Pardavėjams ruošia rimbą: „slapti pirkėjai“, blokuojamos svetainės ir didelės baudos | Kas vyksta Kaune

Pardavėjams ruošia rimbą: „slapti pirkėjai“, blokuojamos svetainės ir didelės baudos

BNS 2018/11/12 16:27
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybei siekiant mažinti maisto kainas bei skatinti konkurenciją mažmeninėje maisto prekybos rinkoje, Teisingumo ministerija siūlo didinti Vartotojų teisų apsaugos tarnybos įgaliojimus. Ji turėtų atlikti prekių ir paslaugų kainų bei kitus tyrimus, slaptus pirkimus, prašyti blokuoti interneto svetaines, kuriose šiurkščiai ir sistemingai pažeidžiami vartotojų apsaugos reikalavimai.

„Slapti pirkėjai“, pasak ministerijos, padėtų tarnybai efektyviau prižiūrėti, kaip įgyvendinamas Reklamos įstatymas, tikrinti informaciją apie vartotojų klaidinimą, nuolaidų taikymą, produktų saugumą. Be to, „slapti pirkėjai“ turėtų padėti ir tikrinant internetinę prekybą.

Vartotojų teisių apsaugos įstatymo projekte taip pat numatyta suteikti tarnybai įgaliojimus su teismo leidimu blokuoti interneto svetaines, kuriose kyla didelės žalos rizika vartotojams.

Anot ministerijos, apie 30 proc. tarnybos gaunamų vartotojų prašymų yra dėl nuotoliniu būdu, dažniausiai internetu įsigytų prekių ar paslaugų.

„Dažniausiai vartotojai kreipiasi dėl nepristatytų prekių ar nesuteiktų paslaugų ir už jas iš anksto sumokėtų pinigų grąžinimo. Tarnyba (…) imasi visų įmanomų priemonių ir skiria pažeidėjams baudas. Tačiau praktika rodo, kad sankcijų dydis nėra atgrasantis, ir pardavėjai ar paslaugų teikėjai toliau pažeidinėja teisės aktų reikalavimus“,– rašoma aiškinamajame rašte.

Pašalinus pažeidimus ir apie tai pateikus informaciją tarnybai, prieiga prie užblokuoto interneto domeno vardo, identifikuojančio interneto svetainę, būtų atnaujinama per 7 dienas.

Taip pat siūloma didinti baudas. Baudos už vartotojų apsaugos reikalavimų pažeidimus pardavėjui ar paslaugų teikėjui siektų nuo 500 iki 5 tūkst. eurų. Dabar jos yra nuo 144 iki 1,448 tūkst. eurų.

Nepateikiant tyrimui būtinos informacijos, pateikiant ją neteisingą arba ne visą, siūloma skirti baudas nuo 400 iki 5 tūkst. eurų. Šiuo metu jos yra iki 289 eurų.

Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas BNS pirmadienį sakė, kad Teisingumo, Žemės ūkio, Ūkio ir Finansų ministerijos artimiausiomis dienomis turėtų viešai pateikti teisės aktų pakeitimus, kuriais būtų įgyvendinami priemonių plane numatyti veiksmai, projektus, o jau šį trečiadienį Ministrų kabinetas turėtų svarstyti pasiūlymą dėl naujos maisto kuponų sistemos.

Siekdama skatinti konkurenciją mažmeninėje maisto produktų rinkoje, Vyriausybė ketina imtis priemonių šiam tikslui įgyvendinti. Tarp siūlomų priemonių yra Konkurencijos tarybos įgaliojimų stiprinimas, vietos gamintojų rėmimas per viešuosius pirkimus, biurokratinės naštos smulkiajam verslui mažinimas užsienio prekybos centrų pritraukimas į Lietuvą.

Vyriausybei siūloma labiau skatinti šeimos verslą, sudaryti galimybes smulkiam verslui dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, sukurti valstybinę kainų monitoringo sistemą prekybos tinkluose, suteikti papildomus įgaliojimus Valstybinei vartotojų teisių tarnybai ir Konkurencijos tarybai, sukurti finansines paskatas įsigyjant maisto produktus mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA