Artėja prie sutarimo: pakeitimai dėl alkoholio „bambaliuose“ – nuo 2020 metų (papildytas) | Kas vyksta Kaune

Artėja prie sutarimo: pakeitimai dėl alkoholio „bambaliuose“ – nuo 2020 metų (papildytas)

BNS 2018/11/15 18:02
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimas ketvirtadienį nutarė, kad nuo 2020 metų liepos reikėtų atsisakyti stipraus alaus ir kito alkoholio „bambaliuose“, nors prieš tai buvo nutaręs negriežtinti jų prekybos. Parlamentarai taip pat priėmė tarpinį sprendimą dėl „vaikiško šampano“.

Svarstydamas konservatorius Pauliaus Saudargo siūlymą drausti alkoholį ypač mažuose, „vieno gurkšnio“ pakuotėse, Seimas pritarė Sveikatos reikalų komiteto atmestam jo siūlymui dėl „bambalių“ išgujimo iš prekybos.

Už P. Saudargo pataisas balsavo 52 Seimo nariai, prieš – 5, o susilaikė 27.

Jis siūlo nuo 2020 metų liepos uždrausti parduoti kai kuriuos stipresnius negu 6 laipsnių gėrimus, išpilstytus į didesnę negu 0,2 litro, o silpnesnius į – 1 litro plastiko tarą. Tai galiotų alui, fermentuotiems gėrimams, alkoholio kokteiliams.

P. Saudargas taip pat siūlo eliminuoti tiesiogiai gerti skirtus stipriuosius, virš 22 laipsnių gėrimus, supilstytus į nedidelius vienkartinius plastiko indelius, stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą, kuri, pasak jo, „reprezentuoja žemiausią alkoholio vartojimo kultūrą“.

P. Saudargas piktinosi, kad būdami ūkininkais, „valstiečiai“ nemato, kas darosi kaimuose – iš ko ir kas geriama.

„Kai yra ir parduotuvėje prieinama, tai ir jaunimas nusiperka tų pigių, prastų ir neskanių, drumzlinų gėrimų ir svaiginasi“, – kalbėjo P. Saudargas.

Liberalas Jonas Varkalys priminė, kad stipraus alaus pardavimai kaimo parduotuvėse šiemet sumažėjo tik 5 proc. Pasak jo, „bambalių“ lentynos po algų gavimo būna iššluotos.

Jeigu Seimas per galutinį balsavimą pataisoms pritars, jas turėtų notifikuoti Europos Sąjunga. Ši procedūra gali trukti metus.

Anot P. Saudargo, Latvija tai jau yra padariusi pakankamai sėkmingai: „Ji Europos Komisijai įrodė, kad pas juos girtaujama, kad šalis skęsta alkoholizme“.

Tačiau dar iki balsavimo už P. Saudargo pataisas, 76 nariams balsavus už, 8 – prieš ir 6 susilaikius, Seimas pritarė Sveikatos reikalų komiteto siūlymui ir atmetė „tvarkiečio“ Remigijaus Žemaitaičio parengtas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas dėl „bambalių“ vijimo iš prekybos.

R. Žemaitaitis siūlė neleisti parduoti stipresnio nei 7,5 laipsnio alaus, fermentuotų gėrimų bei alkoholinių kokteilių, išpilstytų į didesnę negu 0,2 litro tarą, 7-7,5 laipsnio – į 0,25 litro, 6,5–7 laipsnio – į 0,3 litro, 6–6,5 laipsnio – į 0,35 litro, o iki 6 laipsnių – į 0,5 litro.

Sveikatos reikalų komiteto narys socialdarbietis Antanas Vinkus tikino, kad Seimui pritarus pataisoms, galiotų net penkių skirtingų dydžių tara, o Biudžeto ir finansų komiteto narys „valstietis“ Viktoras Rinkevičius prognozavo, kad pramonei bus labai sudėtinga prisitaikyti.

Šiuo metu draudžiama stipresnį nei 7,5 proc. alų pardavinėti išpilstytą į didesnę nei 0,5 litro plastikinę tarą. Jei alaus etilo alkoholio koncentracija yra iki 7,5 proc., tada jį galima parduoti ir 1 litro plastikinėje taroje. Šie apribojimai negalioja, kai gėrimai išpilstyti į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Pernai atliktas tyrimas rodo, kad daugiausia problemų yra kaime, kur girtauja 8,5 proc. gyventojų, o miestuose girtaujančių skaičius perpus mažesnis, siekia kiek daugiau nei keturis procentus. (4,2 proc). Tarp girtaujančiųjų populiariausi gėrimai – stiprus alus, spirituotas vynas ir degtinė.

Parlamentarai ketvirtadienį taip pat išreiškė valią uždrausti vadinamąjį „vaikišką šampaną“ – po svarstymo pritarta tokiai pataisai ir per kitą dieną vyksiantį balsavimą dėl jos bus apsispręsta galutinai.

„Valstietė“ Asta Kubilienė siūlo uždrausti ne tik „vaikišką šampaną“. Jos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, kurioms, skirtingai nei Vyriausybė ir Ūkio ministerija, Seimo Sveikatos reikalų komitetas pritarė, numato, kad Lietuvoje nebūtų galima nei gaminti, nei parduoti ir maisto produktų, žaislų ir kitų vaikiškų prekių, kurių dizainas imituotų alkoholinius gėrimus ar jų tarą.

Konservatorius Laurynas Kaščiūnas priminė, kad moksleivių parlamentas 2010 metais kėlė idėją drausti „vaikišką šampaną“. Lietuvoje jau draudžiama parduoti žaislus, maisto produktus ir kitas prekes, kurios primena tabako gaminius ar jų pakuotes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA