Naktinė įtampa TS-LKD rinkimuose: V. Ušacko rėmėjai štabe pasiliko visą naktį | Kas vyksta Kaune

Naktinė įtampa TS-LKD rinkimuose: V. Ušacko rėmėjai štabe pasiliko visą naktį

delfi.lt 2018/11/04 10:12
R. Tenio nuotr.

Pirmą kartą Lietuvos politikos istorijoje surengtuose pirmalaikiuose Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos kandidato į prezidentus rinkimuose – intriga. Vygaudas Ušackas nutarė apsidrausti ir palikti savo rėmėjus budėti prie balsadėžių pernakt. 

Vieno iš kandidatų, konservatorių partijai priklausančio Vygaudo Ušacko, šalininkai šeštadienio vakarą kreipėsi į partijos vadovybę bei Vilniaus miesto savivaldybę, kurios patalpose vyksta konservatorių kandidato rinkimų balsavimo procedūra, prašydami leisti jiems organizuoti naktinį budėjimą balsavimo patalpose.

„Toks prašymas iš Ušacko rinkimų štabo buvo gautas, tačiau mes manome, kad jis yra perteklinis. Neturiu abejonių nei savo partijos žmonėmis, nei rinkimų komisijomis, nei patvirtinta rinkimų organizavimo tvarka. Prašiau kolegų nedaryti tokių cirkų, tačiau čia – jų valia“, – patvirtino konservatorių partijos vykdomoji sekretorė Aistė Gedvilienė.

„Man asmeniškai paskambino Agnė Zalanskaitė ir paprašė leisti pono Vygaudo Ušacko atstovams iš jo rinkimų štabo pasilikti savivaldybės pastate per naktį. Tas prašymas buvo grindžiamas nuogąstavimu, esą bijomasi, kad gali būti bandoma klastoti rinkimų rezultatus“, – šeštadienio vakarą DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Lapkričio 3-4 dienomis visoje Lietuvoje vyksta pirmalaikiai TS-LKD partijos kandidato į prezidentus rinkimai. Juose rungiasi konservatorių partijai priklausantis buvęs ambasadorius V. Ušackas ir nepartinė, Seimo TS-LKD frakcijos narė Ingrida Šimonytė.

Vilniuje balsavimas vyko šeštadienį nuo 10 iki 19 valandos Vilniaus miesto savivaldybės pastate, pirmame aukšte esančioje konferencijų salėje.

Kaip patvirtino konservatorių Vilniaus sueigos atstovas Valdas Benkunskas, jiems išeinant iš savivaldybės pastato, po to, kai stebėtojų akivaizdoje buvo užplombuotos ir užrakintos patalpos ir balsadėžės, pastato fojė, šalia apsaugos pareigūnų, pasiliko keletas Ušacko šalininkų.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės atstovo P. Poderskio, sulaukęs skambučio iš A. Zalanskaitės, jis įvertino, kad „vyksta demokratijos šventė ir draudimai būtų nesuprasti“, todėl žodinį leidimą pasilikti pašaliniams asmenims davė.

„Jų buvo paprašyta netrukdyti apsaugos darbuotojams, taip pat laikytis viešos tvarkos“, – sakė P. Poderskis.

Paklaustas, ar toks vieno iš kandidatų elgesys nerodo, kad nepasitikima partija ar jos atstovais, organizuojančiais rinkimus, TS-LKD partijos pirmininkas, Seimo narys Gabrielius Landsbergis sakė, kad jam „apmaudu, jog kai kas galvoja, kad kažkas gali klastoti ar daryti įtaką rinkimų eigai ar rezultatams“.

„Mes rengiame ne pirmus tiesioginius rinkimus, pirmąsyk tik – atvirus. Iš anksčiau, jeigu žiūrėsime, buvo daug įtampų, daug konkurencijų, bet precedento, kad būtų taip nepasitikima ar net iš anksto įtariama kažkokia neleistina veikla – iki šito partijoje dar nebuvome nusiritę“, – sakė G. Landsbergis.

„Viskas vyksta vardan demokratijos“

Vėlyvą šeštadienio vakarą DELFI pavyko susisiekti ir su pačiu V. Ušacku, tačiau šis, išgirdęs klausimą, teigė, kad negali kalbėti ir susitarė perskambinti kiek vėliau. Tačiau vėliau V. Ušacko telefonu perskambino V. Ušacko rinkiminio štabo atstovas Povilas Mačiulis.

„Atsarga gėdos nedaro, – į klausimą, kodėl buvo nuspręsta per naktį budėti prie balsadėžės, atsakė P. Mačiulis. – Per šią rinkiminę kampaniją matėme tiek visko, kad geriau tą naktį pabudėti.“

P. Mačiulio teigimu, yra ir daugiau iniciatyvų budėti ir kituose miestuose. „Žmonės tą gali daryti ir savarankiškai, tai nėra centralizuotai koordinuojama“, – teigė V. Ušacko komandos atstovas. Tiesa, jis pridūrė, kad tai vyksta pačių stebėtojų iniciatyva, o ne V. Ušacko nurodymu: „Tai pačių stebėtojų, kurie turi stebėtojo statusą, asmeniniai sprendimai“.

„Viskas vyksta vardan demokratijos“, – teigė apie situaciją kalbėdamas P. Mačiulis.

Stebėtojai šeštadienį taip pat dalijosi informacija, kad kai kuriuose miestuose balsai balsadėžes pasiekė anksčiau nei prasidėjo balsavimas, kitur esą buvo įteikti du biuleteniai, o ne vienas. P. Mačiulis patvirtino, kad trikdžių buvo, tačiau apie visą situaciją teigė galėsiantis kalbėti tik pasibaigus rinkimams. „Reikia sulaukti visų duomenų iš stebėtojų. Laukia rytojus. Aktyviai dirbs ir abiejų štabų stebėtojai. Manau, kad ta informacija suplauks ir bus paviešinta“, – kalbėjo P. Mačiulis.

V. Ušackas dar nebalsavo, jis teigė, kad tai padarys rytoj. P. Mačiulio teigimu, kandidatas taip nusprendė dėl asmeninių priežasčių.

I. Šimonytė: nesamdome nei budėtojų, nei giedotojų

DELFI susisiekus su kita kandidate, Seimo nare I. Šimonyte, ši nestokojo sveiko humoro.

Viena iš kandidačių – Ingrida Šimonytė

„Nesamdome nei budėtojų, nei giedotojų, nenuomojame čiužinių. Pasitikiu partija, antraip nedalyvaučiau jos rinkimuose. Gandai apie mano vaikščiojimą naktimis po Bernardinų kapines ir balsavimo vietas yra gerokai perdėti – visi šiąnakt miegosime namie. O jeigu rimtai, tai manau taip: kam iš viso dalyvauti rinkimuose partijos, kurios gebėjimu organizuoti rinkimus taip nepasitiki? Gerai, kad dar garbės kuopos tai sargybai neužsimanė“, – apie varžovą rinkimuose ir jo šalininkų užmačias teigė I. Šimonytė.

Pirminiai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prasidėjo šeštadienio rytą. Vilniaus savivaldybėje balsavimas prasidėjo 10 val. ryto, prie kabinų iš karto pradėjo buriuotis partijos nariai bei nepriklausomi asmenys ir nusidriekė eilės.

Pirminiai partijos atstovo rinkimai tęsis visą savaitgalį, tad kandidatas paaiškės tik sekmadienio vakarą.

Rinkimuose bus nuspręsta, ar kitąmet vyksiančiuose rinkimuose TS-LKD kels Seimo narę buvusią finansų ministrę Ingridą Šimonytę, ar buvusį diplomatą Vygaudą Ušacką.

Į rinkimus užsiregistravo daugiau kaip 19 tūkst. nepartinių žmonių, po patikros, teisė balsuoti suteikta 18 tūkst. 259 asmenims. Partijos kandidatą renka ir daugiau kaip 14 tūkst. partijos narių, jiems atskiros registracijos nereikėjo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA