Kaune rezga planą statyti krematoriumą | Kas vyksta Kaune

Kaune rezga planą statyti krematoriumą

BNS 2018/11/10 13:27
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Kaune, Taikos prospekte, norima statyti krematoriumą. Kol kas derinamas tokio objekto poveikio sveikatai vertinimas, o Kauno savivaldybės vadovai į idėją žiūri skeptiškai.

Informacijoje apie parengtą poveikio visuomenės sveikatai vertinimo ataskaitą nurodoma, kad krematoriumas planuojamas Taikos prospekte 114M. Jį statyti rengiasi bendrovė „Antroji investicija“.

„Bus pastatytas naujas pastatas, kuriame įrengtas krematoriumas. Pastate bus kremavimo krosnis su visa automatizuota įranga, artimiesiems skirta laukimo salė, palaikų priėmimo patalpa. Planuojamame krematoriume numatoma kremuoti 2 tūkst. palaikų per metus. Planuojama dirbti darbo ir išeiginėmis dienomis. Kiekvieną dieną numatoma dirbti nuo 7 val. iki 22 val. Per dieną planuojama kremuoti 5–6 palaikus“, – rašoma parengtos ataskaitos santraukoje.

Dokumente nurodoma, kad objekto statybas planuojama pradėti 2019 metais, o veiklą – 2020 metais. Taip pat teigiama, kad vieta krematoriumui pasirinkta, nes yra lengvai pasiekiama, netoli yra reikalinga inžinerinė infrastruktūra, o planuojama veikla atitinka pasirinktos teritorijos Kauno miesto bendrajame plane sprendinius.

„Vykdoma veikla nedarys neigiamo poveikio aplink esantiems objektams, nes planuojama ūkinė veikla bus vykdoma teritorijoje, kurioje jau vykdoma komercinio-pramoninio pobūdžio veikla, artimoje teritorijoje vyrauja komercinės paskirties, pramonės ir sandėliavimo objektų teritorijos“, – rašoma ataskaitoje.

Joje taip pat nurodoma, jog planuojama veikla visuomenės sveikatai neigiamo poveikio neturės. Šiuo metu su ataskaita supažindinama visuomenė. Vėliau ją nagrinės Nacionalinis visuomenės sveikatos centras.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas BNS informavo dar negavęs minimos ataskaitos, nes jos pateikiamos po viešo visuomenės supažindinimo su ataskaita procedūros. Gavęs ataskaitą departamentas ne vėliau kaip per 20 darbo dienų turės pateikti motyvuotus reikalavimus ataskaitą pataisyti ar papildyti, arba priims sprendimą dėl planuojamos ūkinės veiklos galimybių.

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas sakė, kad galimybės statyti mieste krematoriumą savivaldybė nesvarsto, o tinkama vieta tokiam statiniui galėtų būti Vainatrakio kapinės, bet ne Taikos prospektas.

„Kol kas nedalyvaujame šiame procese niekaip. Miestas nelabai mato galimybių mieste statyti (krematoriumą – BNS). (…) Mes visada galvojome, kad logiškiausia vieta, jeigu turėtume krematoriumą, tai būtų Vainatrakio kapinės, kur yra milžiniška teritorija, niekam nemaišo ir vieta tokia logiška, toli nuo gyvenamosios, prekybinės ar gamybinės infrastruktūros“, – BNS sakė G. Petrauskas.

Šią vasarą savivaldybė rengė apklausą, ar Kaune reikėtų leisti statyti krematoriumus. Savivaldybės duomenimis, balsai pasiskirstė apylygiai: 1346 lankytojai pasisakė prieš, 1318 – už.

Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vilius Šiliauskas tuomet savivaldybės pranešime sakė, jog „šiai dienai paliekame klausimą atvirą, nes akivaizdu, jog tai reikalauja platesnės diskusijos šia jautria tema.“

V. Šiliauskas, kurį numatoma paskirti naujuoju Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi, BNS sakė, kad pozicija šiuo klausimu nėra pasikeitusi.

Kauno savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Nerijaus Valatkevičiaus žiniomis, savivaldybė buvo gavusi projektinius pasiūlymus dėl krematoriumo statybos minėtoje vietoje, tačiau jų savivaldybė nesuderino, nes trūko būtent minėtojo poveikio sveikatai vertinimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA