E. Vėlyvis ir „Zero live show“ į Kauną atvyksta švęsti Helovyno | Kas vyksta Kaune

E. Vėlyvis ir „Zero live show“ į Kauną atvyksta švęsti Helovyno

Organizatorių nuotr.

Po pirmųjų dviejų „Zero Live Show” pasirodymų Vilniuje ir Klaipėdoje, dažnas žinomų asmenų komentaras apie šį šou – „Tai provokacija!”. Tačiau šou režisierius Emilis Vėlyvis to net neslepia ir įvardina kaip vieną iš svarbiausių meno priemonių – net jei dėmesio atkreipimui pasitelkiamos tokios formos, kaip erotika ar nenormatyvinė leksika.

[galerija kiek=”20″]

Ar „Zero Live Show” yra aštru? „Žinoma, kad taip. Tai yra mano kūrybos būdas. Per provokaciją siekiu perduoti žinią, kalbėtis su žiūrovu. Šis šou gvildena net keletą temų, nors visiems labiausiai užkliuvo religinė, ypač dėl šou reklamos performanso bažnyčioje. Bet „Zero Live Show” paliečia ir socialinę, teisėsaugos, politikos, emigracijos, istorijos ir pan. temas”, – sakė režisierius.

„Šiemet daug kalbame apie Lietuvos šimtmetį, kabiname medalius, švenčiame – tai gražioji pusė. Bet juk yra ir kita pusė, mano tikslas buvo ją gvildenti savo pasirinkta forma. Juk sovietmetis pas mus nesibaigė sulig Nepriklausomybės iškovojimu. Todėl mes pasakojame istoriją, kurios pagrindinis personažas Džokeris įkūnija pačia Lietuvą ir keliauja per skirtingus laikmečius.

Ši kelionė – atspindys, kad kartais net ne valdžia kalta, jog gyvename taip, kaip gyvename. Kartais pati visuomenė suklumpa, ir ji pati už tai atsakinga. Mes keliame šį klausimą šou naratyve ir kartu provokuojame žiūrovus apmąstyti. Džiaugtis Lietuvos šimtmečio pasiekimais reikia, tačiau užsimerkti ir nematyti kitos pusės, kad ir emigracijoje prarasto milijono – negalime. Todėl mano siunčiamos idejos forma gal kai ką ir skaudina, bet tie, kas išlukštens provokacija, bus įtrauktas į dialogą su šou rodoma istorija ir, tikiuosi, nuskaitys mūsų žinutes”, – teigė E. Vėlyvis.

Pasak jo, svarbiausia mene yra idėja, ir nesvarbu, ji paslėpta ar tiesmuka, atvira ar paslaptinga, maloni ar kelianti šiurpą.

„Kiekviena idėja organiškai suponuoja atitinkamas priemones ir tokiu būdu atsiranda forma – graži arba bjauri, šviesi ar tamsi, lyrinė ar provokatyvi – trumpiau tariant, jeigu yra ką pasakyti, visada bus atrastas būdas, kaip tai padaryti.

Fundamentalios meno kūrinio funkcijos yra ganėtinai įvairios, ir jos visai neskirtos, kad mūsų gyvenimas vien tik būtų gražesnis, linksmesnis ar iš esmės malonesnis. Meno kūrinys ne tik turi, bet ir privalo provokuoti smegenis ir širdį. Nes priešingu atveju jis teatlieka tik estetines funkcijas, kas savaime nėra taip blogai, bet tokiu atveju už borto paliekamas esminis kognityvinis pasaulio ir žmogaus problemos suvokimas”, – pasakojo kūrėjas.

Jo teigimu, įdomiausia tai, kad vienu ar kitu atveju meno kūrinys savaime dar nereiškia, kad jis yra menas.

„Niekas, absoliučiai niekas negali pasakyti, kada kūrinys tampa menu. Nei menininkai, nei kritikai, nei komisijos, ekspertai ar patys vartotojai. Jeigu tai būtų žinoma, tai seniai visi kurtų tik meną. Tuo tarpu įprasta nūdienoj spekuliuoti meno sąvoka, ir ji tapo savotiškai patogia prostitute, pridengianti beveik viską, kas tik įmanoma. Kai kažkas kažko nesupranta, „nurašo” tai menui. Kai kam nors nepavyksta kad ir geras kūrinys – vėlgi, pavadina tai menu”, – apie spekuliaciją meno sąvoka kalba režisierius.

„Zero Live Show“ kuriama vientisa siužetinė linija atspindės 30 pastarųjų Lietuvos metų. Per muzikos ir juodojo humoro prizmę bus pateikiamos įsimintiniausios iki skausmo pažįstamos juokingos ar graudžios situacijos: sovietmetis, Nepriklausomybės iškovojimas, laukiniai 90-ųjų nusikaltimai, emigracija, rinkimai.

„Zero Live Show” vyks spalio 31 d. – Kaune „Žalgirio arenoje”. Bilietus įsigyti galite čia.

Suvedus nuolaidos kodą KAUNAS , bilietams bus taikoma 30% nuolaida.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA