Iš kauniečių šeimos atimtas 4 mėnesių kūdikis: mama sako, kad jį grąžino sužalotą | Kas vyksta Kaune

Iš kauniečių šeimos atimtas 4 mėnesių kūdikis: mama sako, kad jį grąžino sužalotą

delfi.lt 2018/10/31 11:16
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šventėje su kaimynais įsiplieskė konfliktas, po kurio kaimynė paskambino policijai ir pranešė, kad šeimoje, kurioje auga vos keturių mėnesių kūdikis, girtaujama. Kūdikis iš kauniečių šeimos buvo paimtas dviem savaitėms, po kurių, kaip teigia mama, buvo grąžintas sužalotas.

Kūdikio mama (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – DELFI) neneigia savo kaltės – tuo metu, kai atvyko policijos pareigūnai, ir ji, ir jos vyras buvo neblaivūs. Vis dėlto, ji tikina, kad tai buvo pirmas kartas, kai ji pakėlė taurelę prie vos kelių mėnesių kūdikio.

Ant vaiko kojų pastebėjo į randus panašias žymes

„Vaikas buvo pas laikinąją globėją, kuri mano vaikui sužalojo kojas, – kalbėjo mama ir pridūrė, kad dėl šio įvykio kreipėsi į policijos pareigūnus, kurie jau yra pradėję ikiteisminį tyrimą. – Kojos buvo nuspaustos, o globėja sakė, kad atseit kojinės nuspaudė, bet aš kreipiausi į vaikų gydytoją, kuri pasakė, kad tikrai ne kojinės. Tada kreipiausi į policijos pareigūnus, atlikome ekspertizę.“

Mama pasakoja, kad ant į šeimą grįžusio kūdikio kojų pamatė į randus panašias žymes. „Baisu, ką daro Lietuvos pareigūnai. Paima vaikus, atiduoda globėjams, globėjai šitaip elgiasi su vaikais ir toliau dirba, – pasakojo mama ir pridūrė, kad jos vaikas nė negali apsiginti ir papasakoti, kas nutiko. – Mano vaikui keturi mėnesiai, jis nevaikšto, dar net nesėdi.“

Socialiniai darbuotojai į namus atvyko išgertuvių metu

„Mus abu rado išgėrusius – neslėpdama įvykio aplinkybių pasakoja mama. – Todėl nusprendė paimti.“

Anot moters, alkoholio nebuvo daug. „Pasakė, kad aš įpūčiau daugiau nei 2 promiles, bet aš visai nedaug buvau išgėrusi“, – gynėsi mama.

Atvykus pareigūnams į namus atskubėjo ir kūdikio močiutė, tačiau pareigūnai jai negalėjo perduoti kūdikio – dokumentai dėl tėvystės nėra sutvarkyti, todėl, nors ji ir yra kūdikio tėvo mama, jo paimti pagloboti negalėjo. „Šiuo metu nustatinėjama tėvystė, todėl vaiko močiutė negalėjo jo pasiimti, – pasakojo mama. – Lapkričio 12 dieną vyks teismas, kai vaikui jau bus suteikta tikroji tėčio pavardė.“

Moteris teigia, kad bandė paaiškinti pareigūnams situaciją, tačiau jie nereagavo ir vaikas buvo paimtas į valstybės globą.

Mama pasakoja, kad socialiniai darbuotojai ir policijos į jos namus atvyko ne be priežasties – juos iškvietė kaimynai. „Tai buvo pirmą kartą, aš niekada negerdavau, niekada. Taip išėjo ir viskas. Prie vaiko niekada nekeliu taurės, – pasakojo mama ir pabrėžė, kad policijos pareigūnams apie girtavimą pranešusi kaimynė paspruko, nors ir pati augina 9 mėnesių kūdikį ir pati kartu šventė. – Ji iškvietė policiją ir pati pabėgo.“

Pakluso reikalavimams ir atgavo vaiką

Per dvi savaites, kol vaikas buvo pas globėjus, moteris lankė nustatytus kursus ir vaikščiodavo pas psichologą. Taip pat, kai tik leisdavo, lankydavo savo vaiką.

Kas kelias dienas savo vaiką lankiusi moteris teigia nieko nepastebėjusi, kol neišaušo vaiko grįžimo namo diena. Tuomet, kaip pasakoja mama, kartu su globėja susitikusi mama norėjo kūdikį perrengti – tada ir pastebėjo žymes ant kūno.

„Kreipiausi į darbuotojus, o jie pasakė, kad globėja pranešė, kad vaikui nuspaudė kojytes. O aš esu mama, aš abejoju, kad kojinės taip gali nuspausti, todėl pradėjau visur kreiptis“, – tvirtino mama.

Kūdikį atgavusi mama piktinasi visa valstybine sistema. „Man pikta, kad kai atiduoda tuos vaikus, neateina ir nepadeda. Tegul padeda kažką daugiau. Kiekvienam žmogui gali taip nutikti. Mane iki šiol lanko socialinė darbuotoja, ji labai gera, visada paklausia, ar mums ko nors reikia, bet mano vyras dirba, mums nereikia jokios paramos, patys turime ir rankas, ir kojas, galime užsidirbti. Bet tegul jie kitiems padeda, o ne meluoja, kad padeda“, – piktinosi mama.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

DELFI žiniomis, dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 140 straipsnio „Fizinio skausmo sukėlimas ar nežymus sveikatos sutrikdymas“ 3 dalį: „Tas, kas šio straipsnio 1 dalyje nurodytą veiką („Tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino“) padarė mažamečiui arba kankindamas nukentėjusį asmenį, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų“.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujanti prokurorė Aistė Česaitienė DELFI teigė, kad pareigūnai vis dar negavo medicininio tyrimo duomenų, todėl negali atskleisti daugiau tyrimo detalių. Ji taip pat negalėjo įvardyti, kokie sužalojimai galėjo būti padaryti kūdikiui.

Vaiko teisių pareigūnai: grąžinus vaiką į šeimą, apie iškilusias problemas duomenų negauta

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai DELFI atsiųstame atsakyme teigia, kad grąžinus vaiką į šeimą, apie iškilusias problemas duomenų negauta.

„Minimos moters šeima Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams žinoma. Rugpjūtį kūdikis buvo paimtas iš šeimos, jam buvo nustatyta laikinoji globa. Socialinių paslaugų centro organizuotoje šeimos atvejo vadybos peržiūroje, joje dalyvavusiems pagalbą teikiantiems bei vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams įvertinus, kad moteris įvykdė duotus įsipareigojimus bei įpareigojimus, buvo priimtas sprendimas vaiką grąžinti į šeimą. Skyriaus žiniomis, šeimai ir toliau teikiamos socialinės paslaugos, – rašoma atsiųstame atsakyme. – Grąžinus vaiką į šeimą, apie iškilusias problemas duomenų negauta.“

VVTAĮT atsakyme taip pat pabrėžiama, kad nuo liepos 1 d. nebėra vykdoma socialinės rizikos šeimų apskaita. „Visos šeimos, susiduriančios su sunkumais, gali gauti pagalbą“, – teigiama atsakyme.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA