Patarė, kaip išvengti beskonybės ir ką daryti retai apsilankantiems prie artimojo kapo | Kas vyksta Kaune

Patarė, kaip išvengti beskonybės ir ką daryti retai apsilankantiems prie artimojo kapo

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

Visų Šventųjų diena ir Vėlinės – pats darbymetis floristams, kuriantiems įvairias gėlių kompozicijas kapaviečių puošybai.Kokiomis tendencijomis vadovautis norint subtiliai ir stilingai papuošti artimojo kapą pataria Kaune įsikūrusio Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro profesijos mokytoja, profesionali floristė Erika Pratapienė.

[galerija kiek=”4″]

Daugiau kaip 14 metų floristika užsiimanti ir būsimąsias floristes rengianti meistrė tikina, kad vis labiau populiarėja profesionalūs darbai, kurie dvelkia kokybe bei natūralumu. Visai nesunkiai ir ekonomiškai Vėlinių kompoziciją galima pasidaryti ir patiems, tik reiktų žinoti keletą taisyklių.

Floristė Erika Pratapienė / Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro nuotr.

Derančios spalvos

Prieš perkant ar gaminant Vėlinių kompoziciją patiems derėtų ją derinti su jau esančių gėlių, antkapio ir kitų elementų atspalviais. „Derančios spalvos tai pirmas žingsnis siekiant skoningo vaizdo.

Tradiciškai balta, tamsiai žalios ir baltos spalvos deriniai, šviesiai gelsva spalva, violetinė, burgundiška ir jos atspalviai žiūrisi gražiausiai ir subtiliausiai,“ – teigia E. Pratapienė ir pataria vengti ryškiai geltonų, rožinių, raudonų ar mėlynų spalvų. Floristė pataria vengti kontrastingų spalvų derinių, geriau rinktis vieną spalvą ir „pažaisti“ su jos atspalviais.

Anot E. Pratapienės, dažniausiai chaosas kyla tada, kai kapas papuošiamas viena ryškia kompozicija, o vėliau atėję giminaičiai padeda dar kelias tarpusavyje visiškai nederančias. Tam, kad būtų galima to išvengti patariama mirusiojo artimiesiems susitarti arba vadovautis saikingumo principu.

„Jau dabar žmonės vis dažniau užsisako vieną didesnę kompoziciją nuo visos šeimos ir ja papuošia kapą. Tuomet artimiesiems, lankant kapus Vėlinių dieną, užtenka uždegti žvakelę. Ne kiekis ir dydis, bet simbolinė reikšmė turėtų įgauti prasmę,“ – teigia E. Pratapienė.

Gamtinių medžiagų panaudojimas

Vėlinių floristikoje vis labiau populiarėja gamtinių medžiagų panaudojimas. Tai įvairių augalų šakos, džiovinti lapai, žievės, vytelės, samanos, o labiausiai įprastas eglių, pušų, kėnių šakas šiandien papildo platus visžalių augalų asortimentas.

Floristė teigia, kad kompozicijoms ir puokštėms puikiai tinka visžaliai augalai tokie kaip tujos, buksmedis, kukmedis, kadagys, spygliuočiai ir kt. Komponavimui tinka eukaliptas, salalas, ruskusas, smidrai, bergenijos lapai, rožės, gvazdikai, kalijos, šilokai, perkūnropės, vinvyčiai, viržiai, chrizantemos.

Kapų apsodinimui šiuo metu floristė E. Pratapienė pataria rinktis atsparesnius šalnoms augalus. Tai tradicinės chrizantemos, elegantiškieji viržiai, erikos, perkūnropės.

„Jei neketinama aplankyti kapų iki pavasario, geriausia iš viso būtų nieko nesodinti, tiesiog sutvarkyti žemę, kurią galima uždengti spygliuočiais – kėniais, pušų šakomis. Galite sugalvoti įvairiausių nestandartinių papuošimų, prisitaikydami prie kapavietės aplinkos,“ – teigia floristė.

Formų įvairovė

Šiandieninė Vėlinių floristika pasižymi ir sudėtingesnių formų ieškojimais. „Kaip ir kiekvienais metais, Vėlinėms žmonės įprastai nevengia rinktis kryžiaus formos kompozicijų, o ne tokie konservatyvūs renkasi ir pagalvėlės, širdelės, vainiko ar lašo formos gaminius. Visos formos ir kompozicijos turi prasmę. Pavyzdžiui, kryžius yra pagrindinis krikščionybės simbolis ir lydi kiekvieną iš mūsų per gyvenimą, pagalvėlė simbolizuoja harmoniją, ramybę, juk net į kitą pasaulį iškeliaujame su pagalve, širdelė – meilę, o vainikas – amžinybę,“ – pasakoja E. Pratapienė.

Gyvos ar dirbtinės gėlės?

Floristė teigia, kad tiek gyvos, tiek dirbtinės gėlės yra populiarios ir plačiai naudojamos floristinėms kompozicijoms. „Jeigu norisi rinktis dirbtines gėles dėl jų ilgaamžiškumo, tai svarbiausia atsižvelgti į jų kokybę. Reiktų ieškoti tokių, kurias būtų sunku atskirti nuo gyvų. Tokios dirbtinės gėlės turi ir savo kainą – neretai kokybiškas dirbtinis žiedas yra brangesnis už gyvą“ – teigia floristė.

Be to, dirbtinių gėlių privalumai gali labai greitai pavirsti trūkumais, jeigu naudojame ryškias, rėkiančias spalvas. Reiktų siekti kuo didesnio natūralumo ir vientiso spalvinio sprendimo. Gyvos gėlės žiedas – puikus sprendimas tiems, kurie nori sutaupyti ir išvengti beskonybės.

Jį galima tiesiog padėti ant kapo. Ypač subtiliai atrodo kalijos, baltos rožės, tad niekada neapsiriksime pasirinkę minimalistinį ir natūralų variantą.

Anot floristės, daugelis žmonių nori, kad jų puošmena Vėlinėms išsilaikytų kuo ilgiau, tačiau nereiktų pamiršti, jog ji skirta pagerbti būtent mirusįjį, jo asmenybę. „Perkant iš anksto paruoštus, pigios plastmasės, neoninių spalvų gaminius ne tik kuriame chaosą, bet ir teršiame aplinką. Svarbiausia saikas bei dermė su gamta. Verta prisiminti, kad pasaulyje kapinės laikomos aplinkos taršos šaltiniu ir aplinkosaugininkai nuolat suka galvą, kaip tą taršą sumažinti.

Svarbiausia – prisiminti ir aplankyti

Floristė pataria Vėlinių dieną akcentuoti ne gėles ar puošmenas, o patį mirusiojo prisiminimo, pagerbimo faktą. „Neretai pastebima, kaip artimieji stovi prie kapo ir diskutuoja, kurio puokštė ar gėlės gražesnės, tačiau juk svarbiausia šią dieną turėtų būti ne tai. Ne visi išgali įpirkti kokybišką kompoziciją, ne visi žino, kaip būtų stilistiškai teisingiausia, – ir tai nėra bėda, nes tą dieną mirusiojo aplankymas, malda ir žvakės uždegimas yra svarbiausia. Iš širdies padėtas gyvos gėlės žiedelis kartais gali tapti daug reikšmingesnis už didžiausią ir brangiausią gyvų gėlių puokštę,“ – teigia E. Pratapienė.

Floristė teigia, jog nėra kategoriško atsakymo, kokios gėlės nebūtų tinkamos puošti mirusiojo kapui. Galbūt mirusysis labiausiai mėgo būtent vienos rūšies ar spalvos gėles. Svarbiausia išlaikyti natūralumą ir nuoširdumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA