Unikalų antkapių verslą pradėjęs D. Kondrotas atviras – pasako, jei atrodys kvailai | Kas vyksta Kaune

Unikalų antkapių verslą pradėjęs D. Kondrotas atviras – pasako, jei atrodys kvailai

delfi.lt 2018/11/04 14:37
Gamintojų nuotr.

Naują antkapių tendenciją – 3D piešinių verslą Lietuvoje pradėjęs Darius Kondratavičius neslepia, kad kartais jam tenka atkalbinėti žmones nuo keistų idėjų. Tačiau, iš esmės vyras, kartu su komanda, gali padaryti viską, kas neperžengia sveiko proto ribų. Tereikia pasikliauti kūrybiškumu: ant antkapio gali atsirasti ir didžiulė mirusiojo nuotrauka, ir laiptai į rojaus vartus ar keli sparnais plasnojantys balandžiai.

[galerija kiek=”4″]

Mažiausiai, kiek atsieis už 1 kv. metrą tokio paveikslėlio ar nuotraukos ant kapo, – 280 eurų. Iš tiesų viso antkapio kaina išeina kur kas didesnė, nes kapavietę reikia ir išmatuoti, ir sutvarkyti, ją pilnai paruošti.

Nepaisant to, norinčiųjų užsisakyti tokią paslaugą vis daugėja. Išlydėjusieji artimuosius noriai atveria pinigines, prašydami įgyvendinti jų ar mirusiųjų užgaidas.

Nereikia kišti rankų į žemę

D. Kondratavičius, kuriam priklauso prekių ženklas „Sententa“, pasakoja, kad šiais stikliniais 3D antkapiais per mėnesį padengia apie 4–5 kapavietes.

Prieš kelis metus šią paslaugą Lietuvoje pasiūlęs vyras kuklinasi nežinantis, ar mada tikrai prigijo, bet pripažįsta, kad užsakymų daugėja: „Teiraujasi iš visos Lietuvos. Neįvardinčiau, kad vien emigrantai užsakinėja, kurie išvažiavę ir neturi laiko tvarkyti kapų, tikrai daug yra tų, kurie čia, vietoje.“

Verslininkas svarsto, kad idėja sėkmingai skinasi kelią, nes tai paprasčiausia patogu ir paprasta.

„Mados, aplinka – viskas keičiasi. Teko bendrauti su praėjusių metų klientu, tai jie ir sakė, kad su tais darželiais daug problemų – reikia atvažiuoti, ravėti, prižiūrėti. Atvažiuoji švarus – išvažiuoji purvinas, kapus papildomai reikia tvarkyti prieš šventes, kad per jas atrodytų tvarkingiau.

O dabar – nušluostai, 3–5 minutės ir kapavietė vėl spindi kaip nauja. Ir pats žmogus lieka švarus. Tai man ir sako: dabar turiu daugiau laiko mintimis su mirusiuoju pabendrauti“, – sako vyras.

Pasako, jei atrodys kvailai

Kapaviečių įrengimu besirūpinantis D. Kondratavičius atskleidžia, kad lietuvių pasirinkime be jokios konkurencijos numeris 1 yra gėlės.

„Dažniausiai prašo gėlių ir dar žvakių. Tai labai populiaru. Gėlės būna visokios – kalijos, rožės, kartais jų parinkimas nuo mirusiojo amžiaus priklauso. Jei jaunas – deda šviesias, vyresniems ryškesnes dažniau užsako.

3D antkapis.

Vienas užsakovas, pavyzdžiui, prašė būtinai gvazdikų, nes mirusiajam jie patiko. Dažnai paprašo tam tikros nuotraukos, pasako – noriu šito ir viskas. Bet paskui, kai padarome 3–4 vizualizacijas, kaip tai atrodys ant kapo, su skirtingomis nuotraukomis, žmogus iškart pakeičia nuomonę ir išsirenka visai kitą nuotrauką“, – pasakoja verslininkas.

Jis neslepia, kad kartais tenka užsakovus ir atkalbėti nuo keistų idėjų: „Buvo, kai per visą kapavietę turėjo būti didelė Marija šviesiame fone ir dar užsakovas norėjo ryškiai mėlyno paminkliuko, kuris, mano akimis, visiškai nesiderino.

Padariau kelis variantus, bandžiau sakyti, kad nesiderina, negražu, na, bet jei žmogui patinka – tai ką daryt. Mes visada patariame, pasakome, kad žiūrint iš šono – gal kvailai atrodys.“

Šokiruojančių idėjų ar tokių, kurių nedarytų, verslininkas sako dar nėra sulaukęs, tačiau kartą turėjo įdomų, netradicinį užsakymą.

„Užsimanė ant kapavietės burinio laivo. Klausiu, prie ko čia laivas, sako: mirusysis visą gyvenimą su buriniais laivais dirbo, ar juos restauravo, ar remontavo.

Tai dizaineriai sudėliojo tą laivą, parodėme – ir patiko“, – pasakoja.

Jis pridūrė, kad kartais žmonės tiesiog nori ant kapavietės matyti didelę mirusiojo nuotrauką, tačiau tai dar nėra labai populiaru, kaip ir mažai kas nori užrašų.

280 eurų už kv. metrą tik pradžia

Nuotrauką ar norimą paveikslėlį užsakovai gali pasirinkti iš didžiulės galerijos internetiniame puslapyje.

Tačiau jie taip pat gali atsiųsti ir savo norimą nuotrauką ar paveikslėlį, svarbu, kad nuotrauka nebūtų per maža ir ją galima būtų kokybiškai padidinti nepakenkiant raiškai.

Anot verslininko, nuo nuotraukos pasirinkimo kaina niekaip nepriklauso.

„Kaina priklauso nuo kapavietės dydžio, papildomų darbų, kapo stovio ir t. t. Būna, nuvažiuoji, o ten nėra nieko – nei įstrižainių tikslių, nei matmenų, kapas nelygus, borteliai nelygūs.

Mes negalime tokio kapo tiesiog uždengti plokšte, kai kiekvienas kampas kreivas. Viskas turi būti idealiai išlyginta, išmatuota, todėl nuo to priklauso ir kaina“, – sako jis, pabrėždamas, kai 280 eurų kaina už 1 kv. metrą yra pati mažiausia galima kaina.

Jis pabrėžia, kad nuo veiklos pradžios kainos nekėlė, mat bijo išgąsdinti klientus. Tačiau tai – netolimuose planuose.

„Kažkaip nesinori kelti kainų, ir taip brangu Lietuvoje viskas, tai žmonės tikrai išsigąs. Bet galime būti priversti jas kelti. Kyla stiklų kainos, dažų kainos, metalai brangsta, tai gali būti, kad pakils. Gal ne taip, kaip produktų kainos Maximose, bet kažkiek gal pakils“, – šmaikštauja D. Kondratavičius.

3D antkapis.

Konkurentus siunčia į teismus

Kelerius metus su individualios veiklos pažymėjimu dirbęs vyras sako jau kuriantis savo įmonę. Ji vadinsis „3D stikliniai antkapiai“. Įmonėje iš pradžių turėtų dirbti 6 žmones, vėliau verslininkas tikisi skaičių padidinti iki dešimties.

Vis dėlto jis pripažįsta, kad kol kas sekasi sunkiai, o pasigirti solidžiai pelnais – tikrai negalintis.

„Kaip čia pasakyti, – svarsto, kaip tiksliau išsireikšti. – Liaudiškai, ant duonos užtenka iš šios veiklos, bet stebuklų tikrai nėra. Išgyventi galima. Gal kitais metais bus geriau, o gal visai nebus, negaliu pažiūrėti į priekį“, – sako jis.

D. Kondratavičius tikina, kad ši stiklinių 3D antkapių idėja yra būtent jo unikali idėja, šią technologiją jis yra užpatentavęs.

Tačiau, piktinasi jis, konkurentų rinkoje vis daugėja.

„Konkurentų yra daug, ir man net skambina žmonės, prašo, kad perdaryčiau tai, ką jie pridarė. Sumontuoja kreivai, plokštės greit pradeda luptis. Būna baisu pažiūrėti.

Kreipėmės dėl tokių atvejų į teismą, bet, žinote, kaip čia, Lietuvoje, būna su tokiais dalykais. Niekas neaišku. Tai mes ir teismavojamės“, – sako D. Kondratavičius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA