Kaune planuoja statyti skulptūrą vienai abėcėlės raidei | Kas vyksta Kaune

Kaune planuoja statyti skulptūrą vienai abėcėlės raidei

delfi.lt 2018/11/07 09:00
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvišką abėcėlę sudaro 32 raidės, tačiau nė viena raidė nėra tokia ypatinga kaip „ė“ – tai vienintelė raidė, neturinti analogų jokioje kitoje pasaulio kalboje. Būtent šiai raidei ir bus skirta išskirtinė skulptūra. Pasak projekto organizatorių, iki realaus jos atsiradimo laukia keli etapai, į kuriuos bus įtraukta ir visuomenė. Skulptūrą planuojama statyti Kaune, tikimasi, kad tą pavyks padaryti kitų metų pavasarį, rašoma išplatintame pranešime spaudai.

„Šiuolaikiniame pasaulyje technologijos tarsi pasiglemžė lietuviškas raides – taškelius, nosines, varneles. Šiuo projektu norime pakviesti atsigręžti į mūsų išskirtinę kalbą, susigrąžinti visavertišką „ė“ raidę, tokią, kuri su taškeliu yra ne tik šnekamojoje, bet ir rašytinėje kalboje. Be to, kaip technologijų bendrovių grupė jaučiame norą grąžinti kalbos taisyklingumą, tad švęsdami savo veiklos 25-metį nusprendėme padovanoti dovaną visai šaliai“, – sako projekto iniciatorius „ACME grupei“ priklausančios bendrovės UAB „ACC Distribution“ (geriau žinomos kaip „Acme Group“) valdybos pirmininkas Regimantas Buožius.

„Kiekviena kalba yra atskiras pasaulis, turintis savitas reikšmes, žodžius ir garsus. Tiems garsams pažymėti lotyniškos abėcėlės nepakako, todėl reikėjo perimti ar sukurti dar specialių raidžių. Viena iš seniausių tokių raidžių yra „ė“, kurią specialiai lietuvių kalbai sukūrė Danielius Kleinas ir įtvirtino 1653 metais išspausdintoje pirmojoje lietuvių kalbos gramatikoje. Lietuvininkų tarpe užgimusi raidė „ė“ XIX amžiuje buvo priimta ir visų lietuvių, nuo to laiko ji lydi mus ir atspindi mūsų protėvių ryžtą puoselėti gimtąją kalbą. Labai džiugu, kad privačios iniciatyvos vertina lietuvių kalbos reikšmę ir atsigręžia į unikalius tapatybės aspektus. Skulptūra raidei „ė“ bus labai simboliška ir graži dovana lietuvių kalbai“, – mintimis apie unikalios skulptūros svarbą dalijasi projekto partnerio – Lietuvių kalbos instituto Raštijos paveldo tyrimų centro mokslo darbuotojas dr. Mindaugas Šinkūnas.

Pirmojo etapo metu – visą mėnesį šalies skulptoriai, menininkai, kūrybininkai ir idėjų kupini žmonės kviečiami teikti skulptūros „ė“ raidei pasiūlymus organizatoriams (pasiūlymų laukiama iki lapkričio 30 d.). Pasibaigus idėjų teikimo terminui, prasidės antrasis etapas – bus skelbiamas visuotinis balsavimas ir geriausios idėjos rinkimas. Jo metu 9 lygiaverčiai komisijos nariai, tarp kurių žymūs šalies skulptoriai Arūnas Sakalauskas ir Stasys Žirgulis; architektas prof. Jonas Audėjaitis; žurnalistas Edmundas Jakilaitis ir kt., rinks skulptūros autorių, kurio kūrinys ir papuoš Kauno miestą.

Šiame etape itin svarbų vaidmenį turės visuomenė, mat ji taip pat galės balsuoti ir rinkti labiausiai patinkančią skulptūrą. Visuomenės balsas prilygs vienam iš 9 komisijos narių balsui. Paskutinis projekto etapas apims skulptūros gamybą, pastatymą ir iškilmingą atidengimą. Kol kas galutinė projekto trukmė nėra žinoma, nes ji priklausys nuo nugalėtojo skulptūros gaminimo termino, tačiau tikimasi projektą baigti kitų metų pavasarį.

Visi norintys ir turintys idėjų gali dalyvauti konkurse ir pateikti savo skulptūros viziją. Svarbiausios taisyklės, kuriomis turi vadovautis projekto dalyviai:

skulptūros idėjos turi būti pagrįstos vizualizacijomis ir piešiniais bei įkompostuotos Kauno miesto viešoje erdvėje, Senamiesčio arba Naujamiesčio zonose;

teikiamas idėjas, jų vizualizacijas, dalyviai turi pateikti skaitmeniniu formatu, kurį būtų patogu rodyti kaip nuotrauką / paveikslėlį;

meniniai pasiūlymai turi atitikti paprastumo ir atvirumo vertybes bei būti aiškūs ir suprantami visuomenei;

skulptūros brėžiniuose turi būti pateiktos projekcijos, gabaritai, gamybos sąmata, medžiagiškumo ir kt. reikalingi duomenys;

naujoji skulptūra turėtų architektūriškai, meniškai derėti pasirinktoje aplinkoje, nekelti asociacijų su kitomis realizuotomis skulptūromis (Lietuvoje ar kitose šalyse) bei turėti meninę vertę.

Visi pateikti pasiūlymai, kurie atitiks minėtus reikalavimus, dalyvaus rinkimuose. Konkurso dalyviams numatyti prizai ir piniginės premijos: 4-osios ir 5-osios vietos laimėtojams atiteks „ACME Grupės“ įsteigti prizai, 3-osios ir 2-osios vietų laimėtojai gaus po 500 eurų, o nugalėtojui atiteks 1000 eurų ir kontraktas, kuriame numatytas atlygis už darbą.

Susidomėjus idėjų pasiūlymas galima siųsti el. paštu: konkursas@esugrizk.lt.

Daugiau informacijos apie „ė“ skulptūros projektą galima rasti adresu čia.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA