Pasiruošimas Helovino vakarėliui: 5 „siaubūniškų“ užkandžių idėjos | Kas vyksta Kaune

Pasiruošimas Helovino vakarėliui: 5 „siaubūniškų“ užkandžių idėjos

„Maxima“ nuotr.

Tie, kas švenčia Heloviną, žino, kad ši šventė neatsiejama nuo linksmų, savo išvaizda „šiurpą keliančių“ užkandžių. Vieni tokių „bauginančių“ skanėstų skuba ieškoti parduotuvėse – renkasi jau pagamintus, kiti Helovino vaišes ryžtasi pasigaminti patys.

Tiesa, norint „siaubūniškų“ užkandžių pasigaminti namuose, improvizuoti neverta – tikėtina, kad be aiškios idėjos vaišės gali ir nepavykti. Kad taip nenutiktų, vertingais patarimais dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas – siūlo išbandyti 5 heloviniškų užkandžių idėjas.

Jeigu laiko gamybai vis dėl to stinga, galima „siaubūniškai“ dekoruoti iš anksto nusipirktus, jau paruoštus užkandžius.

Pasak prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos eksperto A. Polenino, svarbiausia Helovino šventės vaišių savybė – išskirtinė užkandžių išvaizda. Ir nors originalios, dažnai smulkios užkandžių dekorui skirtos detalės kuria įspūdį, atrodytų, jog tokias vaišes pagaminti – sunku, bet, iš tiesų, dažniausiai Helovino vaišių stalas paruošiamas visai lengvai.

„Ruošiant Helovinui skirtas vaišes dažniausiai pasitelkiami itin paprasti ir dažno mitybos racionui visai įprasti maisto produktai. Pavyzdžiui, įvairios daržovės, kurias nesunku originaliai išpjaustyti, makaronai, kuriuos nesunku linksmai suraityti, kiaušiniai, kurie lengvai pritaikomi įvairiems patiekalams, ar idealiai dekoravimui tinkantys ingredientai – šokoladas, riešutai, pabarstukai ir panašiai“, – sako A. Poleninas.

Savo įžvalgas maisto gamybos ekspertas iliustruoja ir pavyzdžiais – dalijasi 5 Helovinui skirtų užkandžių receptais, kuriuos nesudėtingai pasigaminsite namuose.

„Siaubūno akys“ iš kiaušinių

Pikantišką ir itin lengvai paruošiamą užkandį „Siaubūno akimis“ A. Poleninas praminė dėl smagios patiekalo išvaizdos – dėl žaismingo ingredientų ir pagardų išdėstymo užkandis atrodo tarytum didžiulės išsipūtusios akys. Užkandžiui paruošti reikės vos kelių produktų: norimo skaičiaus kiaušinių, šiek tiek majonezo, brandinto sūrio, kaparėlių, česnako ir alyvuogių.

„Išvirę kiaušinius juos nulupkite ir nupjaukite viršūnėles. Atsargiai išimkite trynius ir sumaišykite juos su kaparėliais, smulkiai tarkuotu sūriu ir majonezu – pagaminkite užtepėlę. Šaukštu užtepėle kimškite kiaušinių baltymus, kol šie prisipildys pilnai, ir imkitės dekoravimo darbų: į užtepėlę ties kiaušinio centru įmerkite po alyvuogę, kuri turėtų atstoti akies vyzdį“, – sufleruoja A. Poleninas.

Saldūs voriukai

Norintiems paragauti ko nors saldaus, „Maximos“ maisto gamybos vadovas siūlo pasiruošti saldžiųjų voriukų – tikslingai dekoruotų saldumynų, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems.

Jiems pagaminti ingredientų prireiks daugiau: ¾ puodelio cukraus, ½ puodelio grietinės, 80 ml aliejaus, 1 kiaušinio, žiupsnelio druskos ir vanilinio cukraus, ¾ puodelio miltų, žiupsnelio kepimo miltelių, 200 g pieniško šokolado, margaspalvių pabarstukų, kokoso drožlių, ilgų saldainių vorų kojoms formuoti, apvalių saldainiukų vorų akims ir ilgų pagaliukų, kuriais saldumynus būtų galima pasmeigti.

„Pirmiausia suplakite cukrų, grietinę, aliejų, kiaušinį, druską, vanilinį cukrų, kepimo miltelius ir miltus. Iš gautos tešlos formuokite norimo dydžio rutuliukus, kuriuos apie 20 minučių kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kol saldumynai keps, ištirpinkite šokoladą. Iškepusius rutuliukus pasmeikite pagaliukais, merkite į šokoladą ir pabarstykite pabarstukais. Ištirpintu šokoladu priklijuokite voriukams akis ir prilipdykite kojas“, – sako A. Poleninas.

Dešrelės-mumijos

Jei Helovino vaišėms ruošti neturite itin daug laiko, A. Poleninas siūlo į užkandžius pažvelgti visai paprastai. Pavyzdžiui, pasigaminti „dešrelių-mumijų“, kurioms paruošti tereiks mėgstamų dešrelių, sluoksniuotos bemielės tešlos, kečupo ir garstyčių.

„Sluoksniuotą tešlą iškočiokite ir supjaustykite plonomis juostelėmis. Jas apvyniokite aplink dešreles taip, tarsi bintuotumėte ranką, tačiau palikite ir „skylių“ – neužklokite dešrelių tešla pilnai. Taip apvyniotas dešreles kepkite orkaitėje apie 15 minučių, o tuomet greitai padekoruokite: ant vienos dešrelės užlašinkite po du lašus garstyčių ir po mažesnį lašelį kečupo ant viršaus, kad rezultate padažai atrodytų tarsi mumijos akytės“, – receptą diktuoja „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Raganų piršteliai

Į Helovino šventę žvelgiantiems išties atsakingai, A. Poleninas siūlo nepamiršti ir tradicinio užkandžio – „raganų piršteliais“ pramintų sausainiukų. Jiems paruošti reikės 250 g sviesto, 1 kiaušinio, šaukštelio vanilinio cukraus, 2,5 stiklinės miltų, žiupsnelio druskos, migdolų riekelių, pusės plytelės šokolado, uogienės papuošimui ir 4 šaukštų cukraus.

„Sumaišykite cukrų, sviestą, kiaušinį, vanilinį cukrų, miltus, druską, ir išminkykite tešlą, kurią vėliau 30 minučių palaikykite šaldytuve. Po to tešlą padalinkite į lygias dalis ir pasistenkite išraityti žmogaus piršto formas. Suformuotų „pirštų“ galiukuose įspauskite migdolus ir kepkite apie 20 minučių orkaitėje. Ištirpinkite šokoladą ir aptepkite juo aplink migdolinius „nagus“. Galiausiai, sausainio galą pamirkykite uogienėje, kad primintų kraują“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Karameliniai obuoliai

Galiausiai, A. Poleninas švenčiantiems Heloviną siūlo nepamiršti ir klasikos – pasigaminti karamele užglaistytų obuolių. Pagal receptą, patiekalui paruošti prireiks norimo skaičiaus kuo mažesnio dydžio obuolių, saujos skrudintų ir suskaldytų žemės riešutų, 400 g sviesto ir 400 g cukraus.

„Pirmiausia pasigaminkite karamelę – puode ištirpdykite cukrų, ir kai iš jo imsis sunktis skystis, įdėkite sviestą. Tuomet intensyviai maišykite, kol gausite vientisą masę. Palikite karamelę atvėsti, per tą laiką nulupkite obuolius ir pašalinkite jų kotelius. Į buvusio kotelio vietą smeikite medinį pagaliuką ir mirkykite obuolius karamelėje. Tuomet obuolius apvoliokite žemės ar kituose riešutuose ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą – leiskite atvėsti. Vakarėlio svečius tikrai nustebins skani išdaiga – karamelėje mirkytus obuolius apvoliokite sūriuose riešutuose“, – siūlo maisto „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA