Vicemeras S. Kairys pasipiktino: Laisvės alėjoje rastą lobį atidavė ne tiems | Kas vyksta Kaune

Vicemeras S. Kairys pasipiktino: Laisvės alėjoje rastą lobį atidavė ne tiems

BERTA BANYTĖ 2018/11/02 16:26
R. Tenio nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Kaip skelbta portale „Kas vyksta Kaune“, dar vasarą vykdant Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbus, rastas lobis – keli šimtai senovinių monetų, manoma, nukaltų XVI amžiuje. Paaiškėjo, kad, Kultūros paveldo departamento (KPD) komisijos sprendimu, radinys bus eksponuojamas M. K. Čiurlionio muziejuje. Tačiau Kauno miesto muziejaus atstovai su tokiu nutarimu nesutinka, todėl raštu kreipėsi į Kultūros ministrę, tikėdamiesi rasti kompromisą.

Įrašu apie susiklosčiusią situaciją asmeniniame socialinio tinklo „Facebook“ profilyje pasidalijo Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys. „Rekonstruojamoje Laisvės alėjos dalyje buvo rastas lobis. Kur, jei ne Kauno miesto muziejuje toks lobis turi atsidurti…?“, – svarstė politikas.

Prieštaraujanti miesto valdžia rankų nenuleidžia – mėgins kovoti dėl galimybės eksponuoti senovines monetas Kauno miesto muziejuje toliau – Kultūros ministrei Lianai Ruokytei-Jonsson išsiųstas raštas.

„Komisija nusprendė, kad lobis turi būti atiduotas M. K. Čiurlionio muziejui, nes jie turi specialistus, Numizmatikos skyrių. Tačiau, juk visa tai tik techniniai, o ne idėjiniai klausimai. Atrastos monetos – praeities ženklas šiuolaikinio miesto gyvenime. Jos tematiškai puikiai tiktų būtent Kauno miesto muziejui“, – portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistams kalbėjo mero pavaduotojas.

Pasak politiko, nesinorėtų, kad lobis būtų paslėptas kažkur ir saugomas nuo visų. Kauno miesto muziejuje šio lobio legenda galėtų būti kuriama visai kitaip, nes čia pasakojama ir šiuolaikinio Kauno istorija, pridūrė S. Kairys.

„Kauno miesto muziejus taip pat turi fondus bei sąlygas eksponuoti šiam radiniui. Galbūt mes neturime numizmatikos specialisto, bet tai – tik techninė smulkmena. Tokį ekspertą visada galima surasti ir įdarbinti, sudarant sąlygas senovinių monetų saugojimui ir eksponavimui. Manome, kad iš visų buvusių pretendentų, mes Kauno miesto muziejaus erdvėse tikrai tematiškai galime pasiūlyti pačią geriausią vietą. Šiuo metu čia kaip tik formuojama ir Kauno miesto istorijos ekspozicija“, – teigė Kauno miesto muziejaus vadovas Gabrielius Sužiedėlis.

Pasak jo, jei KPD sprendimas nepasikeis, vis tiek tikimasi rasti būdą eksponuoti monetas naujojoje laikinosios sostinės istorijos ekspozicijoje. Taip atveriant radinį visuomenei ir pristatant jį Kauno istorijos kontekste, nes monetos, jų radimo vieta, yra svarbi miesto istorijos dalis.

Dėl galimybės turėti senovinių monetų kolekciją, rastą Laisvės alėjos rekonstrukcijos metu, varžėsi Kauno miesto muziejaus, M. K. Čiurlionio muziejaus bei Vytauto Didžiojo karo muziejaus atstovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA