Išdalinti pažymiai žalgiriečiams už varžybas su „Real“: pirmūnui – dešimtukas, kitiems skolos ar papeikimai | Kas vyksta Kaune

Išdalinti pažymiai žalgiriečiams už varžybas su „Real“: pirmūnui – dešimtukas, kitiems skolos ar papeikimai

delfi.lt 2018/11/03 16:57
R. Tenio nuotr.

„Jeigu nori šokt, tai visų pirma reik išmokt/Reik išmokt, reik išmokt, reik išmokt“, – skambėjo nuotaikingos Sauliaus Prūsaičio dainos žodžiai per rungtynių su Eurolygos čempionu Madrido „Real“ klubu didžiąją pertrauką. Deja, per jas žalgiriečiai trijų kėlinių metu išbarstė dviženklę persvarą ir nusileido Eurolygos čempionei.

Žalgiriečiai buvo ką tik išbarstę turėtą 14 taškų persvarą, bet vis dar minimaliai pirmavo 44:43. Deja, po ilgosios pauzės Kaune koncertavo jau nebe lietuviai, o ispanai, kurių orkestre įspūdingą tenoro partiją atliko ir visus švilpimus, adresuotus jam, nustelbė tritaškių solistas Rudy Fernandezas, pakartojęs asmeninį karjeros rekordą ir atsiėmęs mačo MVP prizą.

„Žalgirio“ vyrams iš tiesų reik išmokt šokt, t. y. žaisti antrąsias susitikimų puses, o ypač ketvirtus kėlinius. Paskutinių ketverių rungtynių, iš kurių, beje, dvejos baigėsi laimingai, lemiamus ketvirčius jie pralaimėjo tiesiog kosminiu rezultatu 72:113 (25:31, 18:29, 18:25, 11:28).

Vienintelis žaliai-baltų šiemet kol kas laimėtas paskutinis kėlinys turnyre – 26:24 prieš Vitorijos „Baskonią“, bet ir tai tik finišavus spurtu 18:8 tada, kai viskas iš esmės jau buvo aišku – baskams sukaupus 18 taškų atsargą.

Kvapo, sėkmės, taiklių metimų ir teisingų sprendimų mūsiškiams pritrūko ir penktadienį – nusileista 79:90. Tai – 19-ta žalgiriečių nesėkmė iš pastarųjų 21-erių akistatų su „Real“.

Jau beveik penkis mėnesius neklumpanti Pablo Laso armada visuose frontuose laimėjo 16 dvikovų iš eilės, o šį sezoną apskritai nežino, koks gi tas jausmas palikti aikštelę be pergalės: madridiečiai yra nesustabdomi ne tik Eurolygoje (5/0), bet ir Ispanijoje (6/0 čempionate bei 2/0 Supertaurėje).

Ko gero, tai reiškia, kad pralaimėti tokiems varžovams – jokia gėda. Tačiau itin kritiškai apie saviškius spaudos konferencijoje atsiliepęs treneris Šarūnas Jasikevičius pareiškė: „Sąžiningai turiu pasakyti, kad skauda, nes įsimylėjome save ir įteikėme jiems pergalę“.

Nors krepšinis – komandinė sporto šaka, tam, kad į Šaro priekaištus jo auklėtiniai įsiklausytų kuo geriau, Krepšinis.lt pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo vertinimą balais: nuo 1 iki 10, kur mažiausias teigiamas pažymys, kaip ir universitete, yra penketas. Kadangi ši pažymių knygelė – gana subjektyvus dalykas, pridedame ir objektyvesnę skalę – pliuso/minuso bei naudingumo statistiką.

Žaidėjams išdalino pažymius

Paulius Jankūnas 10 balų (puikiai). 18 taškų, 27 naud.

„Kas pirmūnas, kas pirmūnas? Paulius Jankūnas!“, – drąsiai galėtų aidėti skanduotė komandos kapitonui „Žalgirio“ rūbinėje, jei tik būtų iškovota pergalė. „Nevertinu, nes dabar jau tai ir nėra svarbu“, – susikrimtęs dėl nesėkmės į galingą savo asmeninį pasirodymą ranka numojo jis.

Jankis, šią savaitę turėjęs sveikatos problemų, sužaidė geriausią sezono mačą ir, nepaisant pralaimėjimo, nusipelnė 10 balų. Aštuonis dvitaškius iš eilės (!), įskaitant vieną su sirena, pataikęs puolėjas varė į neviltį „Real“ aukštaūgius abiejose aikštės pusėse. Pauliaus sąskaitoje – ir 2 blokai, 3 rezultatyvūs perdavimai, 7 atkovoti kamuoliai bei net +10 taškų pliuso/minuso grafoje.

Edgaras Ulanovas 8 balai (gerai). 10 taškų, 11 naud.

Į starto penketą grįžęs E. Ulanovas grumtynėse su „Real“ buvo beveik nekeičiamas, ant parketo praleido rekordinį karjeroje laiką (36 minutes) ir svarbiausiu metu nevengė atsakomybės: po Ulės tritaškio trečiame kėlinyje arenoje užgrojo „Švieski man vėl“ ir „Žalgiris“ inicijavo naują pabėgimą, o jo dvitaškis per R. Fernandezą likus žaisti 5 min. leido paskutinį sykį pirmauti rungtynėse (73:71). Puldamas 4 metimus iš 6 realizavęs Edgaras galbūt galėjo būti dar kiek agresyvesnis, bet jis kaip visada pagirtinai arė gynyboje.

Nate‘as Woltersas 7 balai su pliusu (pakakamai). 16 taškų, 14 naud.

Rezultatyvumu tik P. Jankūnui nusileidęs Nate‘as puolime sėkmingai tikrino tiek Sergio Llullo, tiek Facundo Campazzo gynybinius sugebėjimus ir kelis kartus atsidūrė greitų atakų smaigalyje, kur savo floateriais didino šeimininkų taškų kraitį. Tiesa, antroje pusėje jis vis dažniau klydo ir strigo, o po sirenos jo adresu skriejo ir netiesioginė Šaro kritika dėl nesuvaldytos komandos. Per N. Wolterso rankas krito ir keli R. Fernandezo tritaškiai. Be to, paskutiniai du jo įėjimai į žaidimą baigėsi pralaimėta atkarpa 10:30.

Derrickas Waltonas 7 balai (pakankamai). 5 taškai, 4 naud.

Pagyrų iš Š. Jasikevičiaus už itin greitą adaptavimąsi prie Europos krepšinio ir „Žalgirio“ sistemos sulaukęs D. Waltonas per trumpą laiką atliko 4 rezultatyvius perdavimus – puikiai pristatė kamuolius tiek karštam P. Jankūnui, tiek visuomet dėti iš viršaus pasirengusiam A. White‘ui. Įsimintini buvo ir paties Derricko reidai, vienas kurių baigėsi net taškais su nesportine pražanga, kuri vėliau buvo perkvalifikuota į paprastą. Amerikiečiui nesusiklostė ketvirtas kėlinys, kai jis buvo mestas į kovą tuomet (73:76), kai rezultatas dar galėjo pakrypti į bet kurią pusę.

Marius Grigonis 7 balai (pakankamai). 3 taškai, 8 naud.

Aikštėje tik vieną atkarpą praleidęs gynėjas ant suolo buvo pasiųstas tada, kai nepateisinamai prasižengė prieš tritaškį šveitusį ir jį pataikiusį F. Campazzo. Prieš tai jis pasižymėjo keliais labai sėkmingais epizodais: perimtu kamuoliu ir dvitaškiu su varžovo pražanga, išprovokuota Walterio Tavareso bauda puolime, 3 rezultatyviais perdavimais. Marius – vienintelis kartu su P. Jankūnu išlaikė teigiamą pliuso/minuso rodiklį (+7 taškai) ir veikiausiai dar galėjo gauti progą pasireikšti.

Brandonas Daviesas 6 balai (patenkinamai). 11 taškų, 10 naud.

Per 17 minučių lengvabūdiškai išsibaudavęs (nors pražanga prieš Gustavo Ayoną, atrodo, labiau gimė teisėjų galvose nei realybėje) B. Daviesas nepalengvino Š. Jasikevičiui žaidėjų rotacijos rebusų. Dėl pagrindinio centro nuobaudų „Žalgiris“ kone pusę ketvirto kėlinio rėmėsi Antanu Kavaliausku. Pats Daviesas kartą prametė dvi baudas iš eilės, o vienoje greitoje atakoje vietoje to, kad būtų laisvas metęs iš kelių metrų atstumo, vaikiškai atidavė kamuolį tiesiai oponentui į rankas.

Artūras Milaknis 6 balai su minusu (patenkinamai). 7 taškai, 6 naud.

Du reikalingus tritaškius įleidęs Milas daugiau per 24 min. nieko labai matomo ir nenuveikė: nesukrapštė nė vieno rezultatyvaus perdavimo ar atkovoto kamuolio. Sunku jam buvo ir gynyboje. Jei Jaycee Carrollą pavyko pristabdyti, tai R. Fernandezas ir Gabrielis Deckas lemiamame ketvirtyje kartu suvertė net 16 taškų. A. Milaknio nereabilitavo ir tragiška jo pliuso/minuso statistika, kuri rodo, kad jam būnant aikštėje „Real“ į priekį nurūko net 23 taškais. Būtent dėl jos, o ne dėl pastangų stokos ar ko kito, Artūras šį kartą yra vertas papeikimo.

Leo Westermannas 6 balai su minusu (patenkinamai). 3 taškai, 3 naud.

„Nepadarė to, ką buvome suplanavę“, – taip trumpą Leo viešnagę rungtynėse pakomentavo Šaras. Visgi kažko labai baisaus prancūzas aikštėje lyg ir nepridirbo: paleido taiklų tritaškį, perėmė kamuolį „Real“ jį išsimetant iš už galinės linijos, per 6 min. atliko 2 rezultatyvius perdavimus. Šaukštu deguto galėjo būti viena jo klaidelė, neišnaudota galimybė įmesti iš po krepšio ar neįvykdytos užduotys gynyboje.

Thomas Walkupas 5 balai (silpnai). 0 taškų, 0 naud.

Po 14 taškų pasirodymo Atėnuose šį kartą Thomas buvo nulinis. Nieko gero jam nežadėjo jau pati susitikimo pradžia, kuomet jis, kaip mėgsta sakyti Š. Jasikevičius, pats save išėmė iš žaidimo – per 3 min. dusyk prasižengė prieš metančius varžovus. Nors Kaune nebuvo leista įsisiautėti S. Llullui, akivaizdu, kad tik 11 min. žaidimo laiko gavęs Th. Walkupas nepateisino trenerio lūkesčių.

Aaronas White‘as 5 balai (silpnai). 4 taškai, 6 naud.

Aaronas buvo vienas tų, kuriam dažniausiai teko girdėti pakeltą Šaro balsą. Aikštėje leidęs įsismarkauti Anthony Randolphui, kuris per paskutinis tris kėlinius atseikėjo 15 taškų, pats A. White‘as buvo blankus ir darė brangiai kainavusias klaidas: per anksti įžengė į baudos aikštelę antrą baudą metant Fabienui Causeurui, prarado kamuolį jį varydamasis, o rezultatui esant 73:75 lygioje vietoje tiesiog pametė sviedinį iš rankų kaip karštą bulvę, už ką Rudy jam iškart atsilygino tritaškiu.

Antanas Kavaliauskas 4 balai (blogai). 2 taškai, -1 naud.

Antro ketvirčio pradžioje su iškart trimis naujais žaidėjais į aikštę žengęs Antanas prasileido atkarpą 2:12 ir labai greitai su visa ta trijule, išskyrus A. Milaknį, sėdo ant suolo. Antro šanso jis sulaukė baudų prisirinkus A. Daviesui, bet „Žalgirio“ gelbėtoju netapo. Gal net priešingai: tiesioginis jo varžovas G. Ayonas surinko dvigubą dublį (13 tšk., 10 atk. kam.) ir net 30 naudingumo balų, o Kavas tenkinosi vos 2 taškais ir -1 naudingumo balu. Pagal pliuso/minuso statistiką A. Kavaliauskas irgi nesublizgėjo – minus 15 taškų. Tai – antras blogiausias rezultatas. Visa tai lemia pirmą nepatenkinamą balą ir akademinę skolą, kurią jis, tikėkimės, grąžins jau artimiausiu metu.

Laurynas Birutis 4 balai (blogai). 0 taškų, 0 naud.

Su A. Kavaliausku į mūšio lauką įmesto L. Biručio centimetrai privalumu netapo. Ta pati atkarpa 2:12, žaibiškai ištirpęs turėtas dviženklis pranašumas ir greitai ant pečių grįžęs treningas. Tik skirtingai nei Antano atveju, Laurynas ant parketo daugiau nebežengė ir taip ir liko be taškų, atkovotų kamuolių ir naudingumo balų.

Galima svarstyti, kad skirti neigiamą balą ir skolą už vos 4 min. aikštėje – kiek žiauroka, bet, pagal Š. Jasikevičiaus filosofiją, bet kuris žaidėjas turi duoti naudos, o jos L. Birutis prieš „Real“ nedavė. Per tas kelias Lauryno minutes ispanai meistriškai naudojosi susikeitimais ir smeigė tris tritaškius.

Žalgiriečių pliuso/minuso rodikliai mače su „Real“ (žaidėjas, minutės, balansas, rezultatas):

Jankūnas per 22 min. +10 taškų (55:45)

Grigonis per 9 min. +7 taškai (28:21)

White‘as per 26 min. –1 taškas (58:59)

Waltonas per 11 min. –1 taškas (19:20)

Westermannas per 6 min. –1 taškas (18:19)

Ulanovas per 36 min. –2 taškai (77:79)

Walkupas per 11 min. –4 taškai (21:25)

Daviesas per 17 min. –6 taškai (34:40)

Woltersas per 23 min. –9 taškai (42:51)

Birutis per 4 min. –10 taškų (2:12)

Kavaliauskas per 10 min. –15 taškų (9:24)

Milaknis per 24 min. –23 taškai (32:55)

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA