Kauno gyventojams vertėtų sunerimti: sergamumo gripu rodikliai kyla į viršų | Kas vyksta Kaune

Kauno gyventojams vertėtų sunerimti: sergamumo gripu rodikliai kyla į viršų

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, kad sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje nežymiai išaugo. Didžiausias sergamumas fiksuojamas Kauno regione – gripo atvejų per dvi pastarąsias savaites čia nustatyta keliskart daugiau nei kitose Lietuvos vietose.

ULAC duomenimis, 43-ąją šių metų savaitę (spalio 22–28 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 68,1 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu 10 tūkst. gyventojų teko 67,1 sergantieji.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis praėjusią savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje (44,0 atv./10 tūkst. gyventojų), didžiausias – Kauno administracinėje teritorijoje (85,5 atv./10 tūkst. gyventojų).

Spalio 15-21 d. Kauno regione šis rodiklis siekė 84,2 atv./10 tūkst. gyventojų, o būtent gripas diagnozuotas 12-ai ligonių. Spalio 22-28 d. šis skaičius išaugo iki 14, kai nė vienoje kitoje administracinėje šalies teritorijoje neviršijo 4 susirgimų.

Praėjusią savaitę Lietuvoje dėl gripo hospitalizuoti du asmenys, iš kurių – vienas vaikas iki dvejų metų amžiaus, kitas – suaugęs asmuo.

ULAC primena, kad Pasaulio sveikatos organizacija skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, o skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūniai, kovai su gripo virusu.

Valstybės lėšomis yra skiepijami 65 m. ir vyresni asmenys, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigose gyvenantys asmenys. Taip pat – asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA