime“ galima rinktis iš maždaug 400 puslapių, kuriuose pateikiama informacija kiekvienam asmeniškai svarbiais klausimais – pavyzdžiui, kokią įtaką ES daro šeimoms, sveikatos apsaugai, hobiams, kelionėms, saugumui, vartotojų pasirinkimui ar socialinėms teisėms? Kaip ES remia piliečius, dirbančius skirtingose srityse – nuo bičių laikytojų iki autobusų vairuotojų? Ką ES padarė muzikos, sporto ar televizijos mylėtojams? Šioje kategorijoje taip pat galima atrasti tinklalaides (angl. „podcast“) skirtingomis Europos kalbomis.

Svetainėje nebandoma išvardinti visų ES darbų – tai trumpa apžvalga, paremta įdomiais pavyzdžiais ir nuorodomis, kur galima ieškoti daugiau informacijos. Nuorodos trečiojoje svetainės dalyje bus papildytos ilgesniais dokumentais apie aktualias ES politikos sritis, taip pat dabartinės EP kadencijos pasiekimais ir ateities perspektyvomis.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad artėjant kitų metų gegužę vyksiantiems Europos Parlamento (EP) rinkimams, Lietuvoje ir kitose ES šalyse pradėjo veikti rinkėjų aktyvumo bei pilietinių iniciatyvų skatinimo platforma „Šį kartą balsuosiu“.

„Daugelis europietiškai nusiteikusių Lietuvos gyventojų tiesiog patingi ateiti balsuoti. Tiems, kurie remia ES ir Lietuvos narystę joje, laikas susiimti. Stiprėjant populizmui, kai Europą siekiama suskaldyti iš vidaus ir iš išorės, nebegalime būti pasyvūs ir leisti kitiems nuspręsti, kas mums atstovaus Europos Parlamente“, – pažymėjo EP biuro Lietuvoje vadovė Daiva Jakaitė.

Pastaroji interneto platforma skatins Lietuvos ir kitų ES šalių gyventojus aktyviau balsuoti, taip pat kvies paraginti tai daryti artimuosius, draugus ir bendruomenes. Be to, ji leis žmonėms ir organizacijoms plačiau paskleisti informaciją apie renginius Europai svarbiomis temomis.

Kiekvienas, užsiregistravęs platformoje „Šį kartą balsuosiu“, galės pasirinkti savo dalyvavimo lygį – ne tik pasižadėti balsuoti, bet ir gauti informaciją apie jam svarbius europinius klausimus bei netoliese vykstančius renginius, taip pat tapti savanoriu ir pats organizuoti renginius rinkėjams svarbiomis temomis, padedamas EP biuro Lietuvoje ar kitose Europos šalyse. Platforma nėra skirta atskirų politinių partijų ar kandidatų agitacijai. Ji sumanyta kaip priemonė žmonėms susipažinti su aktualiais ES klausimais, kad jie nuspręstų balsuoti EP rinkimuose ne paskutinę akimirką.

EP rinkimai Lietuvoje vyks 2019 m. gegužės 26 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA