Įsigalioja nauja tvarka: į darželius priims sloguojančius ir kosėjančius vaikus | Kas vyksta Kaune

Įsigalioja nauja tvarka: į darželius priims sloguojančius ir kosėjančius vaikus

delfi.lt 2018/11/05 14:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vaikas sloguoja, bet eina į darželį? Nuo šiol varvanti nosis ir pagal įstatymą nebebus priežastis, dėl ko vaikai galėtų būti nepriimami į priešmokyklinio ugdymo įstaigas. Nuo spalio 31 d. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pakeitė buvusias higienos normas, dėl kurių kildavo daug diskusijų. Artimiausioje ateityje laukiami ir kiti pokyčiai.

Kosulys ir sloga būna net ir sveikiems vaikams

Iki šių metų spalio 31 d. vaikus į darželius buvo draudžiama priimti „sergančius ar (ir) turinčius užkrečiamųjų ligų požymių (karščiuoja ir yra išskyrų iš nosies, kosti, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi užkrečiamosioms ligoms būdingų bėrimo elementų ir kt.), taip pat turinčius utėlių ar glindų“.

Nuo šiol draudžiama priimti tik tuos vaikus, kurie „turi užkrečiamųjų ligų ar kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymių (karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų), taip pat turi utėlių ar glindų“.

Kaip sakė Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnybos patarėja Alina Žilinaitė, toks higienos normos pakeitimas dar nereiškia, kad nuo šiol į darželį bus galima vesti sergantį vaiką. Tačiau pokytis buvo reikalingas, nes iki šiol SAM sulaukdavo nemažai tėvų skundų, kad vaikai į ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo grupes būdavo nepriimami net tuomet, kai jie nesirgdavo.

„Dėl to į SAM kreipėsi ir Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus tarnyba. Tad siekiant išvengti nepagrįsto vaiko teisės dalyvauti ugdyme ribojimo, buvo inicijuotas higienos normos pakeitimas, kuriuo buvo patikslinti užkrečiamųjų ligų ir kitų ūmių sveikatos sutrikimų požymiai, kurių turintys vaikai negali būti priimti pagal ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo programas“, – pasakojo specialistė.

Iki šiol vaikas į darželį galėjo būti nepriimamas ir tokiais atvejais, jeigu jam pasireiškia alerginė sloga, parėjus iš lauko jam bėga nosis ar vaikas kelis kartus sukosėjo.

„Tačiau tokie požymiai, kaip išskyros iš nosies, kosulys nėra specifiškas užkrečiamosioms ligoms, šie simptomai gali pasireikšti ir sergant neinfekcinėmis ligomis ar net sveikiems vaikams kaip natūrali fiziologinė reakcija, todėl iš higienos normos jie buvo išbraukti“, – tvirtino A. Žilinaitė.

Tėvai turėtų būti sąmoningi

Vis tik ji atkreipia dėmesį, kad patys tėvai turi būti sąmoningi ir pasirūpinti savo vaiku tuomet, kai jam to išties reikia. „Na, o jei vaikas karščiuoja, dūsta, skundžiasi skausmu, viduriuoja, vemia, turi nežinomos kilmės bėrimo elementų, utėlių ar glindų, ir toliau negalės būti priimamas į priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo grupę. Tikimasi, kad šiais pakeitimais bus išvengta nereikalingo vaiko galimybės dalyvauti ugdyme ribojimo“, – teigė pašnekovė.

Nuo šiol nebegalioja ir dar vienas svarbus punktas – kad po ligos vaikas gali būti priimtas tik tėvams (globėjams) pateikus gydytojo pažymą. „Kartais vaikai neina į darželį ir ne dėl ligos, o iš tėvų vis tiek būdavo reikalaujama gydytojo pažymos. Tėvai užplūsdavo gydytojų kabinetus, nors vaikas ir nesirgdavo. Nuo šiol pažyma nebus būtina“, – sakė A. Žilinaitė.

Tiesa, susimokėti už praleistas dienas kol kas tėveliai vis tiek turės, jei vaikas neturi pažymos iš gydytojo. Bet, anot spaudos tarnybos patarėjos, šis klausimas taip pat svarstomas ir netrukus gali būti pakeistas.

Sloga – ne liga

Kaip anksčiau DELFI sakė vaikų ligų gydytoja, įstaigos „Mama, aš sergu“ vadovė Indrė Plėštytė-Būtienė, jei vaikui nėra intensyvaus kosulio, slogos, karščiavimo, į darželį galima eiti.

I. Plėštytės-Būtienės teigimu, į darželius gali eiti silpnų peršalimo simptomų turinys vaikai / Asmeninio archyvo nuotr.

„Nedidelė sloga niekam darželyje nepadarys jokios žalos. Kitos šalys – tiek Skandinavai, tiek britai – leidžia su sloga, kosuliu ir temperatūra iki 37,5 vesti vaikus į darželį. Ir sergamumas ten yra visiškai toks pats. Anksčiau buvo taip, kad tėvai turėdavo eiti į darbus, todėl vesdavo į darželį net labai sergančius vaikus. Dėl to ta higienos norma ir buvo išleista, kad tėvai susiprotėtų.

Bet priėjome kitą kraštutinumą – neduok Dieve, vaikas nusičiaudo, aplinkiniai į jį pasižiūri, kaip į valstybės priešą. Iš tiesų bent jau man sloga nėra baisi liga. Jei vaikas gerai jaučiasi ir jei tai jau antra stadija, užtenka karts nuo karto išsipūsti nosį, į darželį galima leisti“, – tvirtino medikė.

Pasak pašnekovės, ir sveikas žmogus gali apkrėsti kitus, mat mes visi savo viršutiniuose kvėpavimo takuose nešiojame daug dulkių, šiukšlių, virusų ir bakterijų.

„Jei į vaiką patenka jam nepažįstamas virusas, jis sukels ligą. Vaikai dažniau serga, nes jie artimiau bendrauja vienas su kitu, nelaiko atstumo per ištiestą ranką kaip kad suaugusieji, dalinasi žaislais ir pan. Be to, jie kvėpuoja dažniau. Jų kvėpavimo dažnis didesnis, todėl oro filtravimas greitesnis. Tai irgi viena iš priežasčių, kodėl vaikai serga dažniau“, – pasakojo gydytoja.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA