Kauno rajonas skelbia pradžią kalėdinėms dirbtuvėms | Kas vyksta Kaune

Kauno rajonas skelbia pradžią kalėdinėms dirbtuvėms

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Artėjant Kalėdoms Kauno rajone galima rasti daugybę prieššventinių kūrybinių dirbtuvių. Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (TVIC) trečiadienį paskelbė vietas, kur žmonės patys gali sukurti artėjančių Kalėdų nuotaiką, įkūnytą savos gamybos papuošalu namams, dovana draugams ar talismanu ateinantiems metams. 

Ar galima prekybos centre nusipirkti Kalėdas? Jų ypatingą, užburiančią nuotaiką, šilumą ir jaukumą. Minios pirkėjų, apgulančių prekystalius prekybininkams paskelbus kalėdinio maratono pradžią, bando įgyvendinti šią misiją – prekybcentrio maišelyje į savo namus parsinešti Kalėdų dvasią, slypinčią serijinės gamybos žvakėje, eglės žaisliukuose, Santa Klauso figūrėlėje, elnio Rudolfo raudonoje nosyje. Su barkodu.

Ar tai džiugins – visa ta serijinės gamybos kalėdinė atributika ir ritualai, standartiškai apsipirkus ir sumokėjus prie kasos? Galbūt. Bet tie, kurie išbandė kitokį variantą, sako, kad tikroji Kalėdų dvasia gyvena ne parduotuvėse. Jos nenusipirksi. Ją galima tik susikurti.

O pagaminti bus galima įvairius dalykus: Advento vainiką, angelo figūrėles, šventiškai dekoruotas žvakides, kalėdinius magnetukus, sapnų gaudykles ar kitus atskubančius švenčių pranašus, papuošiančių namus arba virsiančių dovana mielam žmogui.

Raktiniai žodžiai – savo rankomis. Tai, ką siūlo Kauno rajono TVIC, yra alternatyva: ne pirkti, o patiems gamintis Kalėdines puošmenas, simbolius ir dovanas.

Geriau nei vakarėlis

Kur? Raudondvario dvaro Menų inkubatoriuje siūloma net 16 kalėdinių edukacijų.

Gaminti keraminį eglutės žaisliuką, lieti jį iš vaško arba puošti gintarais, piešiniais ant stiklo.

Pasigaminti savo angelą, kvepiančių šventinių žvakių, dekoruoti kalėdinę žvakidę, sukurti floristinę kompoziciją, nusipinti Advento vainiką ir išdabinti jį taip, kad panašaus niekas neturės. Originaliai papuošti darbo kalendorių ateinantiems metams, pasigaminti kalėdinių magnetukų ar ilgiausiomis metų naktimis praversiančią sapnų gaudyklę, meniškai supakuoti dovanas, kalėdiniais motyvais išdekoruoti puodelius.

Iš veltinio siūti kalėdines kojines, po to jomis, su meile ir išmone dekorotomis, puošti namus arba dovanoti. Tokias veltinio kojines gali siūti ir darželinukai, nes plastikinė adata visai nepavojinga!

Tai užsiėmimai, į kuriuos prieškalėdiniu metu kviečia Raudondvario dvaro Menų inkubatoriaus edukatoriai, žinanatys, kaip smagu panirti į Kalėdų dvasios kūrybą.
Tai daug prasmingiau ir originaliau nei įmonės kalėdinis vakarėlis. O valandos su šeima, kartu liejant Kalėdų žvakes ar kuriant žaisliukus eglutei, iš viso mažai su kuo palyginamos.

Vakaras su grafiene

Kai kuriose Raudondvario dvaro menų inkubatoriaus kūrybos dirbtuvėse bus vaišinama arbata, pasakojamos istorijos apie vieną ar kitą kalėdinę tradiciją, kuriamo objekto simboliką.
Išsamiausias pasakojimas lauks tų, kurie pasirinks dar vieną kalėdinio laikotarpio pramogą– teatralizuotą ekskursiją „Kai pakvimpa Kalėdomis“ su grafiene Rozalija, prašmatnia ir sumania Raudondvario dvaro gide.

Šventiškai išdabintas dvaro parkas, ant pastatų ir medžių – kalėdinių girliandų sekama šviesos pasaka, spindinti pagrindinė Kauno rajono eglė, karieta, išlietas čiuožyklos ledas. Šią Kalėdų karaliją aprodys grafienė, reginius palydėdama pasakojimais apie kalėdines tradicijas Raudondvario Tiškevičių dvare. Vakarą sušildys ir karštos arbatos puodelis iš grafienės Rozalijos rankų.

Zapyškyje – angelų dirbtuvės

Kur dar, be Raudondvario dvaro? Zapyškyje, Kūrybos ir užimtumo stuboje, laukiami visi, kurie neįsivaizduoja Kalėdų be angelų. Tie, kuriems angelas neatsiejamas nuo gražiausių ir mistiškiausių metų švenčių, kurie norėtų savo gamybos angelu papuošti eglę, pasikabinti jį ant sienos ar tiesiog turėti šaunią Kalėdų dovaną, gali iš anksto registruotis Kūrybos ir užimtumo stubos Angelų dirbtuvėse. O paskirtuoju laiku bus galima siūti arba iš vilnos nuvelti savo angelą.

„Siuvimo dirbtuvėms vadovaus dailininkė tekstilininkė Živilė Muraškienė, o vėlimo – menininkė Irena Petravičienė“, – pasakoja Zapyškio Kūrybos ir užimtumo stubos atstovė Daiva Vaišnorienė.
Siūti angelus kviečiami visi, kas moka laikyti adatą ir padaryti kelis dygsnius. Angelų siuvėjų lauks ruošiniai, tad liks juos susiūti, prikimšti vilnos ir dažyti tekstilės dažais. „Turime, kur žaisti vaikams, kol mamos gamins angelus“, – aiškina D.Vaišnorienė.

Angelams, kurie bus veliami iš vilnos sausuoju būdu, irgi jau bus paruoštas kamšalas. Reikės tik išradingos puošybos.

Į Vilkiją – pyrago ir žaislų

Vilkijos apylinkėje, Antalkių kaime, Sadauskų sodyboje laukiami tie, kurie norės išsikepti kūčiukų ir pagal šimtametį receptą kepamą kalėdinį pyragą. Tešlos maišymas ir minkymas, kaip visi žino, yra magiškas ritualas, sujungiantis visus jame dalyvaujančius žmones, dovanojantis ramybę, taiką, harmoniją.

Sodybos šeimininkai kepėjų kolektyvą vaišins putinų arbata, siūloma ir obuolių vyno degustacija, tik, žinoma, reikia iš anksto susitarti.

Vilkijoje, A. ir J. Juškų etninės kultūros muziejuje, kviečia kalėdinių šiaudinių žaisliukų dirbtuvės – ko gero, viena archaiškiausių, giliausias šaknis turinti kalėdinė puošyba.

Išsamesnę informaciją galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA