Geros žinios emigrantams – nuo pečių gali nukristi mokesčių našta | Kas vyksta Kaune

Geros žinios emigrantams – nuo pečių gali nukristi mokesčių našta

BNS 2018/11/06 17:39
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

100 mln. eurų – tiek siekia emigrantų nesumokėto sveikatos draudimo mokesčio. Seimas užsibrėžė spręsti, ar leisti valstybei jį anuliuoti. Jei sprendimas būtų teigiamas, iš Lietuvos išvykusiems žmonėms šis mokestis toliau nebebūtų skaičiuojamas bei išieškomas.

Seimas antradienį priėmė svarstyti „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio parengtą Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pataisą. Už balsavo 56 Seimo nariai, prieš – 9, o susilaikė 25. Toliau Seimas pataisų svarstymo imsis gruodžio 6 dieną arba vėliau, sulaukęs Vyriausybės išvados.

R. Karbauskio teigimu, šios įmokos skaičiuojamos žmonėms, nedeklaravusiems išvykimo iš Lietuvos. Anot parlamentaro, per trejus metus vienas žmogus nesumoka apie 1 tūkst. eurų, o dabar tokių asmenų yra apie 100 tūkst.

Socialdemokratas Algirdas Sysas apgailestavo, kad tokiu būdu Seimas dalį žmonių „paragins nesilaikyti prievolių“ – deklaruoti išvykimą ir tada jokie mokesčiai nebūtų skaičiuojami.

Sveikatos reikalų komiteto narys konservatorius Antanas Matulas pastebėjo, kad užsienyje gyvenantys lietuviai naudojasi tuo, kad mokėdami nedidelį sveikatos draudimo mokestį, atvyksta į Lietuvą gydytis – jiems suteikiamos tokios pat paslaugos, kaip ir mokantiems šį mokestį gyventojams.

Pataisos numato, kad išvykusiais iš Lietuvos būtų laikomi tie asmenys, kurie socialinio draudimo įmokas mokės Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės valstybėse arba Šveicarijos Konfederacijoje, o „Sodra“ juos bus atleidusi nuo sveikatos draudimo įmokų mokėjimo Lietuvoje.

Tokiems asmenims privalomojo sveikatos draudimo įmokų skaičiavimas nutrūktų nuo tos dienos, kai „Sodra“ apie jų išvykimą pateiktų duomenis Gyventojų registrų centrui.

Taip pat numatoma, kad asmenys, kurie Valstybinei mokesčių inspekcijai būtų pateikę gyventojo, galutinai išvykstančio iš Lietuvos, pajamų mokesčio deklaraciją, būtų laikomi išvykusiais iš Lietuvos nuo deklaracijoje nurodytos išvykimo dienos.

„Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius anksčiau yra sakęs, kad toks žingsnis palengvins ir emigravusių žmonių gyvenimą, ir „Sodros“ veiklą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA