Kauniečiai įspėja: stabtelėję prie šių moterų, galite pakliūti į pinkles | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai įspėja: stabtelėję prie šių moterų, galite pakliūti į pinkles

Su portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijos žurnalistais susisiekė kauniečiai, įtariantys klastingą apgaulę Laisvės alėjoje. Pasak jų, iš praeivių įžūliai kaulijami ir net vagiami pinigai, neva skirti kilniam tikslui.

[galerija kiek=”4″]

Paprašius prisistatyti – keistas elgesys

„Norime pranešti apie Laisvės alėjoje vaikštinėjančias romų ar rumunų tautybės moteris, kurios, tikėtina, apsimeta negirdinčiomis, ir priėjusios prie praeivių, parodo jiems popieriaus lapą bei prašo paaukoti kurčiųjų ir neįgalių vaikų, organizacijai Europos regione“, – pasakoja „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai.

Pasak jų, minėtos moterys nesuteikia daugiau jokios informacijos, o paprašius kilnius tikslus įrodančių dokumentų, trumpai pašmėžuoja kažkokia kortele ir greitai sprunka šalin.

„Kai bandėme išklausti jų daugiau, moterys pradėjo „vaipytis“ ir pasitraukė. Tačiau pastebėjome, jog atsiranda ir tokių žmonių, kurie patiki kilnių tikslų realumu ir aukoja. Sumos siekia 20, 50 eurų. Norime įspėti kauniečius, kad šie nepakliūtų į apgavikių pinkles“, – sako pilietiški kauniečiai.

Kad tokio tipo atvejis – ne vienintelis, paliudija ir kitų skaitytojų pasakojimas.

Pačiupo pinigus ir pabėgo

„Kai išėjome iš „Akropolio“ ir pasukome link degalinės „Circle K“, laukėme, kol nustos degti raudonas šviesoforo signalas ir galėsime pereiti gatvę. Tačiau per tą laiką, prie mūsų priėjo neaukšta, tamsiaplaukė mergina. Iš pradžių ji atsistojo mums už nugarų, o po akimirkos priartėjo ir ėmė rodyti anketą su žmonių vardais, pavardėmis, gyvenamuoju miestu. Pagalvojome, kad vykdoma kažkokia statistinė apklausa, bet mergina nepratarė nė žodžio. Pamanėme, pabūsime gerais ir pasirašysime. Reikiamose užpildyti grafose reikėjo nurodyti vardą, pavardę, telefono numerį, pasirašyti, o paskutiniame langelyje nurodyti skaičiai: 10, 20, 50“, – pasakoja jie.

Tuomet, tęsia pasakojimą kauniečiai, prie jų priėjo kita mergina ir gestais paaiškino, kad minėti skaičiai yra pinigų suma, kitaip tariant, auka.

„Išsitraukiau piniginę, turėjau joje 20 ir 10 eurų kupiuras. Viena iš merginų paėmė iš mano rankos abi kupiuras ir perbėgo į kitą kelio pusę. Kurį laiką likau stovėti nesupratęs, kas nutiko, tačiau po to pasijutau apiplėštas – geriau grynųjų nesinešioti su savimi. Ar legalu rinkti „aukas“ gatvėje tokiu būdu, kai neaišku, kur jos nukeliaus? Merginos neturėjo jokių jų tikslus įrodančių ženkliukų, lankstinukų. O kaip gi asmens duomenų įstatymas ir apsauga? Mačiau ne vieno asmens vardą, pavardę bei telefono numerį“, – apmaudo neslepia į žabangas pakliuvęs kaunietis.

Kauno policija gavo ne vieną skundą: pakliūna pakartotinai

Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kauno miesto Centro policijos komisariato viršininko Raimondo Abugelio teigimu, Kauno pareigūnus taip pat pasiekė pranešimai apie asmenis, kurie galimai apsimeta neįgaleisiais ir siekdami sukelti gailestį, renka pinigus kaip paramą prašydami išmaldos. Lapas, kuris parodomas praeiviams yra tariamas aukų rinkimo pagrindas, paaiškina jis.

„Praėjusią savaitę pavyko nustatyti merginą, kuri į policijos akiratį pateko parartotinai nusižengusi. Anksčiau už tokio pobūdžio pažeidimą ji jau buvo bausta. Šį kartą merginai taip pat buvo surašytas administracinės teisės pažeidimų nusižengimo protokolas“, – kalbėjo pašnekovas.

Dažniausiai vaikšto centrinėmis Kauno gatvėmis

Pasak R. Abugelio, asmenys, minėtu būdu prašantys išmaldos, neveikia pagrįstai, t.y. neturi dokumentų, įrodančių, jog aukos renkamos konkrečiam tikslui. Priešingai – pinigų prašoma, tikėtina, savoms reikmėms. Dažniausiai šie asmenys (aut. past. ir vyrai, ir moterys) sutinkami Laisvės alėjos prieigose: K. Donelaičio, Kęstučio, A. Mickevičiaus gatvėse.

„Elgetaujančiųjų rėmimas, remiantis Kauno miesto savivaldybės tarybos sprendimu, yra neleidžiamas bei užtraukia atsakomybę ne tik prašančiam išmaldos, bet ir ją duodančiam. Patariu jokiu būdu nepateikti asmens tapatybės kortelės, paso ar banko kortelės duomenų, nes jie gali būti panaudoti nedorais tikslais. Pastaruoju klausimu vertėtų būti budriems, nes oficialūs paramos fondai gali būti skelbiami tik valstybės institucijų puslapiuose ar žiniasklaidoje“, – įspėja Kauno miesto Centro policijos komisariato viršininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA