Kauno Kalėdų eglutės paslaptis: gaminama iš medžiagų, kurios bus uždraustos | Kas vyksta Kaune

Kauno Kalėdų eglutės paslaptis: gaminama iš medžiagų, kurios bus uždraustos

R. Tenio nuotr.

Kaip skelbta portale „Kas vyksta Kaune“, pagrindinis šiųmetės miesto kalėdinės eglutės akcentas bus masyvios „sniego“ pusnys ant žaliaskarės šakų. Pastarosios atsiras panaudojant kitais metais rinkoje nebeegzistuosiantį produktą – kokteilinius šiaudelius. Iš kokių dar kasdienybėje vartojamų produktų šventinį medį Kaunui buvo kūrusi menininkė Jolanta Šmidtienė?

Primename, kad 2018 metais Kaunui kuriamai kalėdinei eglutei, pasak menininkės, bus sunaudota net 4 mln. kokteilinių skaidrių šiaudelių, kuriuos pinant tarsi kilimą bus siekiama sudaryti sniego pusnų viziją.

Pagrindinis šių metų Kauno kalėdinės eglė akcentas – pusnys iš kokteilinių šiaudelių / R. Tenio nuotr.

Minėtąjį produktą kitais metais ketinama uždrausti Europos šalyse, tarp kurių atsidūrė ir Lietuva, ne tik parduoti, bet ir gaminti. Tad, kaip juokavo, ilgametė Kauno kalėdinių žaliaskarių kūrėja J. Šmidtienė, šiųmetei savo idėjai realizuoti tikriausiai išpirko visus prekyboje buvusius kokteilinius šiaudelius.

„Šerkšno“ eglei Kaune 2010 metais sukurti naudoti balti plastikiniai maišeliai / DELFI nuotr.

2010 metais miesto gyventojai ir svečiai Kauno rotušės aikštėje galėjo išvysti „Šerkšno“ eglę. 20 metrų aukščio žaliaskarę kartu su J. Šmidtiene puošė Senamiesčio bendruomenės nariai. Šventinė miesto eglutė buvo apipinta baltos spalvos dekoracijomis, primenančiomis šerkšną, „pagamintą“ iš maistinės pakavimo plėvelės. Minėtaisiais metais kone visus puošybos akcentų darbus atliko savanoriai.

2011-aisiais Kauno kalėdinei eglei panaudota kelios dešimtys tūkstančių plastiko butelių / DELFI nuotr.

2011-aisiais Kauną šventiniu laikotarpiu puošė „Smaragdinė“ eglė, sukurta iš perdirbtų rankų darbo dėka visiškai formą pakeitusių plastiko butelių. Šiam originaliam ekologiniam sprendimui prireikė per 32 tūkst. plastikinių, smaragdo spalvos butelių. Žaliaskarė laikinosios sostinės rotušės aikštėje tuomet siekė 13 metrų aukštį.

Kauno kalėdinė eglė 2012 metais buvo sukurta iš daugybės auksu tviskančių kankorėžių / DELFI nuotr.

Užsukę į rotušės aikštę 2012 metais kauniečiai ir miesto svečiai galėjo išvysti J. Šmidtienės idėjomis realizuotą 15 metrų „Šokančių angelų“ kalėdinę eglutę, kurios puošybai tuomet buvo sunaudota keliasdešimt tūkstančių kankorėžių bei du kilometrai spinduliuojančių lempučių. Pagrindiniai žaliaskarės papuošimai tviskėjo auksu. Ant šventinio medžio aplink savo ašį sukosi aštuoni angelai.

Kauną 2013-aisiais puošė J. Šmidtienės kurta „Megzta“ eglė / „Kas vyksta Kaune archyvo nuotr.

O 2013-aisiais Kauną puošė 18 metrų aukščio „megzta“ eglė, išpuošta rankų darbų mezginiais ir pynėmis iš baltos spalvos plastikinių maišelių. Mezginių plotas siekė 500 m². Antrajame žaliaskarės aukšte sukosi įvairių menininkų sukurti įspūdingo dydžio angelai, aprengti „šiltais“ drabužiais.

„Debesų“ eglė Kaune 2014-aisiais buvo sukurta iš plastikinių puodelių / J. Danielevičiaus nuotr.

Dar viena išradingai sukurta žaliaskarė kauniečius ir miesto svečius žavėjo 2014 metais. Tuomet Kalėdų eglė, pavadinta „Debesų egle“, buvo sukurta iš plastikinių puodelių. Juos įklijuojant į formas bei dedant lemputes, suformuoti debesys. Miesto rotušėje stūksojusią kalėdinę puošmeną supo balti dideli angelai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA