Spręs, ar perskaičiuoti daliai tėvų ir slaugytojų valstybės įmokas „Sodrai“ | Kas vyksta Kaune

Spręs, ar perskaičiuoti daliai tėvų ir slaugytojų valstybės įmokas „Sodrai“

BNS 2018/11/14 08:48
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ministrų kabinetas trečiadienį tarsis, ar leisti daliai gyventojų perskaičiuoti valstybės už juos praeityje mokėtas įmokas „Sodrai“, o jeigu jų nemokėjo, priskaičiuoti.

Finansų ministerija siūlo nepritarti tokioms pataisoms ir nedrausti žmonių atgaline tvarka valstybės lėšomis.

Tačiau Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Vyriausybei siūlo iš esmės pritarti tokiam perskaičiavimui, tik atsižvelgus į valstybės ir „Sodros“ lėšų poreikį, siūloma jį pradėti nuo 2020 metų sausio.

Skaičiuojama, kad įmokoms reikės apie 15,6 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų ir dar apie 8 mln. eurų „Sodros“ lėšų pensijoms.

Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas siūlantis „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis mano, kad šiems žmonėms bus sudaryta galimybė ateityje gauti ne sumažintas, o didesnes pensijas.

Tai paliestų asmenis, kurie 1995–2016 metais augino vaikus iki 3 metų, bet iki to laiko nedirbo ir neturėjo draudžiamųjų pajamų arba jos buvo labai mažos – nesiekė tuometinės minimalios algos (MMA).

Pagal valdančiųjų „valstiečių“ frakcijos vadovo siūlymą, žmonėms, kurie 1995–2016 metais augindami vaikus visiškai neturėjo pajamų, ir pagal to meto taisykles nebuvo valstybės lėšomis apdrausti, kitais metais atgaline tvarka toks draudimas įsigaliotų.

Tiems asmenims, kurių pajamos tada buvo mažesnės negu tuometinė MMA, valstybė skirtumą kompensuotų.

Pataisomis taip pat siūloma suvienodinti socialinio draudimo garantijas iš esmės visiškai analogiškoje padėtyje esantiems asmenims, kurie slaugo namuose neįgalų asmenį.

Iki šiol (taip yra nuo 2000 metų) valstybės lėšomis draudžiami tik tie slaugytojai, kurių slaugytiniams nustatytas nuolatinės slaugos poreikis, bet ne nuolatinės priežiūros poreikis. Tokių asmenų, „valstiečių“ lyderio skaičiavimais yra 11,5 tūkst. žmonių.

Dabar minimali alga siekia 400 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA