Šiurkščiai įstatymus pažeidę socialdemokratai atsisveikino su puse milijono | Kas vyksta Kaune

Šiurkščiai įstatymus pažeidę socialdemokratai atsisveikino su puse milijono

BNS 2018/11/13 15:04
DELFI nuotr.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prieš dvejus metus per Seimo rinkimus padaryti finansiniai pažeidimai yra šiurkštūs, antradienį nutarė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Dėl to partija praras gardų valstybės dotacijos kąsnį.

Už tokį sprendimą buvo dešimt komisijos narių, prieš nebuvo nė vieno, dvi komisijos narės susilaikė. Dėl to LSDP neteko ir valstybės dotacijos už antrąjį šių metų pusmetį. Neskirti LSDP valstybės lėšų antradienį balsavo 11 VRK narių, vienas susilaikė. Nutarta, kad LSDP negaus vieno pusmečio dotacijos – 505 tūkst. eurų.

VRK skaičiavimu, per Seimo rinkimus socialdemokratai politinei reklamai išleido gerokai daugiau nei nurodė ataskaitoje. Konstatuota, kad LSDP kaip savo rinkimų išlaidų nenurodė 100 tūkst. eurų arba 13,51 proc. limito politinės kampanijos išlaidų. Pats limitas viršytas 20,59 procento. Partija deklaravo Seimo rinkimams 2016 metais išleidusi 790 tūkst. eurų, nustatytas limitas buvo 740 tūkst. eurų.

Aštuonis mėnesius nagrinėję LSDP rinkimų išlaidas VRK darbuotojai nustatė, kad lėšų – 100 tūkst. eurų – rinkimams partija savo skyriams skyrė dar neprasidėjus politinei kampanijai, dalį rinkimų išlaidų kandidatai ir partija padengė ne iš politinės kampanijos sąskaitos.

Kandidatai apmokėjo ne savo, o kitų kandidatų ar partijos politinę reklamą, nes LSDP išlaidos jau buvo priartėjusios prie leidžiamo limito. Kad jis nebūtų viršytas, dalį rinkimų išlaidų apmokėjo kai kurie LSDP kandidatai vienmandatėse apygardose.

Trijų kandidatų – Algirdo Butkevičiaus, Algimanto Salamakino ir Irenos Šiaulienės – sutartys su viešųjų ryšių kompanija „Piar“ pripažintos visos partijos rinkimų išlaidomis. Mat VRK pažymoje suabejota, ar patyrę politikai asmeniškai mokėsi bendrauti su rinkėjais. Prie LSDP Seimo rinkimų išlaidų pridėti ir laikraščio „Socialdemokratas“ padidinto tiražo kaštai.

VRK pažymoje keltas klausimas, kad minėtų trijų socialdemokratų sutartys su „Piar“ galėjo būti fiktyvios, nes iš tiesų sumokėta ne už konsultacijas, o politinę reklamą žiniasklaidoje. Tačiau šis aspektas detaliau nenagrinėtas.

Tyrimas dėl socialdemokratų Seimo rinkimų finansavimo atliktas pagal anoniminį skundą. Jį dariusi VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus darbuotoja teigė, kad pirmą kartą gautas skundas iš partijos vidaus ir pirmą kartą atliktas tokios didelės apimties tyrimas.

2016 metais LSDP buvo valdančioji partija. Pernai LSDP pasitraukus iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, nuo socdemų frakcijos Seime atskilo 11 narių, taip suformuodami Lietuvos socialdemokratų darbo frakciją. Dalis šių parlamentarų šiemet įsteigė Lietuvos socialdemokratų darbo partiją. Ji yra pasiskelbusi opozicine.

505 tūkst. eurų minėtos valstybės dotacijos bus grąžinta biudžetui. Praėjusią savaitę VRK partijoms paskirstė 2,2 mln. eurų. Iš viso partijoms šiemet valstybės biudžete skirta 5,5 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA